Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

PRIDNI KLJUB VROČINI

Gradnja novega mostu čez reko Pšato in priprava lokalne makadamske ceste v Suhadolah za asfaltiranje

Napočilo je pravo dolgo vroče poletje. Številni ljudje se ohlajajo v morju, v jezerih in v rekah, se zatekajo v senco ali ostajajo v hišah, gradbeni delavci pa ne. Kljub temu, da se živo srebro čez dan povzpne krepko prek 30, celo 35  stopinj Celzija, opravljajo načrtovana in nujno potrebna gradbena dela.

Tako je tudi v Suhadolah, kjer delavci gradijo nov most čez reko Pšato. Prejšnjega je razdivjana reka ob poplavah 4. avgusta 2023 tako močno razdejala, da je bilo potrebno načrtovati novega.

Ko sem jih 18. julija obiskal, so bili sredi dela, žejo pa so si gasili z vodo. Dovolili so mi, da sem jih skupaj fotografiral. Eden izmed delavcev je duhovito pripomnil: »Tukaj smo vsi, Slovenci, Srbi, Bosanci …«

Ob tem sem pomislil na nekdanje »bratstvo in edinstvo« jugoslovanskih narodov. Pa tudi na bratstvo in edinstvo Ukrajincev in Rusov v času SSSR ter Judov in Palestincev nekdaj v Sveti deželi. A tega ni tako enostavno doseči in ohranjati. V Suhadolah pri gradnji mostu čez Pšato pri gradbenih in drugih delavcih pa obstaja.

Živahno je tudi v »spodnjem koncu« vasi, kjer prizadevni delavci pripravljajo lokalno makadamsko cesto za asfaltiranje. S strojnimi deli so začeli 15. julija, v tednu pred tem pa začrtali, kaj bo potrebno narediti na cesti in pri posameznih hišah. Že prvi dan so pri kopanju 3,5 metra globoke jame za odtekanje meteorne vode naleteli na nepričakovano oviro – v občinskih načrtih nezapisano cev za vodo več kot en meter globoko. Pa tudi na pričakovano debelo plast neprodušne ilovice, ki ne požira vode, imamo stanovalci s tem že izkušnjo.  

Naslednjega dne dopoldne (16. julija) so se zbrali strokovnjaki, da bi našli pravo rešitev. Prišel je podsekretar za urejanje prostora na Občini Komenda Marjan Potočnik, višja svetovalka za premoženjske zadeve in investicije na isti občini Janja Žeželj, nadzornik del Boris Božičnik iz Cingrada Kamnik in Stanislav Vodlan iz podjetja Elektro termotehnika EL - TT d. o. o. Suhadole. Ogledali so si celo traso ceste, gospa Janja je vse pripombe in predloge vestno zabeležila. Dogovorili so se tudi, kako naj rešijo zaplet z nepričakovano cevjo za vodo, kam naj jo speljejo, da bo mogoče urediti odtekanje meteorne vode.

Zelo zahtevna gradbena dela izvaja podjetje TGM Kosirnik Roman iz Most. S stroji spretno upravljata njegov sin Marcel Kosirnik in Jure Pogačar, nekdanji odlični rekreativni odbojkar. Kako so ta dela včasih nepredvidljiva in tudi nevarna, sem videl 17. julija, ko se je z objemk snela 1,5 tone težka okrog metra široka betonska cev, vendar, k sreči, tik nad že položeno. Marcel je težavo spretno rešil, Jure pa je na moč previdno upravljal stroj za takšna dela. Za to moraš imeti res živce in mirno roko.

Omenjenim delavcem TGM Kosirnik Roman pomagata tudi Jakob Korbar z Brega in Andrej Slapar iz Most. V četrtek, 18. julija, so že začeli kopati jarek, v katerega polagajo cev za električno povezavo med svetilkami, valjanec, kopljejo pa tudi jaške za odtok vode od hiš in s ceste.

Stanovalci v ulici, v kateri izvajajo dela, od časa do časa iz varne razdalje pogledamo, kako potekajo, pohvalimo izvajalce, obenem pa smo veseli in hvaležni Občini Komenda, da bomo tudi mi dobili asfaltirano cesto, ne bo več prahu, otroci se bodo lahko na njej, kadar bo varno, igrali, učili voziti s kolesi in drugimi vozili, starejši pa mogoče pomerili v odbojki ali košarki, če se bo kje našel prostor za koš; za odbojko bo laže napeti vrv čez cesto. Če ne, pa, kot nekdaj, v ristancu, skokih z mesta ali fucanju kovancev. Dogovoriti se moramo še, kje bodo potrebne luči za nočno osvetljavo, da bo tudi ponoči varna vožnja po cesti in dostop nanjo.

Izvajalci del so nam obljubili, da nas bodo sproti obveščali, kdaj moramo umakniti svoje avtomobile, nadzorniki pa, da bomo skupaj z izvajalci del reševali morebitne težave. Upajmo, da bo teh čim manj, če pa bodo, jih bodo izvajalci del skupaj z nadzornikom in pristojnimi na Občini Komenda strokovno reševali. Želimo jim, da bi bilo tega čim manj, da izvajalcem del ne bi bilo prevroče in da bi potrpeli, ko zaradi del na cesti ne morejo navijati za našega Tadeja Pogačarja, si lahko posnetke njegovih voženj ogledajo šele zvečer ob kozarcu piva doma, pri »Balafiji« ali kje drugje. Naj zmagujejo vsi! Pa tudi slovenski olimpijci!

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

Oglejte si tudi