Logo MojaObčina.si
DANES
33°C
19°C
JUTRI
33°C
18°C
Oceni objavo

MATI JOČE

 

Na praznik Žalostne Matere Božje (15. september 2019) je bila v Komendi pridiga, v kateri je gospod župnik omenil s strani Cerkve priznane nadnaravne pojave, ko Marija toči krvave solze (npr. čudež v Akiti, leta 1973, povezan s fatimskim sporočilom o nujnosti spreobrnjenja k Bogu) in da je  Bernardka Lurška posvarila pred mlačnostjo kristjanov, ki je večja nevarnost kot vojna.

 

Pridige v Komendi vedno spodbujajo k razmišljanju.

 

Današnji svet je poln nasprotij, skrajnosti, na eni strani veliko zla, na drugi pa tudi veliko dobrega. Krščanstvo prinaša kot osrednje sporočilo – Ljubezen. Bratstvo. Spoštovanje vsakega človeka, od spočetja do naravne smrti.

 

Sile teme pa prinašajo ravno nasprotno in se kažejo v najlepši luči, pod usmiljenjem in ohranjanjem človekovega dostojanstva.

 

Vedeti moramo, kaj je zares dobro in kaj ni. V pogovoru s zelo izobraženo in duhovno bogato, kontemplativno sestro, včeraj zvečer, je ta rekla: »O tem, kdo ima prav…. lahko razpravljamo, o nekaterih vprašanjih pa ni razprave - ko gre za vprašanje ali je dovoljeno jemati življenje, tu ni razprave…..«.

 

V preteklem tednu smo izvedeli, da se je zgodil precedens na področju evtanazije. Moralno in etično je evtanazija sporna, z vidika vere je nedopustna, saj življenje lahko daje in jemlje le tisti, ki je Gospodar življenja.

 

A vendar so nekatere družbe uzakonile evtanazijo in s tem posegle po drevesu življenja. In en primer sporne evtanazije se je znašel na sodišču, zdravnica, ki jo je izvedla, pa je bila oproščena.

 

Oproščena nizozemska zdravnica je evtanazijo opravila na željo svojcev. 74 – letna gospa, ki je bila evtanazirana, je sicer pred nekaj leti dala pisno izjavo, da se lahko opravi evtanazijo, če se ji bo stanje bolezni (demenca) močno poslabšalo, vendar mora pred tem ona sama dati soglasje. Stanje se ji je poslabšalo tako, da ni mogla sama dati soglasja, pač pa sta ga dala njena dva otroka, sin in hči. Zdravnica ji je dala uspavalo v kavo, nato pa ji je dala injekcijo, prvo od dveh, ki bi povzročili smrt. Pri prvem odmerku se je gospa zbudila in kljub demenci izrazila nestrinjanje. Na »pomoč« zdravnici sta prišla sin in hči, ki sta zdravnici dali soglasje, da postopek izpelje do konca, in ji je dala še drugo injekcijo…..

 

Ob takem dogajanju pa ni drugega, kot da Mati mora jokati!

 

Pred nekaj meseci so v Franciji usmrtili 42-letnega Vincenta Lamberta, ki so ga 11 let s pomočjo aparatur ohranjali pri življenju. Za usmrtitev se je na predlog njegove žene odločilo sodišče. Sodišče je v svoji sodbi govorilo o pravici umreti. Mati, ki je bila ob sinu ob njegovi zadnji uri, pa je povedala, da so sinu tekle solze, ko je, čeprav v tako imenovanem »vegetativnem stanju«, izvedel za odločitev sodišča.

 

Taki primeri volka v ovčji preobleki zavajajo in jim nasedejo številni, med njimi tudi mnogi kristjani. Svarilo pred mlačnostjo je tu več kot na mestu.

 

Hvala Bogu, imamo pa tudi dobre zglede, ki jih je vredno posnemati in se navdihovati za dobro.

 

Ob nedavnem papeževem obisku na Madagaskarju smo bili še posebej ponosni na našega rojaka Petra (Pedra) Opeko, v Akamasoi, kjer se že 30 let dogaja čudež, kako ljudem povrniti dostojanstvo. Dobesedno rešuje življenja, ki bi bila skoraj zanesljivo tako ali drugače izgubljena. Papež je njegovo delo potrdil in predlagal, da bi ta projekt postal model za reševanje revščine po svetu. Ob tem pa Peter Opeka povsod po svetu razglaša, da je njegova domovina Slovenija.

 

Izvedeli smo, da gre Katja Ravnikar iz Komende v misijone na Madagaskar, v nedeljo ji bo škof Pirih podelil misijonski križ…. J Komu ob tem ne zaigra srce, da imamo mlade, ki so pripravljeni darovati svoje življenje za najbolj uboge po svetu, ki vidijo dlje, ki imajo pogum in zaupanje, srce….Bravo, Katja.

 

Tadej Pogačar iz Komende je zmagovalec odločilne 20. etape kolesarske Dirke po Španiji, potem ko je že nanizal veliko veličastnih dosežkov. Do takih izjemnih uspehov se je prigaral, kljub temu, da ima fizične in materialne predispozicije, je bilo treba trdo delati, vztrajati in upati.

 

Ob slovesu pomembnega Komendčana na rojstni dan Marije Device, smo slišali, da se poslavljamo od človeka, ki je bil velik v življenju in velik tudi v poslavljanju od njega. Ljubil je Jezusa, to pa ga je vodilo, da je ljubil tudi ljudi. Mirno je prenašal križ starosti, se veselil prvih petkov, ko je prejel Jezusa v svoje srce, odšel je dostojanstveno. Take ljudi iščejo duhovnikove oči, je bilo povedano, iščemo pa jih tudi mi. In Slovenija.

 

Potrebujemo take ljudi, kot so navedeni zgoraj. Ljudi, ki pogumno pričujejo, znajo ločiti zrnje od plevela, sledijo svojim sanjam, ki so dobre tudi za druge.  

 

Ob prvem prikazanju Magdaleni Gornik iz Gore pri Sodražici leta 1947 jo je Marija vprašala: »Komu boš pa ti to delo darovala?« Magdalena je odgovorila: »Jezusu. Ali nismo dolžni vse Bogu darovati?« »Prav imaš,« je nato dejala Marija.

 

Vse, kar delamo dobrega, tudi male stvari, naše napore, odrekanja in trpljenje pri tem -  darujmo Jezusu in Mariji. To bo tolažilo Marijino in Jezusovo Srce in dajalo upanje, da se bo svet le obrnil v smer, o kateri je Bog sanjal, ko je ustvaril človeka po svoji podobi. Tudi mi lahko pripomoremo k temu, da bo Materino Srce manj jokalo.

 

Marta Ciraj

 

 

 

Oglejte si tudi