Logo MojaObčina.si
JUTRI
36°C
20°C
PON.
30°C
20°C
Oceni objavo

ALFA IN OMEGA BOŽIČNI KONCERT

Na Štefanovo, 26. 12. 2019 je bil v župnijski cerkvi sv. Terezije Deteta Jezusa, v Ljubljani – Kodeljevo, božični koncert z naslovom Sveti božič, skupine Alfa in Omega pod vodstvom Nade Žgur. Lepa cerkev je bila polna do zadnjega kotička, ko so mladi ljudje, ob katerih se razveseli srce, ogreli občinstvo, da je na koncu tudi samo sodelovalo pri petju Gruberjeve Svete noči. 

 

Posebna zanimivost je bila prva izvedba pesmi Sveti Božič, saj je avtor besedila Fran Žgur, dedek Deča Žgura, ki je umrl leta 1939. Uglasbila sta jo Nada in Dečo Žgur, solistka je bila Iva Stanič.

 

Do te pesmi sta Dečo in Nada prišla po »naključju«, v narekovajih zato, ker to ni bilo naključje, temveč navdih. Po Nadini pripovedi, je nekega dne Dečo predlagal, da gresta na dom njegovega dedka, v Podrago pri Podnanosu. Na tem obisku brez posebnega načrta sta od domačega župnika izvedela, da se pripravlja o Franu Žgurju simpozij, kajti bil je ljudski pesnik. Udeležila sta se tega simpozija in v knjižici, izdani ob tej priložnosti, našla zanimive stvari o Franu Žguru (iz Wikipedije: Žgur Fran, pesnik, v Podragi pri Podnanosu r. 21. nov. 1866 trgovcu in gostilničarju Aleksandru ter Ivanki r. Kopatin in u. 11. febr. 1939), ki jih njegov vnuk še ni vedel, med njimi tudi pesem Sveti Božič. 

 

Po domače se je tam reklo pri Aleksandrovih, iz knjižice sta izvedela, da se je Josip Murn pogosto nahajal na tej domačiji, kjer se je tako dobro počutil, da si je nadel ime »Aleksandrov«. 

 

V teh dneh, ko se spominjamo izjemnih dogodkov – rojstva Odrešenika, pogumnega pričevanja sv. Štefana, na poti pa so že Trije kralji, vmes pa še skok v novo leto z letnico, ki se zdi skoraj neverjetna – 2020 – saj še ni dolgo, ko smo vstopali v leto 2000! –  pesem preprostega, a izjemno inteligentnega človeka, ki je znal spoštovati Sveto, poboža dušo. 

 

Cerkev na Kodeljevem, kjer je bil ta koncert, pa je lepotica, ki jo je vredno obiskati, v njej trosi vrtnice Mala Cvetka – sv. Terezija Deteta Jezusa. Temeljni kamen cerkve je leta 1936 blagoslovil takratni škof Gregorij Rožman. Načrt za cerkev je izdelal arhitekt Herman Hus je bila predana službi 9. oktobra 1938,  župnijo Kodeljevo pa je 29. junija 1960 ustanovil škof Anton Vovk. 

 

Marta Ciraj

Oglejte si tudi