Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kidričevo
DANES
19°C
10°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Cirkovčani na 52. Svetovnem festivalu folklore v italijanski Gorici

Folkloristi Folklorne skupine Vinko Korže iz Cirkovc in glasbeniki skupine Pepi Krulet smo se po izboru CIOFF Slovenije udeležili 52. Svetovnega festivala folklore v italijanski Gorici, ki je v mesto pripeljal barve, melodije in plese z najbolj oddaljenih koncev sveta. Veliki večdnevni praznik, ki ohranja in ovrednoti ljudske tradicije in mednarodno kulturo, je letos potekal od 22. do 25. avgusta.

Eden izmed najstarejših CIOFF festivalov se je pričel z dogodkom »Folklora v mestu«, na katerem so se  folklorne skupine predstavile z glasbo in plesi na povorki, ki se je vila skozi mestno jedro Gorice.

Naslednji večer je sledila otvoritvena slovesnost Svetovnega festivala folklore in prižig ognja prijateljstva z nastopi domačih in mednarodnih folklornih skupin iz Slovaške, Kenije, Slovenije, Italije, Peruja in Karibskega otoka Martinik ter skupine zastavonoš Sbandieratori di Cava de’ Tirreni iz Italije.

Sobotno dopoldne je bilo namenjeno 48. Kongresu ljudskih tradicij, na katerem so prisotni predavali na temo meja. Slovenijo je s prispevkom zastopala mag. Janja Ravnikar, predsednica ZLTSS. Isti večer so se na Travniku (glavni trg mesta Gorica v Italiji) na velikem odru znova predstavile sodelujoče skupine. Doletela nas je čast, da smo bili prvi nastopajoči in tako odprli gala večer 52. Svetovnega festivala folklore. Med nastopi so na odru potekali tudi intervjuji, ki so razkrili  običaje, navade in posebnosti folklornih skupin. Slovenijo je predstavila vodja skupine, Tina Urih. V pogovoru je poudarila, da je Folklorna skupina Vinko Korže iz Cirkovc najstarejša slovenska folklorna skupina, a plesalci so rosno mladi, med najmlajšimi na festivalu. Posebnost je tudi skupina Pepi Krulet, saj jo sestavljajo simpatični gospodje, ki jih nihče ne prekaša v navihanosti in veselju. Predstavila je tudi pomen in vlogo kurentov, ki sta se pridružila skupini.

Nedeljsko festivalsko dogajanje se je pričelo s sprevodom predstavnikov in zastav, nato je v preddverju gledališča Verdi sledila izmenjava daril, ki sta jih za našo skupino pripravili Občina Kidričevo in Mestna občina Ptuj. Popoldne je po mestu potekala 57. Mednarodna folklorna parada, ki smo jo Slovenci dodatno začinili z glasnimi poki biča, zaključila pa se je s podelitvijo oskarjev folklore. Slovenci smo prejeli oskarja za ohranitev enotnosti s
tradicijo med celotno predstavitvijo. Dober vtis smo pustili tudi med publiko, ki nam je namenila drugo mesto v kategoriji oskar popularnosti.

Na trgu v italijanski Gorici se je vsak večer zbrala velika množica gledalcev, ki so z navdušenjem spremljali nastope folklornih skupin. Med eksplozijo barv, glasbe, plesa in energije smo na odru izstopali po mladosti in udarni glasbi. Demonska moč kurentov Vetrovnikov iz Kidričevega je med nastopom gledalcem ježila kožo. Po nastopih so k nam pristopili domačini, Primorci, ki so povedali, kako ponosni so na naš nastop ter kako lepo je v Gorici slišati slovensko glasbo in pesem. Organizatorji pa so večkrat dejali, da se vidimo, ko bosta Nova Gorica in Gorica leta 2025 združeni v Evropski prestolnici kulture.

Folklorna gostovanja so odlična iztočnica za spoznavanje tujih kultur in sklepanje mednarodnih prijateljstev ter priložnost za spoznavanje novih krajev. Tako smo si v dopoldanskem prostem času ogledali dvorec Miramar, arhitekturni biser ob Tržaškem zalivu, se popeljali v Goriška brda, kjer smo z razglednega stolpa v Gonjačah s panoramskim pogledom občudovali vinograde, oljčne nasade in sadovnjake, ki segajo vse od Tržaškega zaliva pa do predalpskega hribovja. Sledil je ogled slikovite vasice Šmartno, degustacija briških vin in
ubrano prepevanje štajerskih napitnic. Že pesnik Simon Gregorčič je v pesmi Soči zapisal »Krasná si, bistra hči planin…« in res je Soča kristalno čista reka, ki s svojo svežino in turkizno barvo očara vsakega obiskovalca. Prava osvežitev nas je doletela ob skoku  v Sočo, adrenalinske navdušence pa je zvabila celo na plavanje med brzicami. Tako so zelo hitro minevali festivalski dnevi, povezani z jutranjo obvezno vajo, v prostem času so sledili izleti in sprostitev, nato pa skrbna priprava na nastop in odlično izpeljani večerni nastopi.

Čestitke vsem nastopajočim! Še posebej pa mladim plesalkam, ki so letos zaključile osnovno šolo v Cirkovcah in so postale dijakinje. Prvič so bile na turneji, prvič na tako velikem odru z množico reflektorjev, s kamerami, fotoreporterji in z veliko množico gledalcev pod odrom. Ni tako enostavno! V sebi moraš nositi pogum, voljo do plesa in petja ter nasmeh, s katerim poveš, da z veseljem predstavljaš slovensko folklorno izročilo.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste pomagali in nam omogočili gostovanje:

članom FS Viko Korže Cirkovce,

članom skupine Pepi Krulet,

članoma E.D. Kurenti Vetrovniki Kidričevo,

Občini Kidričevo,

Zvezi kulturnih društev Občine Kidričevo,

Mestni Občini Ptuj,

Zavodu za turizem Ptuj,

Mesnici FinGušt.

 

Tina Urih, vodja FS Vinko Korže Cirkovce

Fotografije: Saša Urih

 

Ali ste vedeli:

- Da so smo med našim bivanjem v Novi Gorici doživeli tudi evakuacijo, ko so uspešno onesposobili 226-kilogramsko bombo iz 2. svetovne vojne, ki so jo našli na območju novogoriške železniške postaje? Zaradi tega je bila odrejena evakuacija območja in močno ohromljen promet v slovenski in italijanski Gorici.

- Da je bila za uspešno izvedbo turneje ustanovljena nova folklorna sekcija TU PA TAM? Za več informacijo o skupini nam sledite. 

Oglejte si tudi