Oceni objavo

20. likovna kolonija DPD Svoboda Kidričevo: KROG - NAOKROG

V ponedeljek, 24. 6. 2024, je bilo v slavnostni dvorani dvorca Sternthal odprtje razstave likovnih del, ki so nastala na tradicionalni, že 20. likovni koloniji DPD Svoboda Kidričevo. Z njo smo želeli počastiti našo 20. jubilejno likovno druženje in 30 let Občine Kidričevo.

O prijateljstvu in povzetku vseh let likovnih dejavnosti v društvu ter o začetkih likovnih druženj je spregovorila ga. Majda Klemenčič Vodušek, predsednica društva: »Z revitalizacijo oz. oživitvijo društva leta 1997 smo v knjižnici pripravili prvo likovno razstavo različnih del otroških in odraslih ustvarjalnic. Leta 2000 smo razstavili božično-novoletne voščilnice z različnimi besedili. Leta 2001 je naša knjižnica odprla vrata za vse ljubitelje likovne umetnosti. Prva je razstavljala ga. Irena Tušek, istega leta je ob občinskem prazniku imel samostojno razstavo g. Bojan Lubaj. Leta 2002 so razstavljali učenci OŠ Kidričevo in otroci iz Vrtca Kidričevo. V prostorih OŠ Kidričevo je leta 2002 razstavljal Tovarniške fotografije naš častni član, g. Stojan Kerbler. Leta 2003 smo organizirali likovna tečaja za odrasle in otroke, ki ju je vodil g. Tomaž Plavec. Leta 2004 pa smo na pobudo g. Bojana Lubaja organizirali prvo likovno kolonijo ob občinskem prazniku. Takrat so ustvarjali Natalija Strajnšek, Miran Cafuta, Samo Vrabič, Marjan Toplak in Bojan Lubaj pod mentorstvom Irene Tušek, takrat likovne pedagoginje na OŠ Kidričevo.«

Voduškova je posebej poudarila naša prizadevanja, »ki nas peljejo v svet prijateljstva in druženja, kjer prosti čas namenimo ustvarjanju ter spoštujemo ustvarjalnost posameznika, se dopolnjujemo z nasveti, dozorevamo in rastemo. To, da se naše vrste pomlajujejo, pa nam daje zagon za naprej.«

Likovna dela in potek likovne kolonije je predstavila vodja likovne sekcije, ga. Aleksandra Vidovič: »Ob okroglem jubileju kolonije in v počastitev občinskega praznika smo si v soboto, 1. junija 2024, izbrali domačo lokacijo – Kungoto pri Ptuju. Naslednji dan, 2. junija, je namreč Zveza kulturnih društev Kidričevo pripravila prireditev z naslovom Praznujmo pod lipo, na kateri so se predstavila vsa kulturna društva v naši občini. Na ta dan smo pripravili priložnostno razstavo nastalih del na slikarskih stojalih v kulturni dvorani v Kungoti pri Ptuju.« Razstavo smo nato preselili v dvorec Sternthal. Za glasbeni utrinek ob odprtju razstave je poskrbela osmošolka Lili Trop.

»Če pogledamo naokrog, nas obdaja čudovita narava. V naravi vse kroži in se ponavlja. In del narave smo tudi mi. Smo del univerzuma, ki je neskončen, kakor je neskončna naša domišljija in ustvarjalna energija. Tako so se zazrli vase, v naravo in v neskončnost kroga tudi likovniki DPD Svoboda Kidričevo na okrogli 20. koloniji. Predstavlja se osemnajst avtorjev s slikami na platnu, s kolažem, fotografijami in instalacijo iz naravnih materialov. Veseli smo, da se nam vsako leto priključijo tudi mladi ustvarjalci. Ustvarjali so: Jože Šafranko, Albina Murko, Irena Tušek, Bojan Lubaj, Gregor Samastur, Samo in Jaka Vrabič, Jani Jančec, Aleksandra Vidovič, Tina Emeršič, Tomi Kirbiš, Nia Petek, Neja Vogrinc, Luka Gašparič, Lazar, Ema in Đorđe Rakovič ter Elka Planinšek,« tako se je Aleksandra Vidovič zahvalila in čestitala ustvarjalcem.

Razstavo z naslovom KROG – NAOKROG si lahko ogledate v dvorcu Sternthal do konca septembra 2024 v času uradnih ur občine.

Zapis in fotografije:

Aleksandra Vidovič

Oglejte si tudi