Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

PRVA MAŠA PO POPLAVAH

Komendski župnijski upravitelj Cristian Balint je na moščansko žegnanjsko nedeljo, 11. avgusta, po več kot letu dni maševal v moščanski cerkvi.

Katastrofalne poplave 4. avgusta 2023 so povzročile veliko škodo tudi v Občini Komenda. Prizadeti so bili tudi cerkveni objekti. Med njimi zlasti podružnični cerkvi sv. Boštjana v Mostah in sv. Klemena v Suhadolah. Moščanska tako zelo, da je bila prva maša v njej šele po več kot leto dni na njihovo žegnanjsko nedeljo, 11. avgusta. Maševal je komendski župnijski upravitelj Cristian Balint.

Obiskovalci maše so videli, koliko bo še treba narediti v cerkvi, da bo podobna nekdanjemu bogoslužnemu prostoru. Ne več takšna, kot je bila pred poplavami, je po njih povedal Miha Legan iz podjetja Restavratorstvo Legan d. o. o., ki je obnavljalo cerkev, lani pa takoj po poplavah prihitelo reševat podrt oltar sv. Frančiška Ksaverja v t. i. »Žejski kapeli«, »oltar k ljudstvu« in ambon, kipe, slike in druge umetnine. Pomagali so domačini pod vodstvom domačih cerkvenih ključarjev Marka Poglajna in Jožeta Ravnikarja in drugi »pomočniki« od blizu in daleč, ko so zvedeli, kako huda naravna nesreča je doletela prelepo gotsko-baročno svetišče v Mostah. Prihitel je tudi novi komendski dušni pastir p. Cristian Balint, ki je komaj dobro nastopil novo cerkveno službo v Župniji Komenda. Skupaj z drugimi je več ur v samokolnici vozil blato iz cerkve, v katero sta ga nanesli podivjana reka Pšata in bližnji potok Tunjščica. Kako visoko je segala voda, je še vedno videti na notranjih zidovih cerkve.

Kaj vse bo še treba narediti v njej, je povedal župnik Balint pri oznanilih ob koncu maše. Tudi močno razveseljujočo novico, da je že restavriran oltar sv. Frančiška Ksaverja. V cerkev ga bodo namestili, ko bodo opravljena druga nujno potrebna obnovitvena dela. Župnik Cristian je glede njih že v dogovoru s strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine republike Slovenije (ZVKDS), ki si bodo cerkev ogledali po dopustih in odločili, kako najprej. Lani je po poplavah prišel sam direktor ZVKDS Jernej Hudolin in pohvalil takojšnje ukrepe, da bi bile umetnine čim prej na suhem in na varnem. Dejal je tudi, da bo obnova cerkve zahtevna in dolgotrajna. Zaradi tega bodo nad njo bdeli strokovnjaki ZVKDS: da bodo vsa obnovitvena dela opravljena čim bolje.

V cerkvi sta zaenkrat že obnovljena »oltar k ljudstvu« in ambon ter oltarna miza od oltarja sv. Frančiška Ksaverja. Nujno pa bo potrebno obnoviti t. i. »cokel« in stene, prepojene z vlago zaradi visoke vode, ker je ponekod omet že odpadel, prav tako zidaki nad tlemi; poškodovani so tudi ornamenti (poslikava) v prezbiteriju. Kaj bo treba obnoviti tudi pri glavnem oltarju sv. Boštjana in desnem stranskem sv. Roka, ker sta bila nekaj časa tudi v vodi, ki je v cerkvi segala okrog meter in pol visoko, dodatno škodo pa je povzročila vlaga, čeprav so bogoslužni prostor začeli domačini, ko se je voda umaknila, takoj zračiti in izsuševati. Blata pa je bilo v njej toliko, da so ga s samokolnicami iz cerkve vozili več ur. Bilo je pravo razdejanje, prizori za močne živce. 

Župnik Cristian se je ob koncu maše zahvalil Moščanom in drugim, ki so pomagali pri reševanju cerkve po poplavah. Prav tako obiskovalcem maše za njihove darove za obnovo cerkve. Vsem pod zvonom sv. Boštjana je kljub hudi preizkušnji zanje povedal, da naj ta dan, to nedeljo, ki je za njih žegnanjska, praznujejo, saj se spominjajo blagoslovitve cerkve. Zahvalil se je komendskemu cerkvenemu pevskemu zboru pod vodstvom Petra Gruma za lepo petje med mašo, bralcem beril in prošenj, ministrantom, domačima cerkvenima ključarjema in mežnarici, ki so poskrbeli, da je bila v cerkvi lahko maša kljub nedokončanim obnovitvenim delom.

Vse navzoče, in druge, je povabil k maši na god sv. Roka 16. avgusta ob 19. uri, ki bo tokrat tudi v moščanski cerkvi; lani je bila zaradi nemogočih razmer zanjo po poplavah v komendski župnijski cerkvi.

Maši je sledilo prijateljsko druženje zunaj cerkve ob postrežbi moščanskih gospodarjev in gospodinj ter trdnem upanju, da bo cerkev sv. Boštjana kmalu obnovljena s pomočjo ZVKDS, Restavratorstva Legan d. o. o., Občine Komenda in radodarnih komendskih župljanov, ki čutijo z ljudmi v stiski, pa tudi z domačimi lepimi cerkvami, ko jih doleti tako huda naravna nesreča, kot so bile katastrofalne poplave 4. avgusta 2023. Župnik Balint je imel tudi to v mislih v pridigi, ko je zbrane opogumljal, naj ne obupujejo v življenjskih stiskah in težavah, kakršne so bile lanskoletne katastrofalne poplave, marveč so po Kristusovem zgledu sočutni do bližnjega v nesreči, mu pomagajo. Tudi poplavljencem v močno prizadetih Mostah in drugih vaseh naše občine, še vedno potrebnih gmotne in moralne pomoči. Posebej najhuje prizadetim. Moščanom in tudi Suhadolcem z izkušnjo več, da bosta njihovi svetišči po vsej škodi po poplavah zasijali ne le po obnovi, marveč v skrbi in ljubezni do Božje hiše med njimi ter drug za drugega. Ta šele daje pravo razsežnost, kajti oltarji in kipi so navsezadnje le izdelki mojstrskega navdiha, uma in roke, živi človek pa je največja umetnina, potrebna pozornosti, pravega odnosa in predvsem ljubezni. Z Gospodovo, Marijino in medsebojno pomočjo.  

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

Oglejte si tudi