Pust je eden najbolj pisanih in veselih praznikov v Sloveniji, ki vsako leto, v duhu zabave, maskiranja in tradicionalnih običajev, združi številne ljudi. Pustovanje ima globoke korenine v zgodovini in izvira iz različnih kulturnih, verskih in etnoloških tradicij. Gre predvsem za čas veselja in razigranosti pred postom (obdobje zadržanosti pred veliko nočjo). Glavni namen pustovanja je odganjanje zime ter klicanje pomladi, kar se izraža v šegavih povorkah, norčavosti ter bogato obloženih mizah.
Datum pustovanja se vsako leto določi glede na to, kdaj je velika noč. Letošnji pust bomo praznovali v torek, 4. marca, medtem ko bo pustna sobota 1. marca in ravno na pustno soboto bodo po Sloveniji potekala številna pustovanja ter pustne povorke.
Zgodovina in pomen pusta


Pust in pustovanje izvira iz predkrščanskih časov, ko so ljudje verjeli, da lahko z glasnimi in strašljivimi maskami odženejo zle duhove ter prikličejo rodovitnost zemlje. Kasneje je ta postal povezan s krščanskim koledarjem, kot čas veselja pred postnim obdobjem, ki traja do velike noči. Pustni torek je zadnji dan pred pepelnično sredo, ko se tudi uradno začne post.
V Sloveniji se je skozi stoletja razvilo več tradicionalnih pustnih likov, ki še danes ohranjajo značilnosti svojih regij. Med njimi je vsem najbolj poznan kurent – značilna pustna figura s Ptuja in okolice, ki s svojimi hrupnimi zvonci preganja zimo in prinaša srečo. Zelo poznani pa so tudi cerkljanski laufarji, škoromati, drežniški pustni liki ter liki, ki so značilni za pust v Cerknici.
Običaji in kulinarične dobrote
Pustni čas ni samo čas zabave in maskiranja, ampak tudi obdobje obilnega uživanja hrane. Najbolj poznana in razširjena pustna jed so seveda krofi – sladke, ocvrte dobrote, ki so tradicionalno polnjene z marmelado in posute s sladkorjem. Poleg krofov so značilne tudi flancati in miške, ki se prav tako najpogosteje pripravljajo prav v tem času.
Običaji, povezani s pustovanjem, vključujejo različne igre, ples in norčije. Pogosto se po vaseh in mestih organizirajo povorke, kjer se predstavijo skupinske in individualne maske, najbolj izvorne pa prejmejo tudi nagrade. Najbolj znane pustne prireditve v Sloveniji so:
- Kurentovanje na Ptuju: največji pustni karneval v Sloveniji in eden najbolj prepoznavnih v Evropi. Kurenti v svojih ovčjih kožah in z zvonci okoli pasu plešejo po mestnih ulicah in prenašajo dobro letino.
- Pustni karneval v Cerknici: znana povorka s tradicionalnimi liki, kot so Butalci, coprnica Uršula, ščuka velikanka, Povodni mož Jezerko, žabec Rego Vranjejamski, župan Butalski in ptevilne druge.
- Pustovanje v Ljubljani: prestolnica vsako leto organizira karnevalsko povorko, kjer se predstavijo različne maske in skupine iz cele Slovenije.
- Druge lokalne prireditve: številni kraji po Sloveniji imajo svoje pustne običaje, kot so laufarji v Cerknem, škoromati na območju Brkinov in orači v Markovcih. Seveda pa si številna pustovanja, v manjšem obsegu, organizirajo tudi številne druge manjše lokalne skupnosti.


Pust v sodobnem času
Danes se v Sloveniji pustovanje prilagaja sodobnim trendom, vendar še vedno ohranja močno vez s tradicijo. Medtem, ko se v mestih pogosto vidijo maske, ki sledijo popularni kulturi (filmski junaki, politične satire itd.), so v podeželskih predelih še vedno prisotni tradicionalni liki, ki so se prenašali iz generacije v generacijo.
Pust ostaja priljubljen praznik, ki ne pozna starostnih omejitev – v njem uživajo tako otroci kot odrasli. Prinaša smeh, veselje in skupnostni duh, obenem pa je tudi priložnost za ohranjanje bogate slovenske dediščine.
Ne glede na to ali se za pusta našemimo v kurenta, klovna, čarovnico ali katero drugo sodobno masko, je bistveno, da se prepustimo norčavosti in uživamo v tem pisanem in norčavem prazniku.