Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
15°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Gornjesavski muzej Jesenice prevzel del zapuščine igralca Mihe Baloha (1928-2022)

Miha Baloh je bil slovenski gledališki in filmski igralec, ki je s svojim talentom in karizmo navduševal tako gledalke kot gledalce. Jeseničan je svojo igralsko pot začel na odru domačega jeseniškega gledališča, nadaljeval pa jo je na gledaliških deskah v Mariboru, Trstu, Ljubljani in Celju. Vrata v filmski svet so se mu odprla z vlogo Aleša v filmu Veselica (1960) režiserja Jožeta Babiča, za katero je dobil tudi zlato puljsko areno za najboljšo moško vlogo. Kot nova jugoslovanska filmska zvezda je nastopil v mnogih domačih in tujih filmih ter se proslavil v številnih vlogah.

V Gornjesavskem muzeju Jesenice smo se mu v preteklosti poklonili z dvema razstavama: »Miha Baloh: od Tugomerja do Omar Paše« leta 2008 ter »Miha Baloh, gledališki in filmski igralec« leta 2021. Igralčevo 90-letnico smo leta 2018 proslavili s pripravo muzejskih večerov in filmskih projekcij.

Miha Baloh, ki se je v jeseni življenja vrnil na rodne Jesenice, se je že pred leti odločil del svoje bogate kulturne zapuščine zapustiti našemu muzeju.

V mesecu juniju smo muzealci na njegovem nekdanjem domu na Jesenicah prevzeli velik del njegove kulturne zapuščine, v ponedeljek, 8. julija, pa je njegova hči Bilka Baloh, izvrševalka očetove poslednje volje, Gornjesavskemu muzeju Jesenice in direktorju Aljažu Pogačniku predala še nekaj dragocenih predmetov.

Bilki Baloh se zahvaljujemo, da je zbirko, ki jo je njen oče namenil muzeju, dopolnila z dodatnimi, zelo dragocenimi scenariji za filme ter še tremi nagradami, ki jih je Miha Baloh prejel za svoje delo:

  • častno priznanje Karla Maya za zasluge, ki ga podeljuje Karl-May-Filmarchiv na Dunaju,
  • nagrado BERT za življenjsko delo na področju filmske igre, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev ter
  •  plaketo Toneta Čufarja za življenjsko delo iz leta 2017.


Zapisala: Daša Čopi

Vir: gmj.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi