Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Delavnica laične nege in oskrbe bolnika na domu

Danes se vse več pomoči potrebnih starejših iz različnih razlogov ne odloča več za institucionalno varstvo ali formalne oblike pomoči, temveč ostajajo v domačem okolju, pomoč in podporo pa jim nudijo svojci, bližnji ali sosedje. Ti se pogosto soočajo s preobremenjenostjo, pomanjkanjem znanja in ustrezne strokovne opore.  Z željo, da bi jih pri tej skrbi podprli in jim ponudili pomoč, na Rdečem križu Ljubljana izvajamo  delavnico za laično nego in oskrbo na domu. Namenjena je vsem, ki že skrbite ali nameravate skrbeti za svojce, prijatelje, sosede in nimate zdravstvene izobrazbe. 
Se želite tudi vi naučiti, kako bolniku v domačem okolju nuditi ustrezno osebno higieno ali napraviti posteljno kopel? Kateri pripomočki in oprema vam lahko to olajšajo? Ali znate pravilno premikati, dvigovati in preoblačiti bolnika? Na delavnici se boste seznanili z osnovnimi življenjskimi funkcijami človeka, spoznali boste zdravstvene težave, ki vplivajo na kvaliteto življenja, kot so npr. sladkorna bolezen, preležanine ipd., ter se naučili prepoznavati prve znake demence. Seznanili se boste tudi s pravico do medicinsko tehničnih pripomočkov in pravico do dodatka za pomoč in postrežbo.
Praktično naravnano delavnico izvaja strokovno usposobljen kader (medicinska ali patronažna sestra, licencirane predavateljice prve pomoči) z dolgoletnimi izkušnjami v za ta namen opremljeni predavalnici na Tržaški cesti 132 v Ljubljani.  Za prejemnike humanitarne pomoči, denarne socialne pomoči in brezposelne osebe z območja občin Horjul in Dobrova - Polhov Gradec je delavnica brezplačna.  Več informacij o terminih in prijavi na spletni strani https://prva-pomoc.si/izobrazevanja/delavnica-za-laicno-oskrbo-in-nego-na-domu/ ali na telefonih 01 62 07 293 ali 040 858 052. Toplo vabljeni k udeležbi. Skupaj lahko gradimo skupnost, ki je prijazna do vseh.

Urška Telban, Strokovna delavka RKS-OZ Ljubljana
foto:  Aleš Černivec

Oglejte si tudi