Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
18°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

Paradajz, nova knjiga Sonje Votolen

Sonja Votolen iz Kidričevega ni le slavistka in anglistka, je pisateljica, pesnica, dramatičarka, publicistka, piše strokovne pedagoške članke, recenzije, literarne kolumne ... Na več mednarodnih natečajih je bila uvrščena med finaliste in prejela številna priznanja, med drugim prvo mednarodno nagrado za poezijo v Rimu.

Leta 2021 je za delo na literarnem področju prejela občinsko priznanje – grb Občine Kidričevo.

Ob letošnjem Tednu slovenskih splošnih knjižnic so v Knjižnici Ivana Potrča na Ptuju predstavili njen literarni opus. Povezovalka literarnega večernega klepeta, gospa Liljana Klemenčič, se je  pogovarjala z avtorico o njeni poeziji in o njeni že trinajsti knjigi z naslovom Paradajz.

Poznavalci Votolenine literarne bere se sprašujejo, v katero zvrst spada to pisanje. Avtorica Sonja Votolen odgovarja: »To ni pravljica, ni zgodba, ampak zgodbica za otroke in odrasle. Besedilo je namenjeno, glede na protagonista, otrokom od prvega razumevanja/zanimanja za branje, pa vse do odraslega bralca. Zakaj menim tako? Trenutno se trudimo biti t. i. samooskrbni, ljubiti in zaščititi naravo, spoštovati vsako živo bitje, ohranjati in skrbeti za okolje, otrokom želimo ponovno bolj privzgojiti vrednote, ki jih je sodoben čas in tempo življenja pomendral. Torej glede na vse to je sporočilo/poanta knjige, da je vsak najmanjši delček narave pomemben, živ, da tudi najbolj droben delček predstavlja življenje, da je del našega življenja, obstoja, četudi je tisti delček tako majhen kot seme paradajza. Gre torej za odnos do hrane, odnos med  babico in vnukom, kar pa je že druga aktualna tematika – čuječnost do starejših, prenašanje izkušenj in znanj starejših na mlade.«

Avtorica knjige Paradajz je hvaležna svojemu nekdanjemu učencu Matjažu iz podjetja NICEHASH, ki je omogočilo, »da je Paradajz vzklil«, kot piše na zadnji strani.

Dr. Romana Aniya Ercegović, dramaturginja in književnica, o novi Votolenini knjigi meni naslednje: »Zgodba je polna iskrivega humorja, nežnih rahločutnih doživljanj otroške duše, dramatičnosti, besednih in slogovnih inovacij.  Na koncu nas obdari z modrostjo, ki bi jo moral slišati in razumeti vsak od nas in otrok v svojem odraščanju. Avtorica nam na katarzičen način skozi besede babice prenese modrost generacij. Spregovori o čudežu življenja, o tem, kako je vsak najmanjši delček narave živ in pomemben, četudi je tisti delček majhen zgolj kot seme paradajza. Klarov in predvsem mamin strah, da bo babica razočarana, ker je uničil najlepši paradižnik, ki ga je hranila za seme, se tako razodene kot iluzija. Nič se ne more uničiti, življenje se nadaljuje. Pradavna modrost o cikličnem prerojevanju narave, mojstrsko vtkana v zgodbo, razsvetli, vzradosti, prinese novo perspektivo in z njo novo lahkotnost bivanja. Knjiga Paradajz, avtorice Sonje Votolen in ilustratorke Jane Pečečnik, je subtilno tkanje občutkov, misli, mojstrsko prepletanje opisa dogajanja in notranjega doživljanja literarnih junakov.«

Elka Planinšek

Foto: Osebni arhiv in Miran Vodušek

 

Oglejte si tudi