V DULitija smo se Zeliščarji odločili izdelati Zeliščni liker poimenovan Jeger m.
Odločili smo se za 27 litrsko inoks posodo in v njo nalili sadjevec, za začetek, da so zelišča v sadjevcu.
Zelišča nabiramo po spodnjem seznamu, ter vsakič sproti dodamo v posodo, kjer naš bodoči zeliščni liker pridobiva vedno več sestavin. Sadjevec mora prekrivati zelišča in ga po potrebi dolivamo.
Cvetove, liste in plodove naberemo za dve moški pesti. Mi smo uporabili čist lonček od velike kisle smetane, kjer zelišča naberemo skoraj do zgornjega roba in jih ne tlačimo.
Bistveno je, da so rastline čiste in suhe. Nabiramo jih tam, kjer ni umazanije in ob sončnem vremenu. Takrat je v rastlinah največ učinkovin.
Nikakor mokre, vlažne, poškodovane.
Pri šentjanževi roži naj bo čas med nabiranjem in vložitvijo v posodo, čim krajši.
Ne pozabimo vsakodnevno premešati.
Mi začnemo marca.
Lapuh, cvet, steblo-dihala.
Nadaljujemo, kot nam zelišča rastejo.
Vijolice, cvet, steblo-protin.
Male marjetice, cvetovi-kožni izpuščaji.
Trobentice, cvetovi-čiščenje krvi.
Pljučnik, ki ga razrežemo, rastlino s cvetovi-ojačanje pljuč.
Dren cvetovi-krepitev telesa, krvni tlak.
Regratovi cvetovi-razstruplja.
Ozkolistni trpotec listi-dihalne poti, prebavila.
Smrekovi vršički z manjših smrek-minerali, imunost.
Borovnica listi in cvetovi-nižajo sladkor v krvi.
Gozdna jagoda listi-Čisti kri.
Velika kopriva listi-krvna slika, kraljica čajnih mešanic.
Pravi pelin-želodec, žolč.
Meta listi-preprečuje napihnjenost.
Melisa listi-pomirja.
Hermelika-čiri.
Ameriški slamnik, cvetovi razrezani-imunski sistem.
Ožepek, rastlina-pomirjevalo.
Atičoka, rastlina, razrezana-jetra.
Bezeg cvetovi-prehlad.
Njivska preslica-ledvica.
Oreh štiri mlade orehe, ki jih razrežemo-holesterol.
Smilj,cvetova majhna-žolč.
Rman cvetovi-ženske težave.
Žajbelj listi-protivnetno, grlo, prebavila.
Oreh štiri mlade orehe, ki jih razrežemo.
Lipa cvetovi-pospešuje potenje, diuretik.
Tavžentroža tri srednje velike cvetoče rastline razrežemo-ime pove vse.
Kapucinka-bronhitis.
Kamilica, cvetovi-Želodec.
Ognjič-debelo črevo.
Česen en strok-tlak, holesterol.
Glog listi-srce.
Ginko listi-spomin.
Šentjanževa roža cvetovi-pomirja.
Črna detelja cvetovi-kandida.
Rožmarin vejica-utrujenost, depresija.
Planinska resa listi-ženske težave.
Arnika, cvetovi-ledvice, srce.
Srčna moč-prebava.
Rumena lakota-ščitnica.
Materina dušica-dihala.
Vrbovec-prostata.
Pelin sladki, cvetovi-krvni tlak.
Velikocvetni lučnik cvetovi-blaži kašelj.
Vinska rutica listi-menstrualne težave.
Hmelj plodovi-umirjanje, spanec.
Lovor, trije listi-sklepi.
Divji kostanj-krčne žile.
Brin-revma.
Po vložitvi zadnjega zelišča počakamo tri tedne pred točenjem.
Iz inoks posode vsebino precedimo preko gaze.
Na liter zelišč s sadjevcem pripravimo 0,25kg sladkorja in 0,25 litra vode.
V večji posodi karamiliziramo sladkor, dodamo vodo, da zavre, ter počakamo da se ohladi.
Karamiliziran sladkor zmešamo s precejeno tekočino iz inoks posode in dobro premešamo.
Naše zeliščno žganje je pripravljeno za uporabo.
Nato natočimo v steklenice. Postavimo v teman prostor do uporabe.
Prvih šest zelišč je že namočeno, ostale sledijo.
DU Litija
Janez Javorski