Logo MojaObčina.si
DANES
35°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Pomemben jubilej za gasilstvo v Podolnici

Podolnica – V letošnjem letu PGD Podolnica praznuje 40-letnico uradnega delovanja. Okrogli jubilej je društvo počastilo s slavnostno sejo, ki jo je pripravilo v soboto, 25. maja, ter slovesno gasilsko parado, ki jo je v nedeljo, 9. junija, zaključilo z veliko vrtno veselico.

Iz društvene kronike

Želja po lastnem gasilskem društvu je v prebivalcih Podolnice živela že od leta 1970, ko so nekateri Podolničani, danes že veterani, strnili vrste in ustanovili svojo gasilsko enoto. Ta je sprva delovala pod okriljem PGD Brezje, pozneje pa se je priključila PGD Horjul. Uradno ime PGD Podolnica je društvo pridobilo z ustanovnim občnim zborom 24. novembra 1984, ko se je društvu pridružila še trojka Lesno Brdo.  Fantje in možje so v tem času že pridobili nekaj gasilskega orodja in opreme, začeli pa so tudi z izgradnjo lastnega gasilskega doma, ki še danes služil za hrambo gasilske opreme in vaške potrebe. V njem je mesto najprej našla 400-litrska motorna črpalka Jadran, doma pa so z leti pridno polnili še z rabljeno črpalko Rosenbauer, 3.200-litrsko traktorsko cisterno, terenskim vozilom Land Rover, avtomobilsko prikolico ter drugim gasilskim orodjem in opremo. Leta so tekla in slovesnost ob 10-letnici društva, na kateri so razvili društveni prapor ter opravili blagoslov dokončanega in urejenega gasilskega doma, je bila tu. V naslednjih letih so kar nekaj prostovoljnih ur namenili ureditvi prostora za veselico in druge vaške prireditve ter za obnove avtomobilov in druge nove opreme – kupili so novejše vozilo, Land Rover 109, leta 2002 pa od berlinskih gasilcev pripeljali rabljeno gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/25, ki so ga uradno predali namenu in ga blagoslovili ob počastitvi 20-letnice društva. Naslednjo okroglo obletnico, 30-letnico, so zaznamovali z novo zunanjo podobo gasilskega doma, in sicer z novimi garažnimi vrati na električni pogon in obnovljenim delom fasade na sprednjem delu gasilskega doma ter se že spogledovali z novo pridobitvijo.  Leta 2015 so namreč v vas pripeljali novo vozilo Land Rover defender 130, ki je bilo zadnje tovrstno vozilo v Sloveniji. Uradni prevzem gasilskega vozila Land Rover GV GP-1, ki je v prvi vrsti namenjeno za gašenje gozdnih požarov, se je zgodil junija 2017 in to se je v zadnjih letih izkazalo kot izredno koristno. Ob praznovanju 30-letnice društva pa so se domači gasilci ponovno veselili nekaterih dovršenosti gasilskega doma – sanirali so ostrešja doma, v celoti prenovili sanitarne prostore in dokončali prizidek, ki služi sestankovanju, arhiviranju in izvajanju vaj za tekmovanja.

Slavnostna seja

Na slavnostni seji, 25. maja, ki so se je udeležili domači gasilci, predstavniki sosednjih in prijateljskih društev ter gosti, je bilo podeljenih kar nekaj priznanj zaslužnim članom. S strani Gasilske zveze Horjul so priznanja III. stopnje, iz rok predsednika GZ Horjul Ladislava Prebila in podpoveljnika GZ Horjul Jake Verbiča, prejeli Andraž Seliškar, Blaž Zdešar in Aljaž Žvokelj ter Ladislav Prebil in Franc Verbič, ki sicer že nosita priznanja in odlikovanja višjega reda. Priznanje GZ II. stopnje so prejeli Damjan Prebil, Metod Verbič, Urška Zdešar, Janez Košir, Nejc Vrhovec, Kristina Verbič, Špela Žvokelj Seliškar, Matic Vrhovec, Blaž Lešnjak, Matjaž Nagode. Marjan Vrhovec pa je prejel priznanje GZ I. stopnje.

