Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

Prvi posredovalci

V občini Kobarid se na podlagi dogovora z ZD Tolmin vzpostavlja nov sistem prvih posredovalcev. Sledimo razvoju pomoči prebivalstvu na tem področju, predvsem pri nujnih zdravstvenih stanjih, še posebej v bolj oddaljenih okoljih, kjer je dostopni čas reševalnih vozil daljši.

Prvi posredovalec je polnoleten posameznik, ki obvlada temeljne postopke oživljanja, uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja in v omejenem obsegu tudi prvo pomoč pri drugih življenje ogrožajočih stanjih. Torej, gre za posameznika, ki se odzove na poziv posebej za to organizirane dispečerske službe, ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja.

Srčni zastoj je eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitem svetu. V Sloveniji ga vsako leto doživi okoli 1700 ljudi, torej 4–5 oseb na dan. Večinoma se zgodi doma in v kar polovici primerov so prisotni očividci, torej svojci žrtve. Postopke oživljanja začne v našem okolju izvajati le tretjina očividcev. Preživetje in kakovost življenja preživelih sta odvisna od tega, kako hitro po dogodku se začne osebo oživljati in / ali se uporabi avtomatski defibrilator. Vloga prvih posredovalcev je pri tem ključna in želimo si, da postanejo del sistema nujne medicinske pomoči.

Skladno z navedenim naprošamo vse zainteresirane posameznike, da na elektronski naslov obcina@kobarid.si ali tel. št. 05 389 92 00 pustite svoje kontaktne podatke in kraj bivanja, na podlagi katerih vas bomo obveščali o nadaljnjih aktivnostih vezanih na izobraževanje in vzpostavitev sistema.

Sistem poziva poteka preko aplikacije, ki zagotavlja aktiviranje več »prvih posredovalcev« na določenem območju ob kritičnem dogodku.

Izobraževanje je prevideno v jesenskih mesecih, in sicer dva dni po 5 ur.

Za odzivnost se vsem lepo zahvaljujemo.

Vir: kobarid.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi