Kobarid, 5. oktober 2024 – V jesenskih barvah doline Soče je v Kobaridu Jestival okusov in umetnosti ponovno privabil množico ljubiteljev dobre hrane, umetnosti in lokalne kulture. Dogodek, ki je postal sinonim za kulinarično razvajanje in umetniško ustvarjalnost, je tudi letos ponudil bogat program in nepozabno doživetje za vse obiskovalce. Že v petek, dan pred Jestivalom je bila v Kobaridu organizirana delavnica izdelava kozmetičnih izdelkov z Jano Istenič (Smaragdna). Jestival se je v soboto začel z uradno otvoritvijo in tržnico izdelkov in pridelkov, ki je bila odprta vse do 20. ure. Na številnih stojnicah so se predstavili ponudniki pridelkov in rokodelskih izdelkov, lokalni gostinci in drugi ponudniki kulinaričnih dobrot. Med najbolj priljubljenimi so bili seveda kobariški štruklji, planinski sir, domač med, postrv in salame, ki so navdušili brbončice obiskovalcev.
Poleg kulinaričnih užitkov je Jestival ponudil tudi bogat kulturni program. Letos je veliko aktivnosti navdušilo otroke. Nastopili so tudi učenci Osnovne šole Simona Gregorčiča iz Kobarida, ki so z glasbenim nastopom navdušili občinstvo. Otroke je v Kulturnem domu Kobarid navdušila predstava Buča Debeluča (Gledališče Pravljičarna), popoldne pa sta bili lepo obiskani plesna delavnica ter kolesarski izziv. Na soboto popoldan sta bili izvedeni dve delavnici: delavnica izdelave lastnih vrečk s Karmen Koren in delavnica izdelave štrukljev. V Zeleni hiši je do 21. oktobra na ogled razstava Kobariški štruklji, ki so jo pripravile enote okoliških vrtcev. Ker brez glasbe seveda ne gre, so obiskovalci lahko v popoldanskemu času prisluhnili Oktetu Simona Gregorčiča in skupini godcev Rezjanab Sasiedi. Vrhunec dneva je bil večerni koncert FLIRRT, ki je poskrbel za odlično vzdušje in zabavo. Obiskovalci so uživali v glasbi in se družili ob okusnih jedeh ter pijači iz lokalne ponudbe.
Ne smemo pa pozabiti, da se v sklopu Jestivala ponujajo tudi Jestivalski meniji, kateri se zaključijo teden dni po dogodku. Le ti so pripravljeni s strani okoliških gostincev, kateri pripravijo poseben meni namenjen lokalni kulinariki.
Jestival okusov in umetnosti 2024 je ponovno dokazal, da je dogodek, ki združuje najboljše iz Doline Soče – od kulinarike do umetnosti. Organizatorji se zahvaljujejo vsem obiskovalcem, sodelujočim in prostovoljcem, ki so pripomogli k uspešni izvedbi dogodka. Že zdaj se veselimo naslednjega leta, ko se bomo ponovno zbrali in uživali v dobrotah ter ustvarjalnosti, ki jih ponuja ta čudovita destinacija.