Logo MojaObčina.si
DANES
35°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Razvojni svet zasavske regije enotno za večjo učinkovitost črpanja evropskih sredstev

Razvojni svet zasavske regije (RSR) se je 10. julija 2024 sestal na 9. redni seji v obdobju 2021-2027 na kateri je potrdil, da se del sredstev iz naslova Dogovora za razvoj regij nameni za povečanje sredstev v okviru Sklada za pravični prehod. Sredstva se bodo prenesla na projekte obrtno-industrijskih con in na regijski projekt obogatenega izvajanja kakovostnega in dostopnega učenja, v katerega se bodo vključile vse zasavske osnovne in srednje šole od Litije do Hrastnika. Seje sta se udeležila tudi državna sekretarja na MKRR in MGTŠ Srečko Đurov in Matevž Frangež, ki sta podprla predlagane rešitve.

Predsednik razvojnega sveta Marko Funkl je ob tem poudaril, da smo rešitev za uspešno izpeljavo projektov znova našli znotraj regije, zato je v imenu Zasavja znova pozval državo, naj za čim bolj uspešno in učinkovito realizacijo projektov pravičnega prehoda in ostalih projektov za enakomeren regijski razvoj, prispeva tudi dodatna sredstva iz državnih in evropskih virov. Direktor RRA Zasavje Jani Medvešek je izpostavil, da se je znova pokazalo kako pomemben je resnični teritorialni dialog, ki ga regija in država vodita na področju transformacije Zasavja in da se samo z možnostjo odločanja regije o svojih potrebah in lahko krepi učinkovitost in dolgoročno načrtovanje ukrepov kohezijske politike.

 

Na podlagi metodologije in informativnega izračuna, ki ga je potrdil RS KRVS končna skupna vsota DRR s prilagoditvenim faktorjem za zasavsko regijo znaša 18.186.667,69 €. Od tega zneska se bo del sredstev v višini 2.664.431,17 € namenil za ukrep za sofinanciranje projektov izgradnje ekonomsko-poslovne infrastrukture v Zasavski premogovni regiji v okviru Sklada za pravični prehod v obdobju 2023-2026 in del sredstev v višini 1.000.000,00 € za sofinanciranje ukrepov za vsebine MVI  - Obogateno izvajanje kakovostnega in dostopnega učenja, in uvajanje krožnih vsebin, znanja in kompetenc, potrebnih za zelena delovna mesta in prehod v nizkoogljično družbo in gospodarstvo v okviru Sklada za pravični prehod v obdobju 2023-2026.

Na seji se je razvojni svet seznanil tudi z aktualnim stanjem razpisa za spodbujanje investicij za gospodarsko prestrukturiranje v zasavski in savinjsko – šaleški premogovni regiji. Državni sekretar Frangež pa je napovedal še, da bo razpis Sklada za pravični prehod - RRI in demonstracijsko pilotni projekti Zasavje objavljen v septembru.

Razvojni svet zasavske regije se je poleg zgoraj naštetega seznanil tudi s postopki spreminjanja Območnega načrta za pravični prehod Zasavske premogovne regije ter s predlogom začetka priprave strategije razvoja turizma v zasavski regiji, kot podlage za ustanovitev perspektivne DMO (Destinacijske management organizacije).

Nosilec perspektivne DMO Zasavje bo RRA Zasavje, ki bo z Odborom za turizem zasavske regije koordiniral izbor zunanjega izvajalca za pripravo 5 -letne strategije za razvoj turizma pri katerem sodeluje tudi Direktorat za turizem. Občine se bodo zavezale k rednemu letnemu finančnemu prispevku in odgovornemu izvajanju programa. Ekipa bo sestavljena iz oseb zadolženih za turizem iz vseh 4 občin. Nosilec DMO Zasavje se bo redno posvetoval z izdelovalcem Strategije in z interesnimi skupinami.

Članice in člani RSR so na podlagi predloga Srečka Đurova soglasno sprejeli dodaten sklep in sicer Razvojni svet zasavske regije 2021 – 2027, skupaj s pristojnimi ministrstvi (Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za naravne vire in prostor) ter lastniki določene pomembne infrastrukture, predvsem Holdingom Slovenskih elektrarn v drugi polovici meseca avgusta 2024 organizira skupni sestanek na temo uporabo infrastrukture za namen razvoja turizma v regiji.

Vir: litija.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi