Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

"Matura je le en korak v življenju"

Jan Križnič iz Gorenje vasi je letošnji zlati maturant. Na maturi, ki jo je opravljal na Škofijski gimnaziji v Vipavi, je zbral 30 točk, najbolje se je odrezal pri kemiji in fiziki.

Jan je z rezultatom res zadovoljen. A to ni njegov prvi uspeh. Vsa leta je šolo zaključil z odličnim uspehom, na tekmovanjih pobiral najrazličnejše nagrade, lani pa se je vpisal tudi med najboljše mlade talente. Skupaj s sošolcem sta se namreč pri raziskovanju pitagorejskih trojic po robu postavila uglednemu angleškemu doktorju matematike in dokazala, da se je slednji nekoliko zmotil. Rad igra tudi na kitaro, nogomet, poje v zborih in se druži s prijatelji.

 

Iskreno: te je med pisanjem mature kaj zmedlo ali si suvereno opravil od začetka do konca?

Po končanem pisanju sem imel dober občutek, vedel sem, da bom dosegel solidno oceno, me je pa vseeno presenetil rezultat, predvsem pri angleščini, sam sem tam pričakoval slabše točke. Pisal sem sproščeno, ker sem vedel, da so mi vaje za maturo že pred pisanjem šle dobro.

 

Zlati maturanti priprave ponavadi opisujejejo z besedami odrekanje, trud, žrtve – tudi sam to sprejemaš kot eno zelo naporno obdobje in "žrtvovanje"?

Ni tako težko, če prineseš s sabo znanje iz prejšnjih letnikov in osnovne šole in ga samo nadgradiš. Res sem se količinsko učil nekaj več kot prejšnja leta, vikendi so bili bolj študijski, imam pa to srečo, da ne čutim odpora do predmetov, ki sem jih pisal, in učiti se zanimivo snov ni težko.

 

Srednja šola in dijaški dom v Vipavi – s kakšnimi spomini ju zapuščaš?

Spomini so lepi, predvsem zaradi vrstnikov. Tako s cimroma kot s sošolci smo se odlično razumeli, si pomagali pri študiju z zapiski in s skupnim učenjem. Skupaj smo komentirali knjige, reševali vaje in takšno učenje doprinese vsem, pa še prijetneje je. Tudi profesorji so se potrudili za maturo, nam priskrbeli gradivo in bili pripravljeni na dodatno pomoč.

 

Zanima te znanost in naravoslovje – je s tem povezana tudi tvoja izbira študija?

Tako je, čeprav sem se dolgo odločal o programu, na katerega bi se vpisal, sem že od začetka srednje šole vedel, da se bom usmeril v naravoslovne vede. Zanimalo me je več področij, najtežje se je bilo omejiti. Na koncu sem izbral medicino, ki je nekakšno zlitje kemije fizike, biologije… Je zelo široko področje, tako da me še čaka nadaljnja specializacija, zaenkrat se mi zdi zanimivo področje radiologije, a med študijem si seveda lahko še premislim.

 

Kako se je bilo pri raziskovalni nalogi iz matematike postaviti po robu priznanemu britanskemu doktorju?

Lansko leto sva s sošolcem Rokom Miklavčičem, ki je tudi zlati maturant, izdelala raziskovalno nalogo iz matematike z naslovom Množenje in razstavljanje pitagorejskih trojic, vrh katere je bil, da sva ob pomoči mentorja Alojza Grahorja dokazala napako v knjigi britanskega doktorja matematike Iana Bryda. Ni se ravno zmotil, je pa bil preveč površen v svojih sklepih in tako sva ga lahko "popravila".

 

Tvoj pogled na prihodnost mladih v Sloveniji: imate tukaj prihodnost ali boste odšli iskat boljših pogojev po svetu?

Sam si res zelo želim ostati v Sloveniji, če bo mogoče na Primorskem. Res upam, da bom zaposlitev našel blizu, vem pa, da veliko mojih vrstnikov, ki jih poznam, že razmišlja o odhodu v tujino, kjer vidijo boljše možnosti za kariero. Ne da bi res želeli zapustiti Slovenijo, a menijo, da bodo v tujini pogoji za življenje stabilnejši in zaposlitev dostopnejša.

 

Je kitara za sporstitev ali za poživitev?

Kitara je res super inštrument, prenosna, takoj pripravljena in za vse vrste glasbe. Letos je sicer imela malo pavze. Pred maturo sem igral manj, zgolj za odmor in pri zboru, a mislim da sem sedaj že nadoknadil.

 

Je naziv zlatega maturanta tudi garancija za zlato prihodnost?

Vsekakor prinese veliko dobrega, zagotovljen vpis na faks, boljše reference za študentski dom, točke za štipendijo in tudi občinsko denarno nagrado. Tudi volja do nadaljnjega študija je večja, ko dosedanje učenje obrodi rezultate. Je pa matura le en korak, do sedaj mi je šlo v redu, a treba bo še veliko truda, da končam študij, potem pa se šele začne iskanje dela… Prihodnost ni nikoli zagotovljena, ampak dokler imaš voljo za delo, lahko gledaš nanjo bolj optimistično.

Oglejte si tudi