Logo MojaObčina.si
DANES
35°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

»Ta šmentana ljubezen« na 53. Taboru slovenskih pevskih zborov

Zborovsko petje ima pomembno in dolgo tradicijo v slovenski kulturi. Letos, 15. in 16. junija je v Šentvidu pri Stični potekal že 53. Tabor slovenskih pevskih zborov.

Grosupeljsko občino smo zastopali, pevke in pevci posameznih društev ZKD Grosuplje, MoPZ Corona, ŽePZ Biser, ŽePZ Nasmeh, ŽePZ Magdalena, MoPZ Šmarje-Sap in MoPZ Samorastniki.

Zavzeti organizatorji so svoje delo odlično opravili. Skupaj s krajani Šentvida in okolice so poskrbeli za dobro vzdušje. Spodbude in aplavzi ob slavnostni povorki in na sami prireditvi so nam dajali občutek domačnosti, pripadnosti, povezanosti. Srčnost  in ljubezen do slovenske kulture smo doživeli skozi pesem, pripoved, ples in glasbo.

Na prizorišču so nas poleg voditeljice Anice Volkar in recitatorjev KD Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica pozdravili in nagovorili tudi eminentni gostje.

Predsednik tabora slovenskih pevskih zborov, Matej Šteh, se je iskreno zahvalil vsem pevcem iz domovine, pa tudi rojakom izza meja Slovenije, da ohranjamo slovensko pesem ter žrtvujemo svoj čas, energijo in sredstva za ustvarjanje v svojih kulturnih sredinah.

Nekdanji predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, je v svojem nagovoru poudaril: »Ko poješ, daš v pesem svojo dušo. Ko zapoješ skupaj z drugimi, tvoja duša z njimi išče skupen zven. To ni kar tako. Ljudje se v skupnosti počutimo varne, ko smo skupaj, vemo, da bomo vsemu kos. Petje v zboru je najboljši priročnik za učenje skupnosti. Med pevci in poslušalci nastane vez, ki je zelo posebna, je kot vabilo, da bi skupaj poiskali, kar nas povezuje in pozabili na vse, kar nas ločuje.«

Župan, Dušan Strnad pa je strnil svoje besede: »To, da smo pevcem in zborovski pesmi prijazna občina, velja dlje, kakor obstaja naša občina. Velike zasluge za tak privlačen in kulturen utrip življenja v naši občini imajo tudi naši občani, zlasti številni prostovoljci v naših društvih in drugih organizacijah. Zavedamo se, da je za razvoj prostočasnih dejavnosti, kulture in športa potrebno ustvarjati primerne pogoje za uspešno gospodarstvo, saj le tako prihajajo v občinski proračun sredstva, ki jih lahko namenjamo različnim potrebam in projektom.«

Za izbor pesmi in vodenje združenih pevskih zborov je kot že vrsto let poskrbel Igor Švara. S svojim pretanjenim posluhom, izjemnim voditeljskim darom in na trenutke šaljivim tonom je izvabil iz nas, pevcev najboljše sozvočje ženskih, moških in mešanih zborov.

Program so popestrili tudi združeni otroški in mladinski zbori OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, OŠ Stična in OŠ Dobrepolje, folklorna skupina Vidovo Šentvid pri Stični in Policijski orkester pod taktirko Tomaža Kmetiča.

V prekrasen junijski dan je zadonela pesem in pregnala oblake, ki so v nekem trenutku že izpustili nekaj kapelj dežja in posijalo je sonce. Sonce za vse, ki smo ponesli pesem v svet in v srcih na svoje domove. Sonce za vse povedane besede, ki so nas pobožale in … dan je bil prelep. Takrat, pravijo, tudi duša zapoje.

 

Zapisala: Majda Fajdiga

Foto: arhiv ŽPZ Biser

Oglejte si tudi