Logo MojaObčina.si
JUTRI
36°C
20°C
PON.
30°C
20°C
Oceni objavo

ZAKLJUČEK PROJEKTA JOGA ZA FACE 2

Joga za face 2 je projekt, ki ga je pod okriljem ESE in agencije MOVIT izvajalo DRUŠTVO SOŽITJE Litija in Šmartno. Potekal je od avgusta 2022 do avgusta 2023. V projektno skupino so bili večinoma vključeni mladostniki z zmerno motnjo v duševnem razvoju, stari od 18 do 30 let in so člani Društva Sožitje Litija in Šmartno.

Namen projekta je bil povečati skrb za lastno zdravje, povečati gibalno aktivnost s primerno vadbo, predvsem pa odpiranje novih možnosti in vključevanje mladostnikov z motnjami v duševnem razvoju v širšo družbo.

V ta namen je bila v prvi vrsti organizirana vadba joge, enkrat tedensko. Potekala je v VDC Zasavje, enota Litija, v osnovni šoli Litija, organiziranih pa je bilo tudi nekaj posameznih dogodkov, kjer se je izvajala joga. Redna tedenska vadba bo še naprej potekala, kljub temu, da se je projekt že zaključil. To pa je bil hkrati tudi cilj prijavljenega projekta, da se vadba nadaljuje tudi v prihodnje in  skrb za lastno zdravje postane rutina. 

Številne raziskave navajajo, da redna vadbe joge pozitivno vpliva  tako na telesno kot čustveno in mentalno področje posameznika. Samo prakso joge so obogatili z aromaterapijo. Nastala je zloženka kot pripomoček z navodili za varno uporabo eteričnih olj.

Udeleženci so načrtovali tudi dogodke s katerimi so obogatili družbene dejavnosti v kraju. Sodelovali so  na Festivalu medgeneracijskega sodelovanja ter novoletnih delavnicah Osnovne šole Litija. Pripravili so tudi dogodek Joga ob reki Savi v okviru Tedna vseživljenjskega učenja. 

Ob koncu projekta je nastala fotografska razstava, ki si jo lahko ogledate v knjižnici v Šmartnem pri Litiji. Nejc Felkl, član projekta je ljubiteljski fotograf in njegova naloga je bila fotografiranje in dokumentiranje posameznih dogodkov. Prisoten je bil na vseh dejavnostih in tam je dogajanje ter zanimivosti ujel v objektiv svojega fotoaparata. Na razstavi lahko vidite utrip vseh dogodkov v okviru projekta Joga za face 2.

Projekt je mladostnikom z zmerno motnjo v duševnem razvoju omogočil večjo vključenost v družbo in širše okolje, projektne aktivnosti pa so ponudile dobre prakse za ohranjanje zdravja. Slikovno gradivo si lahko ogledate na FB strani Društva Sožitje Litija in Šmartno.

Projektna skupina se zahvaljuje vsem sodelujočim.

Zapisala: Alenka Vidgaj (8.8.2023)

Oglejte si tudi