Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

Človek mora biti tudi malo trmast

Andraž Bajt iz Kanala se je lani s splošno maturo spoprijel kot dijak računalništva na novogoriški tehnični gimnaziji. Z 31 osvojenimi točkami se je pridružil nekaj več kot 300 zlatim maturantom po vsej državi. Pregovorno najdaljše počitnice v življenju je lani izkoristil za počitek, letos pa namerava rek obrniti na glavo: vse izpite na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko končati že junija in si narediti še ene dolge počitnice. Sodeč po prvih petih izpitih, ki jih je opravil z zavidljivim povprečjem ocen 9,6, mu to najverjetneje ne bo predstavljajo večjih preglavic.

Za izbirna predmeta na maturi si je izbral fiziko in računalništvo, vse obvezne predmete (matematiko, slovenščino in angleščino) pa opravljal na višjem nivoju. „Zadovoljen sem bil z vsemi rezultati, razen s slovenščino,“ se zasmeje. Posebej je ponosen na uspeh pri računalništvu, saj na maturi slovi kot eden težjih predmetov. Uspeh na maturi ga ni pretirano presenetil. „Nekako sem tudi ciljal na to,“ prizna. Kaj veliko mu naziv zlatega maturanta ni prinesel, gre zgolj za potrditev, da je dober.

Te dni se mu je na fakulteti začel drugi semester predavanj. Odločitev je bila prava, pravi pa, da ga je študij po eni strani pozitivno presenetil, nekje pa njegovih pričakovanj ne dosega. „Faks je presenetljivo dobro v stiku s časom. Formalna izobrazba v računalništvu je vedno en korak za industrijo. A ker imamo tudi predavanja različnih zunanjih predavateljev iz podjetij, smo na tekočem tudi z dogajanjem v realnem času,“ pravi Andraž. Moti pa ga, da jih na fakulteti učijo vsega po malem. „To nam sicer daje široko bazo, v nobeno smer pa se ne poglobimo,“ pravi. Računalništvo povsem praktično spoznava tudi skozi študentsko delo v manjšem podjetju. Pridobivanje delovnih izkušenj skozi študij se mu zdi zelo pomembno: „Tako ti je veliko lažje. Dobro je imeti že na začetku reference in spoznati ljudi, ki v tem delajo. Če prideš po študiju do delodajalca in rečeš, da imaš končan faks, ti bo odvrnil 'Ja pa kaj, saj ga ima tudi 200 ostalih.'“

Bodočim študentom, ki se vpisujejo na fakultete sporoča, naj bo njihova odločitev za študij premišljena. „Naj premislijo, kaj si želijo delati, če je to izvedljivo in kolikšne so možnosti, da jim to tudi uspe. Pot do tja ni tako pomembna, saj če nekaj hočejo, jim bo tudi uspelo,“ meni zlati maturant in dodaja, da mora biti „človek vseeno tudi malo trmast, če hoče nekam priti, saj stvari ne padajo same z neba.“ V prihodnje ga med drugim mikajo tudi akademske vode, posebej raziskave na področju umetne inteligence, prevelikih načrtov pa si zaenkrat ne dela. Tudi velika gospodarska kriza ga zaenkrat ne skrbi.

Sicer pa je Andraž v prostem času glasbenik. Svojo energijo sprošča kot kitarist pri skupini Neon. „Igramo moderni rok,“ pravi popolni glasbeni samouk. Skupina si je trenutno vzela ustvarjalni premor, pripravljajo nove pesmi, s poletno sezono pa se znova vračajo tudi na odre.

Oglejte si tudi