Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

Sto let Tefačeve kapelice


Ob cesti v Gorenje Deskle nasproti pokopališča stoji kapelica, ki jo domačini poznamo kot Tefačevo kapelico.


Pred natanko sto leti jo je dal postaviti Alojz Tefač kot zahvalo Materi božji, katere zasluga je bila, tako je menil, da se je rešil revščine.


Po pripovedovanju starejših krajanov je Alojz prišel v Deskle iz tržaške sirotišnice. Kot rejenec je živel in, ko je odrastel tudi delal kot hlapec na kmetiji. Pogosto je z volovsko vprego peljal pridelke, seno ali drva na sejem v Gorico. Zgodilo se je, da je nekoč blago prodal po boljši ceni od pričakovane. Odločil se je poskusiti srečo. Kupil je srečko in zadel glavni dobitek. Postal je premožen meščan, vendar nikoli ni pozabil na revne. Baje je bil pred smrtjo ponovno reven, saj je svoje premoženje velikodušno delil z reveži.


Kapelico, v kateri so freske Matere božje, svetega Alojzija in svete Lucije, zavetnice prvoznikov in kočijažev (njihovi kipi so tudi v cerkvi svetega Jurija v Desklah), je že dodobra načel zob časa. Spodobilo bi se, da bi ob stoletnici kapelicoi povrnili vsaj nekaj nekdanjega sijaja. Ker gre za spomeniško zavarovan objekt, bi morala pri tem sodelovati tudi občina.


Upamo, da bomo njeno obnovo dočakali v doglednem času.



Oglejte si tudi