Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
19°C
JUTRI
32°C
20°C
Oceni objavo

40 let Društva invalidov Grosuplje

Pred 40 leti je skupina invalidov iz občine Grosuplje ugotovila, da za lažje reševanje mnogih problemov, katere jim prinaša invalidnost, potrebujejo neko večjo povezanost. 15. 6. 1984 so podpisali Statut Društva invalidov občine Grosuplje. Izvoljena je bila prva predsednica Irena Kunej.
Danes društvo vključuje delovne invalide in osebe s telesno okvaro ter osebe s statusom invalida po zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov. Po številu smo največje društvo invalidov na območju delovanja občine Grosuplje, Ivančne Gorice in Dobrepolje. Društvo invalidov Grosuplje je skupaj z ostalimi 68 društvi včlanjeno v Zvezo delovnih invalidov Slovenije ter povezano s Koordinacijo Dolenjske in Bele krajine. Naša družina invalidov je v teh letih postala varno zatočišče, kjer se lahko pogovarjamo, delimo izkušnje in skupaj premagujemo ovire. Od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je društvo zaradi svoje dejavnosti na socialno zdravstvenem področju leta 2003 dobilo status invalidske organizacije in leta 2008 status društva v javnem interesu na področju socialnega varstva.
 
Skozi leta delovanja se je marsikaj spremenilo. Kot rdeča nit pa se vleče cilj društva od ustanovitve pa vse do danes, pomagati sočloveku - invalidu. Pomagati drug drugemu, si vzeti čas, poslušati. Priskočiti na pomoč, ko te človek najbolj potrebuje. Drug drugemu poskusiti omogočiti najboljše življenje kljub invalidnosti.
 
V veliko pomoč pri delovanju nam je Zveza delovnih invalidov Slovenije, ki nam pomaga finančno in strokovno. Brez pomoči lokalne skupnosti - Občine - si naše delo težko predstavljamo. Predvsem Občina Grosuplje nam vedno prisluhne in podpira naše programe.
 
Ponosni smo, da smo v teh letih organizirali številne dogodke in izvajali programe, ki so nam omogočili osebno rast, razvoj novih veščin in oblikovanje trdnih prijateljstev. Kopalni dnevi, letovanja, potovanja, pohodi, ogledi kulturnih dogodkov, rekreacija, predavanja, delavnice ročnih del, razna srečanja, obiski, razne pomoči,... so samo delček našega delovanja, s katerim želimo drug drugemu narediti lepši dan ali pa mogoče celo lepši jutri.
Vendar naša pot še ni končana. Obstaja veliko izzivov, s katerimi se moramo spopasti. Naša naloga je, da se še naprej zavzemamo za pravičnost, enakost in dostojanstvo invalidov v naši skupnosti. V društvu si prizadevamo biti opaženi v okolici, kjer delujemo, in tako čim bolj približati javnosti vsakdanje življenje invalidov.
 
V soboto, 6. julija 2024, smo ponosni s praznovanjem počastili teh štirideset let delovanja društva. Za začetek smo si člani s povabljenimi gosti in vodiči ogledali prelepo Županovo jamo in Tabor nad Cerovem. Praznovanje smo nadaljevali v restavraciji Hotel Grosuplje. Po uvodnem pozdravu predsednice je z lepimi, vedno spodbudnimi besedami prisotne nagovoril župan dr. Peter Verlič. Lepe besede in pohvale nam je namenil tudi predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije, na kar smo še posebej ponosni. Sledila je podelitev pohval in priznanj za zveste člane in predvsem tiste, ki s svojim delom kakorkoli pomagajo, da nam je vsem skupaj lažje, boljše, prijetneje. Da je bilo praznovanje popolno, so zaslužni vsi prisotni člani, vsi, ki so kakorkoli sodelovali pri pripravi in izvedbi. Brez prisotnosti predsednika Zveze delovnih invalidov Slovenije Petra Brška, mag. Tanje Hočevar, sekretarke Zveze delovnih invalidov Slovenije, župana občine Grosuplje dr. Petra Verliča, vseh predsednikov društev invalidov Dolenjske in Bele krajine, gospoda župnika Martina Goloba - pa čeprav na daljavo, podpredsednika DU Grosuplje Jožeta Severja, bi nam nekaj velikega manjkalo.
Ne smemo pa pozabiti na skupino ljudskih pevcev Mlada zarja in mojstre ljudskega petja Zagoriške fante. Oboji so nam s svojim nastopom na našem praznovanju pričarali nepozabne trenutke.
Hvala vsem, da ste bili ob tem dogodku z nami.  


Karmen Jurčič
Foto in video: Brane Petrovič
Vir: grosuplje.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi