Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Požar v Ljubgojni kot opomin in dokaz nesebične pomoči

Si predstavljate, da na lep sončen dan, tako kot običajno delate v svoji delavnici, pride do dogodka, ki vam podre vse, kar ste ustvarili in se ob tem tudi hudo poškodujete? Ne, to ni scenarij za dramo, za film ampak resnični dogodek, ki se je zgodil v Ljubgojni.

V ponedeljek, 12. avgusta, malo pred dvanajsto, je našega občana, prijatelja in sodelavca, vsem dobro poznanega tesarja Andreja Kozjeka iz Ljubgojne pri Horjulu doletela velika nesreča. V nekaj minutah mu je ogenj uničil skoraj vse, kar je v preteklih letih ustvaril. Na srečo je Andrej preživel in je izven življenjske nevarnosti, a s hudimi opeklinami. Lahko pa bi se končalo tudi drugače. Zato moramo spomniti, da se v primeru nesreč najprej rešuje življenja, šele nato premoženje.

Izredno hitra intervencija domačih gasilcev

Kako uničujoč je bil požar, je bilo jasno v popoldanskih urah, ko so gasilci ob pomoči občanov in prijateljev začeli s sanacijo pogorišča. A brez hitre intervencije bi bila lahko škoda še večja in ogrožena okolica ter sosednji objekti. Poveljnik gasilcev Robert Kranjec je nekaj ur po tem, ko so gasilci uspeli obvladati ognjene zublje takole na kratko opisal samo intervencijo: ''Na poziv za pomoč je bil najprej poklican PGD Horjul, ki je prvi prišel na intervencijo v vsega nekaj minutah po pozivu. Res moram pohvaliti naše fante, da so tako dobro odreagirali. Ker je bilo jasno, da gre za obsežen požar smo aktivirali še vse ostala društva iz naše zveze. Sam sem prišel na lokacijo sredi intervencije in prevzel vodenje. Aktivirali smo še društva iz sosednjih zvez, torej Vrhniko in Dolomite, ker smo ugotovi da je prisotno pomanjkanje vode. Požar je bil obsežen in se je začel širiti tudi v bližnji gozd in so bile potrebe po vodi zelo velike.'' Robert Kranjec še dodaja, da je takšna intervencija zelo nevarna in gasilce izčrpa. Veseli ga, da ni prišlo do kakšne poškodbe in se zahvaljuje domačinom, ki so gasilcem prinesli pijačo in hrano, da so lahko nabrali novih moči in nadaljevali z delom.

Nesreča nikoli ne počiva, zato moramo biti pripravljeni in opremljeni
''Moram poudariti, da so v takšnih trenutkih zelo pomembne izkušnje, ki jih gasilci dobimo na vajah. Morda bo kdo mislil, da resne vaje niso pomembne in da je vse skupaj bolj za hec, a temu ni tako. Zaradi tega, ker dobro opravimo z vajami, v takšnih trenutkih lahko ustrezno odreagiramo,'' še dodaja Kranjec. S to izjavo poveljnika se moramo strinjati, saj nihče ne ve, kdaj lahko pride do nesreče. Morda je dovolj trenutek nepazljivosti, morda je na delu surova moč narave in takrat, ko gre tako zelo zares, ko se rešuje življenja in premoženje ni več heca.

Pomoč občanov, prijateljev in ljudi dobre volje navdušuje!
Da pa Slovenci znamo in zmoremo stopiti skupaj, ko pride do nesreče, so dokazali tudi vsi, ki so prostovoljno priskočili k sanaciji objekta. Prav neverjetno je bilo le en teden po uničujočem požaru videti, kako se obnavlja in gradi, kako ljudje sodelujejo vsak po svojih močeh in zmožnostih. Globok priklon za srčnost in pripravljenost pomagati sokrajanu v stiski! 
Vsi, ki bi želeli tudi finančno pomagati, obveščamo, da lahko svoj prispevek oddajo v kmetijski trgovini Sejalec na Ljubgojni vsak dan od 8.00 do 18.00 ure ali preko Karitas Šentjošt.

Peter Kavčič,
foto: Peter Kavčič, PGD Horjul

 

Oglejte si tudi