Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
18°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

Cirkovčani na festivalu na otoku Krf v Grčiji

Člani Folklorne skupine Vinko Korže Cirkovce in glasbeniki sestava Pepi Krulet smo 5. septembra 2023 odpotovali v Grčijo. Po izboru CIOFF Slovenije smo se udeležili mednarodnega Festivala mediteranskih kultur 2023 na otok Krf.

Festival, ki so ga organizirali CIOFF Grčija, Jonska univerza in Kulturno društvo Sines, se je pričel 6. septembra 2023 z otvoritveno ceremonijo na Jonski univerzi. Predstavnike skupin so nagovorili slavnostni govorci, generalni predsednik združenja CIOFF, Alejandro Camacho González, predsednik CIOFF Grčije, Kostas Ioannidis, grška ministrica za turizem in guvernerka Jonskih otokov. Zvečer je v Mestnem gledališču Krf sledila otvoritvena plesna in glasbena predstava vseh dvanajstih udeleženih skupin.

Na Festivalu mediteranskih kultur na Krfu je več kot 450 plesalcev, glasbenikov, ljudskih umetnikov, univerzitetnih profesorjev in raziskovalcev iz dvanajstih sredozemskih držav z glasbo, plesom, petjem, nošami, razstavami in strokovnimi konferencami predstavljalo nesnovno kulturno dediščino svoje domovine. Sodelovale so plesne in glasbene skupine iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Cipra, Francije, Grčije, Izraela, Italije, Črne gore, Portugalske, Slovenije in Španije.

Naslednje dni smo se na večerne nastope odpravili v prestolnico otoka, mesto Krf, ali mesto Achravi, letoviško mesto, ki je tudi za domačine severnega dela otoka pomembno stičišče ob vsakodnevnih opravilih. Pred nastopi v Krfu smo po starem mestnem jedru izvedli povorko in z animacijami zabavali občinstvo ter vabili na večerni koncert. Povsod so nas pričakali veseli in nasmejani obiskovalci. Septembra je na otoku veliko turistov, med njimi tudi številni Slovenci, ki so se posebej razveselili srečanja.

Člani folklorne skupine smo se vsak večer na nastopih predstavili s spleti štajerskih plesov, ki so jih glasbeno podprli Pepi Krulet. Za vsak večer smo pripravili drugačen splet. Občinstvo nas je z zanimanjem spremljalo, še posebej se je vživelo v klobučkov ples in tudi zaplesalo na poskočne viže Pepi Kruleta.

Folklorna gostovanja so odlična iztočnica za spoznavanje tujih kultur in sklepanje mednarodnih prijateljstev. Kot je za Slovence značilno, smo prijateljski, a malce zadržani, vendar smo se zelo lepo povezali z ostalimi skupinami. Z balkanskimi skupinami smo tako že imeli pripravljen skupen pevski repertoar še iz prejšnjih skupnih časov.

S Španci, Portugalci in Ciprčani smo si delili nastanitev v Kasiopi church campu. Na dvorišču pred hiškami med oljkami smo po poznih nočnih povratkih z nastopov skupaj čakali zoro.

Otok Krf

Pretežno hribovit otok je drugi največji med Jonskimi otoki in meri 593 km2,  z najvišjim vrhom Pantokrátor (911 m). Od celine ga ločuje od 3 do 23 km širok Krfski preliv ali grško Kerkira. Severno od otoka se Jonsko morje zliva z Jadranskim morjem, samemu otoku je tu najbližje albanska obala. Na otoku živi 107.891 prebivalcev. Glavno mesto otoka je Krf (grško: Kérkyra), ki šteje 39.387 prebivalcev. Otok sodi med najbogatejše grške prefekture. V mestu je od leta 1984 sedež Jonske univerze, na kateri poučujejo zgodovino, glasbo, jezikoslovje s prevajanjem, knjižničarstvo in arhiviranje, računalniške znanosti, audio in video umetnosti. Stari del mesta Krf je od leta 2007 na Unescovem seznamu svetovne zgodovinske dediščine. Ker so v mestu tri zgodovinske trdnjave, se je mesta Krf prijel naziv Kastropolis (mesto trdnjav). V mestu sta sedeža grške pravoslavne in katoliške škofije.

Festival mediteranskih kultur sta gostila in organizirala mesto Sinies in mesto Krf. Tako smo se kar dvakrat podali na sprejem v mestno hišo, kjer smo si z gostitelji izrekli čestitke in zahvale ter predali protokolarna simbolična darila. Darila, ki jih je Tina Urih, vodja Folklorne skupine Vinko Korže Cirkovce, predala na sprejemih, so bila sestavljena prav tako iz dveh za nas zelo pomembnih občin – domače Občine Kidričevo in Mestne občine Ptuj.

Prosti čas smo namenili raziskovanju in spoznavanju otoka. Dopoldneve smo preživljali na plaži. Kristalno modro morje in peščena plaža, kakšnih 100 metrov od nastanitve, ali malo daljši sprehod skozi mesto Kassiopi, do plaže z belimi kamenčki na skalnati podlagi? To je bilo vsakodnevno vprašanje. Sonce se je čez dan ogrelo na 28 stopinj, temperatura morja je bila  prijetnih 23 stopinj. Doživeli smo tudi bližnje srečanje z meduzo, ki smo ga, k sreči, uspešno pozdravili z domačimi leki. Po kosilu je sledil premik v mesto Krf, to je bil čas za ogled starega mestnega jedra, obisk muzejev, pohajkovanje po kavarnah in za nakupe spominkov.

