Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

30 let majhnega letalskega kluba z velikim srcem

Minuli vikend je minil v znamenju praznovanja 30. obletnice delovanja Letalskega kluba Šentvid pri Stični, ki je v združila članstvo, goste in ljubitelje letalstva. Zbrani so praznovali tri desetletja uspešnega delovanja kluba, ki si je v tem času pridobil poseben ugled v slovenskem letalskem prostoru. Ob visokem jubileju so se člani razveselili prvega društvenega prapora, izdali pa so tudi obsežen zbornik pod sloganom »Majhen letalski klub z velikim srcem«. Pod urednika se je podpisal njihov nepogrešljivi član in ambasador Občine Ivančna Gorica, Anton Posavec.

Letalska slovesnost se je začela v petek, 23. avgusta s svečano akademijo letalskega kluba pri velikem hangarju na vzletišču v Šentvidu pri Stični. Predsednik LK Šentvid pri Stični Rok Štebe je v svojem govoru poudaril pomen vztrajnosti, predanosti in ljubezni do letalstva, ki so klub pripeljali do pomembnega jubileja. Spomnil je na skromne začetke kluba ter izpostavil ključne dosežke, s katerimi se lahko danes pohvalijo. S spominskimi priznanjem – lastovko, ki je osrednji znak LK Šentvid se je v nadaljevanju zahvalil tudi vsem dosedanjim predsednikom kluba. To so bili: kot prvi Alojz Hauptman, sledili pa so mu Milena Vrhovec, Izidor Derganc, Samo Kenda, Zdravko Šteger in Nejc Markelj. Od leta 2020 klubu poveljuje že omenjeni Rok Štebe.

Častni pokrovitelj letalskega dogodka je bil župan Občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad. V nagovoru je župan izrazil ponos, da je Letalski klub Šentvid pri Stični postal pomemben člen v lokalni skupnosti in širše. Povedal je, da ustanovitev letalske kluba sovpada tudi z ustanovitvijo Občine Ivančna Gorica, ki bo v naslednjem letu obeležila 30 obletnico obstoja. V nadaljevanju je pohvalil sodelovanje kluba pri različnih projektih in dogodkih, ki prispevajo k prepoznavnosti kraja, ter se zahvalil za pozitiven vpliv na razvoj letalstva v regiji. Kot se za jubilej spodobi, je župan društvu izročil županovo priznanje v obliki spominskega kovanca Prijetno domače.

Avtor jubilejnega zbornika Anton Posavec je ob tej priložnosti predstavil bogato zgodovino kluba in ključne mejnike. Zbornik, ki vsebuje arhivske fotografije, zapise in spomine članov, je pomemben prispevek k ohranjanju zgodovinskega spomina na delovanje kluba skozi leta. V biltenu zasledimo zanimiv zapis, da imata letalstvo in letenje v občini Ivančna Gorica dolgo tradicijo. Pravzaprav gre tudi za 90 let od začetka aktivnega letenja v naši občini. Od leta 1934 je bila namreč zelo aktivna jadralna skupina Stična. Tu je potrebno omeniti še Kristino Gorišek, po rodu iz Mekinj nad Stično, ki je postala prva letalka v tem delu Evrope.

Slovesno je bilo tudi ob prevzemu prvega društvenega prapora, ki ga je predsednik Štebe predal ustanovnemu članu in prvemu klubskemu praporščaku Marjanu Prazniku – Šipci. Blagoslov prapora ter klubskih letal je blagoslovil član letalskega kluba, domači župnik Izidor Grošelj.

S spominskimi plaketami so se člani kluba v nadaljevanju zahvalili še ustanovnim članom, ki so pred 30 leti postavili temelje Letalskega kluba Šentvid pri Stični, ter vsem dosedanjim predsednikom, ki so klub vodili skozi izzive in priložnosti. Posebne zahvale so bile namenjene tudi društvom in organizacijam, s katerimi klub že vrsto let uspešno sodeluje. Eno od teh je tudi prijateljski klub Friesner Warte iz pobratene občine Hirschaid. Zgodba o prijateljstvu med letalci traja že dvajset let. Ob tej priložnosti je nekaj spominov letalcem namenil tudi Gerd Porzky iz Nemčije.

Prireditev je z zvoki obogatila Godba Stična, s svojo letalsko – plesno točko pa so se predstavili tudi najmlajši iz Vrtca Videk iz Šentvida pri Stični.

Sobota je bila rezervirana za Hangar fešto s celodnevnim tradicionalnim Fly-in letalskim piknikom. Obiskovalcem so bila na ogled letala iz cele Slovenije in tujine ter panoramski leti in druženje med letalci in ljubitelji letenja. V nedeljo je v župnijski cerkvi v Šentvidu potekala tudi sveta maša za letalce.

Letalski klub Šentvid pri Stični tako vstopa v novo desetletje svojega delovanja s ponosom na preteklost in optimizmom za prihodnost, saj še naprej ostaja zvest svoji viziji spodbujanja ljubezni do letalstva in povezovanja skupnosti.

Zapisal: Gašper Stopar

Foto: Gašper Stopar in Slovenski letalski portal

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi