Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
19°C
JUTRI
32°C
20°C
Oceni objavo

Bajer Zacurek - priljubljena izletniška točka v osveženi podobi

Območje bajerja Zacurek in studenca Medvedov izvir, ki se nahaja severno od naselja Šmarje – Sap, ob robu gozda, je idealna lokacija za druženje in manjše športne aktivnosti. Predstavlja odlično izhodiščno točko za krajše pohode po gozdu in daljše proti Plešam ter v smeri ljubljanske občine. Prostor je po prenovi v letu 2020 postal priljubljena točka za obisk, še posebej v vročih poletnih dneh, ko nas senca pod krošnjami dreves in svežina vode vabita, da se umaknemo od mestnega vrveža. Obiskovalcu so na informativni tabli podane tudi informacije o območju doline Zacurek, zgodovini šmarskega vodovoda ter nastanku bajerja Zacurek. TD Šmarje-Sap je na tem mestu na ogled postavilo tudi model nekdanjega lesenega šmarskega vodovoda, kakršen je bil v uporabi že leta 1885.
 
V letošnjem letu je bajer Zacurek  prešel v upravljanje Zavoda za Turizem Grosuplje. V mesecu juniju smo se že lotili osvežitve bajerja z okolico, ki je bila nujna zaradi vremenskih vplivov na naravne materiale ter splošne obrabe. Za obiskovalce smo trenutno že očistili lesene sedalne površine, medvedu dodali klopco kot foto točko za najmlajše, dodatno varnostno utrdili robove bajerja, zamenjali dele lesenih obrob igrišč ter nasuli nove sekance na otroški igrišči za varnejšo igro otrok.
 
Obiskovalci lahko v poletnih dneh ob osveženem bajerju uživajo v naravi, otroci pa se lahko razgibajo ali naredijo kakšno simpatično fotografijo z medvedom. S svojo bogato zgodovino, čudovito naravo in modernimi dodatki je Zacurek v zadnjih letih znova postal kraj, kamor se z veseljem vračamo, da bi uživali v miru, svežem zraku in prijetnem druženju. Da bo bajer tudi ostal prijetna točka v naravi, ravnajmo z njim spoštljivo in odgovorno, odpadke pa odlagajmo na za to namenjena mesta okoli bajerja.
 
Izkoristite vroče poletne dni za brezskrben sprehod v naravo. Posedite ob bajerju in se prepustite zvokom narave.
 
Ustvarite spomine na zelenem pragu prestolnice. 
Turizem Grosuplje
Vir: grosuplje.si

Oglejte si tudi