Poleg predsednice PGD Podolnica Špele Žvokelj Seliškar, ki je preko besed in slikovnega gradiva orisala zanimivo društveno kroniko, so na slovesnosti spregovorili še nekateri povabljeni gosti. Župan Janko Prebil je društvu čestital za obletnico in se mu zahvalil za njegov prispevek in pomoč v lokalnem okolju ter jim obljubil podporo tudi v bodoče. Predsednik komisije za veterane na GZ Horjul Janko Šušteršič je čestital članom in jim zaželel uspešnega dela tudi v prihodnje ter jih povabil na praznovanje veteranov v juliju.  Za njim je zbrane pozdravil predsednik GZ Dolomiti Franci Zibelnik, ki je med drugim izpostavil pomembnost medregijskega sodelovanja  ter se članom PGD Podolnica zahvalil za pomoč ob lanskoletnih poplavah, ki so pošteno osiromašila tudi okoliš občine Dobrova - Polhov Gradec. V imenu GZ Horjul je zbrane nagovoril predsednik Lado Prebil, ki je društvo pohvalil za izčrpno kroniko ter dodal, da je na društvo, kamor sodi tudi sam, izredno ponosen. V imenu GZ regije Ljubljana je PGD Podolnica čestital za jubilej namestnik poveljnika Matjaž Kokalj, ki se je dotaknil tudi pomembne vloge gasilcev v preteklih vremenskih ujmah. Podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Franc Bradeško pa je nanizal kar nekaj statističnih podatkov vezanih na trend ustanavljanja gasilskih društev ter omenil, da je Podolnica med mlajšimi društvi, a kljub temu izjemno operativno in živo. Dotaknil se je tudi nedavnih naravnih nesreč in opomnil na požrtvovalnost gasilcev ter izpostavil pomen izobraževanja in urjenja gasilcev, ki se ob tovrstnih nepredvidljivih naravnih nesrečah izkažejo kot pomembne. Čestital jim je za jubilej in jim zaželeli veliko sreče in uspeha pri izvedbi slavnostne parade.

Gasilska parada ob 40. obletnici PGD Podolnica

Slovesnost ob počastitvi 40. obletnice prostovoljnega gasilskega društva Podolnica je potekala na sončno nedeljo, 9. junija.

Praznik podolniških gasilcev se je pričel s slavnostno parado, na kateri so sodelovale domače gasilke in gasilci ter gasilke in gasilci iz sosednjih ter okoliških prostovoljnih gasilskih društev. Predaja raporta oz dovoljenje za začetek gasilske parade je poveljnik PGD Podolnica Matic Vrhovec prejel s strani pooblaščenca predsednika Gasilske zveze Slovenije Franja Bukovca. Na čelu povorke so jezdili domači konjeniki z zastavama, sledile so članice mažoretne in twirling skupine Prosvetnega društva Horjul, ki so urno vihtele palice, za ubran korak je poskrbel pihalni orkester Vrhnika, sledili so jim nosilki gasilskega znaka, vodstvo parade ter ešaloni – praporjev, mladine ter gasilk in gasilcev. Posebej zanimiv je bil tudi motoriziran del, ki so ga sestavljala moštvena vozil, intervencijska vozila in večja vozila s cisternami domačega ter okoliških prostovoljnih gasilskih društev. Pogled pa so posebej pritegnili Horjulski veterani s konjsko vprego in ročno brizgalno ter domače društvo, ki je prikazalo začetek gasilstva v Podolnici – tako kot nekoč na vajo ali intervencijo so s traktorjem na prikolici, ki so jo zapolnili še mladi pionirji, mimo gledalcev in obiskovalcev peljali 400 litersko motorno črpalko Jadran, ki so si jo kupili z zbranim denarjem od prve veselice. Slavnostni del je vseboval podano kroniko društva, ki jo je prebrala predsednica PGD Podolnica Špela Žvokelj Seliškar. Njej pa so sledili pozdravni nagovori gostov – župana Janka Prebila, poveljnika Gasilske zveze Horjul Roberta Kranjca ter pooblaščenca predsednika Gasilske zveze Slovenija Franja Bukovca. Vsi so čestitali članom društva za štirideset let aktivnega delovanja in se jim zahvalili za opravljeno požrtvovalno delo ter prispevek k varnosti in zaščiti skupnosti ter krepitvi največje prostovoljne organizacije v Sloveniji, zaželeli so jim uspešnega dela tudi v bodoče in z gasilskim pozdravom: "v službi ljudstva – na pomoč," zaključili nagovore.

Sledila je še podelitev odlikovanj Gasilske zveze Slovenije, ki so jo za opravljeno prostovoljno delo ter za prispevek pri razvoju društva iz rok pooblaščenca GZS prejeli: Marjan Žvokelj je prejel gasilsko odlikovanje III. stopnje, Boštjan Kozina, Bojan Kočevar, Miran Peklenk, Simon Žvokelj, Janez Žvokelj so prejeli gasilsko odlikovanje II. stopnje, Martin Prebil je prejel gasilsko odlikovanje I. stopnje in Jaka Verbič gasilsko plamenico II. stopnje. PGD Podolnica je nato s strani GZ Horjul prejela priznanje ob 40. letnici delovanja, Gasilska zveza Slovenije pa je društvu podelila gasilsko odlikovanje 3. stopnje. Podeljevalec Franjo Bukovec je vsem čestital za prejeta priznanja in odlikovanja ter opomnil, da gasilci še naprej ostanejo: "pametni, srčni in pogumni."

Po koncu uradnega dela je sledilo le še prijetno povabilo h gasilskemu domu, kjer so se zbrani lahko pošteno odžejali in okrepčali ter zaplesali in zapeli ob zvokih ansambla Raubarji. V jutranjih urah se je praznik v Podolnici sicer zaključil, toda spomini nanj ostajajo, društvena kronika pa že piše nove liste, ki jih bodo s ponosom in spoštovanjem prebirali bodoči rodovi podolniških gasilk in gasilcev.

Nadja Prosen Verbič, foto: Matej Ključevšek

 

 

Oglejte si tudi