Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
20°C
JUTRI
32°C
19°C
Oceni objavo

Poletje in živali

POLETNA VROČINA

Vsi vemo, da živali v vročini potrebujejo vodo, ki jim je stalno na voljo in senco, v katero se lahko umaknejo. A nevarnosti v obdobju vročinskih valov, je veliko več. Večina živali se najbolje počuti na temperaturi zraka nekje med 18 in 20 °C.

POZOR – VROČ ASFALT

Pri temperaturi zraka 25 °C se v primeru brezvetrja asfalt segreje na 52 °C, pri temperaturi zraka 31 °C pa na 62 °C! Tako visoke temperature asfalta so za psa usodne, saj dobijo resne opekline na blazinicah. Pogosto sledijo še vnetja, zdravljenje je dolgotrajno in boleče.

Psa sprehajajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je asfalt hladnejši. Če je sprehajanje čez dan neizogibno, mu obujte primerno obuvalo. Kako vroč je asfalt, preverite tako, da položite svojo roko (še bolje boso nogo) na asfalt vsaj za 30 sekund - če nam je prevroč, je prevroč tudi za psa. Če imate možnost, je za psa bolje, da ga sprehajate po travnatih površinah, makadamskih in gozdnih poteh. Pri tem smo pozorni in obzirni do prostoživečih živali v naravi.

ŽIVALI V AVTOMOBILU

Na pot se odpravimo ponoči, zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Psa pred začetkom poti ne hranimo, da ne pride do slabosti. Poskrbimo, da se na pot odpravi utrujen (daljši sprehod, igra), tako bo med vožnjo tudi bolj umirjen. Med potjo si privoščimo več postankov, da opravi velike in male potrebe, se razgiba in odžeja.

Živali v času višjih temperatur NE puščajte v avtomobilu. Notranjost avtomobila se lahko že v nekaj minutah segreje na več kot 60 °C. Pri temperaturi zraka 25 °C, ta v avtu naraste na 32 °C (v senci), in na 71 °C (na soncu)!

Pri psu, ki je zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko nastopi toplotni udar že v 15 minutah.

TOPLOTNI UDAR

Toplotni udar prepoznamo po: sopenju, slinjenju, hitrem dihanju, krčih in nezavesti. V tem primeru žival takoj premaknemo v senco, v zračen prostor in jo po telesu postopoma ohladimo z vodo. Žival nikoli ne pričeti močiti po glavi. Najprej vodo polivamo po tačkah in nato nadaljujemo navzgor - tako preprečimo temperaturni šok. Nato pokličemo veterinarsko pomoč.

VEČNI PROBLEM POLETJA: NEZAŽELENI MAČJI MLADIČI

Kljub temu, da že več kot 15 let intenzivno pomagamo pri sterilizacijah in kastracijah mačk (okoli 700 na leto) in organiziramo Akcijo sterilizacij in kastracij, še vedno se vsako pomlad in poletje srečujemo s problematiko odvrženih, zapuščenih in nezaželenih mačjih mladičev. 

V RAZMISLEK: Mačke v povprečju kotijo dvakrat na leto po štiri mladiče; en mačji par v treh letih proizvede 376 mladičev! Sterilizacija in kastracija sta najenostavnejša rešitev.


ŽELITE POMAGATI?

- Namenite nam 1 % dohodnine (vas ne stane nič)

- SMS donacije na 1919 s ključno besedo DZZP ali DZZP5 (donirate 1 oz. 5 eur)

- Licitirajte na naši FB strani, izberite naš izdelek, donirajte hrano (predvsem mačjo, za 230 brezdomnih muc, ki jih hranimo)

Oglejte si tudi