Oceni objavo

OD MARIBORA DO PTUJA PO TRASI DRAVA BIKE - IZLET Z MOTORČKI

Paraplegiki mariborskega in ljubljanskega društva družno prekolesarili od Maribora do Ptuja.

»Varujmo naravo, delujmo trajnostno« je moto članov Društva paraplegikov Podravja in ljubljanske pokrajine, ki smo se 6. julija 2024 z električnimi priklopi podali od Maribora preko Miklavža na Dravskem polju, Starš, kartodroma Hajdoše, Hajdine do Ptuja. Trasa DRAVA BIKE (dravska kolesarska pot) poteka skozi štiri države: Italijo, Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško. Slovenska trasa poteka od Dravograda-Radelj-Maribora-Ptuja do Ormoža in naprej na hrvaško stran do Varaždina.
Del letnega programa obeh omenjenih društev paraplegikov je bilo tudi prekolesariti progo od Maribora do Ptuja v podporo ohranjanju narave in spoznavanju znamenitosti krajev ob trasi in še posebej najstarejšega slovenskega mesta Ptuja. Na pot se je podalo 11 paraplegikov na invalidskih vozičkih s priklopom ter pet spremljevalcev na kolesih. Ob prihodu pri »ptujskem prstanu« na desni strani reke Drave nas je pozdravila domačinka, sicer strokovna sodelavka Društva paraplegikov Podravja Silva Razlag, ki nam je zaželela prijetno dobrodošlico ter prenesla pozdrave županje Mestne občine Ptuj gospe Nuške Gajšek ter direktorice Javnega zavoda za mladino, šport in turizem gospe Tanje Srečkovič Bolčec.
V nadaljevanju je strokovno vodenje prevzel gospod Stanko Ivanuša, vodič prej omenjenega zavoda, ki nas je popeljal skozi nekaj najbolj pomembnih ptujskih znamenitosti. Od »ptujskega prstana«, turističnega okvirja v obliki prstana, imenovanega »pogled Ptuja«, skozi katerega je res prekrasen razgled na čudovito ptujsko veduto, preko peš mosta, mimo mestnega kina, MuziKafeja, Minoritskega samostana, prekrasne mestne hiše do prostorne tržnice, kjer smo se po naporni vožnjo malo osvežili in koristili super urejene sanitarne prostore za invalide.
Po krajšem oddihu smo pot nadaljevali do mestnega stolpa, Orfejevega spomenika, po Prešernovi ulici mimo hotela Mitra, knjižnice dr. Ivana Potrča, Pokrajinskega muzeja, Dominikanskega samostana in mimo Panorame do glavne ceste na grad, kjer so naši »konjički« zaradi precejšnje vzpetine kar malo trpeli. Na gradu smo si ogledali zbirko pustnih mask in kostumov, uživali v prelepem razgledu na staro mestno jedro z okolico ter se počasi podali proti Hotelu Pomaranča, kjer smo bili deležni prijazne postrežbe. Za konec pa še ohladitev s sladoledom in veselo pot pod noge - bolje rečeno, pot pod kolesi proti Mariboru, kjer smo se zahvalili našim prijateljem iz Maribora, Ljubljančani pa smo nekoliko utrujeni sedli v kombije in nekateri na poti tudi kaj  kmalo zadremali.
V imenu obeh društev se zahvaljujemo gostoljubnim domačinom na Ptuju, tudi Mestni občini Ptuj, ki je poskrbela za osvežitev, Javnemu zavodu za mladino, šport in turizem Ptuj za brezplačno vodenje, Pokrajinskemu muzeju Ptuj-Ormož za brezplačen ogled zbirk, pa tudi obema »prostovoljkama«, Silvi in Terezi (slednja je poskrbela še za lepe fotografije).
Seveda gre največja zahvala Borisu Klepu, predsedniku DP Podravje, ki je klonil pod »pritiski« Mirjam Kanalec, predsednice ljubljanskega društva, in organiziral (ter večkrat tudi predhodno preizkusil, da bo res vse OK) prečudovit dan. Ob koncu smo si obljubili, da se na Ptuju gotovo še srečamo.

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi