Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
18°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

Srečanja v prenovljeni knjižnici DPD Svoboda Kidričevo

V tednu otroka, med 2. in 6. oktobrom 2023, so se v prenovljeni knjižnici DPD Svoboda Kidričevo na Ul. Borisa Kraigherja 25 zvrstili zanimivi kulturni dogodki z glasbo, ustvarjalnimi delavnicami z gosti, srečanja ter druženja malih in velikih likovnih in literarnih ustvarjalcev, zgodovinarjev, ljubiteljev knjig.

»Naša sreča danes je odprtje prenovljene knjižnice s pridobitvijo novih prostorov za velike in male člane in obiskovalce,« nas je nagovorila predsednica kulturnega društva DPD Svoboda Kidričevo, ga. Majda Vodušek Klemenčič. »Danes ponosno predstavljamo mladinski del knjižice, kar je za nas velika pridobitev. Je v prvem nadstropju. Da nam je to uspelo, se smemo zahvaliti Občini Kidričevo, ki nam je prisluhnila in razumela našo potrebo ter omogočila izpolnitev dolgoletne vizije našega društva. Iskrena hvala!«

Sledila je zahvala gostom, g. županu Antonu Leskovarju, gostom iz ptujske knjižnice, direktorici ge. Mileni Doberšek. Oba sta v nagovoru zaželela, da postane prenovljena knjižnica prostor, kjer se tkejo prijateljske vezi, kjer se krepi ustvarjalnost, spodbuja bralna kultura in kultura na splošno.

Zahvala gre tudi članicam društva za nesebično pomoč pri selitvi, pospravljanju in čiščenju, razvrščanju in klasifikaciji knjig, ge. Andreji Emeršič, študentki bibliotekarstva ge. Lei Lukman ter knjižničarki ge. Ivanki Srpčič.

Misli o knjigah in branju nam je v govoru ob odprtju izpostavila ga. Majda Vodušek Klemenčič.

»Živimo v času digitalizacije, v svetu računalnikov, robotov, raznih spletnih prevar, ko nas bombardirajo z vizualnimi podobami, nam prebadajo um, nam ne dovolijo misliti s svojo glavo, skratka dogajanje okrog nas je razburkano, hladno, neosebno, krvavo, težje prebavljivo in obvladljivo. Zato je še toliko bolj pomembno ohranjati in negovati srečanja, se pogovarjati, ustvarjati, prebrati knjigo, najti pot do samega sebe, biti hvaležen za sodelovanje in pot od srca do srca. Truditi se moramo, da rešimo pisano besedo, v svojem umu moramo ohraniti prostor – zaklad besed, ki poudari vsak stavek, ki raziskuje in načrtuje zgodbe in njene niti. Po knjigah sežemo, kadar smo žalostni, osamljeni, razočarani, veseli, srečni … saj ima vsaka knjiga svojo dušo, treba jo je okušati, pogoltniti, le redkokatero pa prežvečiti in prebaviti. Vse, kar je človeštvo naredilo, mislilo, izumilo, doseglo … je čudežno shranjeno na straneh knjige (v današnjem času pa v digitalni obliki). Otrokom pa radovednost, zanimanje ne prinaša samo zgodba v knjigi, temveč njen otip, okus, vonj, velikost in oblika strani, slikice, ilustracije, madeži, odtisi, oguljeni zavihki … Najprej izbirajo po barvah, šele nato po naslovnih junakih. Toliko bolj smo danes veseli in srečni, da si lahko otroci v naši knjižnici vzamejo čas, v miru prelistajo knjige, slikanice, in se odločijo po svoji zamisli, predstavi. Ker pa se v DPD Svoboda zavedamo pomena knjig, srečevanja, ustvarjanja in sodelovanja, se trudimo po svojih najboljših močeh z različnimi dejavnostmi približati knjigo in zapolniti prosti čas.«

Med 2. in 6. oktobrom 2023 je naša knjižnica odprla svoja vrata najmlajšim otrokom, ki so se družili ob pravljični urici z ustvarjanjem z go. Žano Vraz in go. Natalijo Kutnjak. Likovno delavnico za osnovnošolce je na temo ilustracije popestril gost, ilustrator, g. Patrik Komljenović. V ilustraciji so se na srečanju likovnikov preizkusili tudi odrasli člani likovne sekcije. Na literarni delavnici za male in velike je z gostom, g. Tomislavom Kirbišem, nastal kolaž haikujev. Zgodovinarji, g. Vlado Meglič in ga. Alenka Brumen so nam z interaktivnimi očali prikazali čas in prostor taborišča Lazaret, ki je bilo na območju Kidričevega. Sledilo je še srečanje ob čajanki. Za glasbeno popestritev kulturnih dogajanj pa so poskrbeli domači glasbeniki, kantavtor Jani Jančec – Gianni, Vito Mlinarič, Tim in Nik Mlinarič ter Luka Gašparič.

Izposoja knjig poteka vsak ponedeljek, v zimskem času med 16. in 18. uro, v poletnem pa med 17. in 19. uro. Naša knjižničarka Ivanka vas pričakuje. Vljudno vabljeni!

Zapis in foto:

Aleksandra Vidovič, vodja likovne sekcije

Oglejte si tudi