Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
20°C
JUTRI
32°C
19°C
Oceni objavo

VRTEŠKE AKTIVNOSTI OB DNEVU ZEMLJE

Zavedati se moramo dejstva, da Zemljo najbolj ogroža človek, zato ozaveščamo že naše najmlajše, da skrbimo zanjo, ohranjamo zemljo čisto, skrbimo za njo doma in tudi v okolici našega vrtca.

Izvedene dejavnosti ob dnevu zemlje smo izvajali dalj časa. Povezali smo jih z gozdno pedagogiko in z drobcenimi, pridnimi prebivalkami zelenega planeta – čebelicami. Od čebel in  opraševalcev je odvisna vsaka tretja žlica hrane na naših krožnikih ter večina pridelka sadja.

Otroci so spoznali kako vremenske spremembe vplivajo na zemljo, gozd, živali, čebele...Zato smo tudi v vrtcu  poskrbeli za čebele, da bodo imele na voljo dovolj hrane. Sadili smo rože in sejali medovite rastline, ter druga semena.  Na zeliščnem vrtu (ob vrtcu) smo opazovali, poimenovali zelišča, jih vonjali, okušali. Otroci so v »Hotelu za žuželke«  opazovali njihova prebivališča.  Iskali smo žuželke na slikah, travniku, gozdu, preko slikanic: Jakec vrtnari, Palček Smetko.  

Otroci so pridobili izkušnje, kako sami vplivajo na planet Zemlje. Skupaj smo ekperimentirali (vulkan, lava, vodni vulkan). Ugotavljali smo, kdaj je zemlja “žalostna” in kdaj “vesela”. V okolici vrtca (polje, gozd), smo izvedli  čistilno akcijo ter poskrbeli za čistočo igrač in kotičkov  v igralnici. Ob pobiranju odpadkov smo ugotovili, da je naša okolica kar onesnažena. Ob vseh dejavnostih smo se veliko gibali, učili drug od drugega, si pomagali, spoznavali nove besede, pojme. V gozdu smo  seigrali igre, spoznavali pravila pred odhodom v gozd, prepevali pesmi o živalih, škratkih. Na vsakem koraku smo odkrili kaj novega, zanimivega, kar nam je dalo navdih za nadaljne, nove izzive.

Kot razmišljamo skupaj z otroki….

»Posadimo drevo ali cvetje in tako polepšajmo svojo skupnost, naš vrtec.«

Simona Žižek in Klavdija Divjak Ferčec

Oglejte si tudi