Logo MojaObčina.si
JUTRI
36°C
20°C
PON.
30°C
20°C
Oceni objavo

Proti ukinjanju izpostav izpitnih centrov

Tako kot v številnih drugih krajih po državi, naj bi tudi v Litiji prenehala delovati izpostava izpitnega centra za voznike motornih vozil.

Župan občine Litija Franci Rokavec, se je skupaj z župani občin Ilirska Bistrica, mestna občina Velenje, Trbovlje, Brežice, Ajdovščina, Tolmin, Ormož in Idrija, pridružil skupni izjavi, v kateri ostro nasprotuje spremembam Pravilnika o izpitnih centrih za opravljanje vozniških izpitov za voznike motornih vozil.

 

 

Župani v svoji protestni izjavi opozarjajo, da opravljanje vozniškega izpita zahteva znatna finančna sredstva, v primeru obiskovanja šole vožnje v še bolj oddaljenih krajih, pa bo finančno in časovno breme še toliko večje.

 

 

Ne le, da se s centralizacijo postopka za opravljanje vozniškega izpita povečuje strošek za kandidate, temveč se tudi poslabšuje varnost voznikov, ker mlade kandidate za opravljanje vozniškega izpita napeljuje, da se bodo vozili v oddaljene kraje z lastnimi motornimi vozili.

 

 

 

Splošni kriteriji za določanje spodnje meje infrastrukturne opremljenosti kraja, ki zadostuje za izvedbo praktičnega dela izpita za določeno kategorijo motornih vozil, niso utemeljen in vzdržen argument za ukinjanje izvajanja izpitov iz praktičnega dela usposabljanja kandidatov. Stroka namreč opaža, da imajo velikokrat več težav mladi vozniki, ki vozniški izpit opravijo v urbanih centrih, kot vozniki, ki se v vožnji izučijo na ozkih in vijugastih podeželjskih cestah.

 

 

 

Z vključitvijo možnosti opravljanja praktičnega dela vozniškega izpita v Litiji, kot tudi v ostalih občinah podpisnicah, bo našim občanom zagotovljen dostop do pravic pod enakimi pogoji, kot je omogočena ostalim državljanom Republike Slovenije.


Župan Občine Litija

Franci Rokavec

Oglejte si tudi