Gostovanje na Krfu je bilo prelomno tudi za Folklorno skupino Vinko Korže, saj smo se ne glede na to, da je skupina v 90-ih letih delovanja prepotovala skoraj celo Evropo, na gostovanje prvič podali z letalom. Poleteli smo z Dunaja in po dveh urah pristali na letališču na Krfu. Domov smo se vrnili preko Beograda v Ljubljano. Izbira prevoza je bila dodatna dogodivščina za vse udeležence in hkrati nagrada ter vzpodbuda za prizadevno delo v društvu. 

Strokovna konferenca o ohranjanju nesnovne kulturne dediščine

Vzporedno s festivalom je potekala tudi strokovna konferenca o ohranjanju nesnovne kulturne dediščine. Predavatelji na konferenci so bili nacionalni delegati in predstavniki gostujočih folklornih skupin. Konferenco sta povezovali in vodili predstavnica južnoevropskega sektorja CIOFF, Anna Maria Boileau, in  dr. Renata Dalianoudi, profesorica za muzikologijo, etnomuzikologijo in folkloristiko na Jonski univerzi.

Cirkovčani smo sodelovali s prispevkom Davorina Uriha in Tine Urih ter nagovorom predsednika Prosvetnega društva Cirkovce, Žige Ciglariča. Predstavili smo običaj vleke ploha, ki ga v pustnem času kot cirkovški ploharji izvajamo na domačem Cirkovškem fašenku in karnevalu na Ptuju. Običaj smo uspeli leta 2020 vpisati v Register nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo RS.

Konferenca je potekala, ker leto 2023 zaznamuje dvajseta obletnica Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine. S tem želijo opomniti k varovanju žive dediščine in poudarjajo, da živa dediščina pripada vsem. Obletnica je organizirana pod temo We Are #LivingHeritage. Živa dediščina so ljudje, veščine in znanje, ki se prenaša iz roda v rod. Zato je obletnica tudi povabilo vladam, nevladnim organizacijam, univerzam, nosilcem, praktikom in tistim, ki cenijo živo dediščino, da organizirajo aktivnosti, se pridružijo Unescovi kampanji družbenih medijev #LivingHeritage in spremljajo dogodke ob obletnici na spletu ali osebno.

Na obisku družinske oljarne

Oljčno olje je že tisočletja sestavni del sredozemske kulture in kuhinje. Oljka ima globoko zakoreninjeno simboliko, saj predstavlja mir, blaginjo in dolgoživost.

Po dveurni vožnji do kraja Agios Mattheos smo prevozili 53 km ovinkov in prispeli do posestva, kjer nas je sprejel mladi Spiros, sin gospodarja, Spirosa starejšega.

Družina Dafnis že več kot sto let proizvaja oljčno olje na otoku Krf. Skrbno neguje stoletno sorto lianolije. Oljčno olje je predelano pri nizkih temperaturah v družinskem mlinu v zgodovinski vasici Aghios Mattheos z uporabo najnežnejših metod. Predstavili so nam postopek pridelave oljčnega olja nekoč in danes.

Sledila je degustacija zlatega živila in zdravila, nato pa konferenca o oljčnem olju in mediteranski kulturi, na kateri so govorniki iz Jonske univerze in drugi strokovnjaki predstavili vpliv mediteranskega načina življenja in prehranjevanja na zdravje.

Organizacija CIOFF

CIOFF je uradni partner Unesca, akreditiran pri Unescovem odboru ICH. Naloga CIOFF-a, ustanovljenega leta 1970, je varovanje, spodbujanje in širjenje tradicionalne kulture in folklore. Ob ustanovitvi so bili zastavljeni naslednji cilji: izmenjava umetniške vrednosti in ponašanja skupin, klasificiranje mednarodnih festivalov in njihovih sporedov, povezava festivalov v mrežo, ki bi lahko pod ugodnejšimi finančnimi pogoji gostila tudi oddaljenejše skupine, prispevati kar največ k bratstvu med skupinami in narodi ter preko ljudske kulture širiti mir in medsebojno razumevanje.

Med ustanovitelji CIOFF-a, mednarodnega sveta organizacij folklornih festivalov in ljudske umetnosti, je bil tudi dr. Bruno Ravnikar. Po petdestih letih delovanja je najprej kot jugoslovanski in nato slovenski delegat postal častni član. Po osamosvojitvi Slovenije je ustanovil Zvezo ljudskih tradicijskih skupin Slovenije (ZLTS), Slovensko nacionalno sekcijo CIOFF, katere predsednik je bil več let.

Danes je v svetovno članstvo CIOFF vključenih 112 držav. Da bi povečali učinkovitost CIOFF-a po vsem svetu, so člani združeni v regionalne sektorje. Generalni predsednik združenja je Mehičan Alejandro Camacho González, ki je bil prisoten na festivalu na Krfu in si je vsak večer ogledal folklorne nastope. Vodja naše skupine Tina Urih je imela čast se z njim osebno spoznati, si izmenjati mnenja in predstaviti izzive folklornega dela z mladimi.

 

Festivali so praznovanje.

So povezovanje, spoznavanje, druženje.

Festivali so glasba, ples, petje in veselje.

So prijateljstvo.

Festivali so skrb za izročilo in vodilo za prihodnost.

 

Pri izvedbi gostovanja so nas podprli:

Občina Kidričevo,

Mestna občina Ptuj,

Zavod za turizem Ptuj,

Društvo Bogastvo podeželja ob Dravi.

 

Zapisala: Tina Urih, vodja FS Vinko Korže Cirkovce

Avtor fotografij: Saša Urih

Oglejte si tudi