Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
18°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

Na Ptuju obeležili 13. obletnico vstopa Slovenije v EU: 'EU je treba živeti, EU je treba razumeti'

Na Ptuju so s predstavitvijo projekta Spoznajmo države EU obeležili 13. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Takšni dogodki so po besedah evropske komisarke za promet Violete Bulc izrednega pomena za približevanje raznolikosti unije državljanom. "EU je treba živeti, EU je treba razumeti in jo tudi ves čas soustvarjati," je dejala.

Projekti, kot je na Ptuju, kjer učenci in dijaki ptujskih in okoliških šol predstavljajo države članice EU, po besedah komisarke Bulčeve približajo ljudem raznolikost Evrope in odstranjujejo strah pred neznanim. "To je projekt, ki je vreden, da se ga pokaže tudi drugim. Upam, da bo nekoč obstajala mreža tovrstnih projektov v celotni EU," je dejala. "Raznolikost povezuje, a to raznolikost je treba razumeti." 

Po nagovoru komisarke Bulčeve zbranih pred ptujsko mestno hišo je sledil voden pogovor z evropskim poslancem Igorjem Šoltesom. Po njegovih besedah se morajo državljani zavedati tako prednosti kot slabosti članstva v EU. "Evropa ima svoje šibkosti in slabosti, a dejstvo je, da bo vsaka država zase mnogo težje reševala vse tisto, kar je pred nami, kot pa vsi skupaj," je dejal. "Treba je obrniti nov list in iti z novim optimizmom naprej ter tudi po brexitu strniti vrste in iti korak naprej. Določene sanje smo dosanjali. Čas je, da začnemo sanjati nove," je dodal.

Osnovna šola Gorišnica se je projekta udeležila prvič. Predstavljali smo državo Hrvaško, skozi poznavanje njenih pripovedk in bajk.  Učenci 5. a razreda so pripravili številne ilustracije znanih pravljic, pisali stripe in kiparili na temo bajeslovnih bitij. Tretji razred je, pod vodstvom Marjetke Horvat, pripravil krajšo dramatizacijo pravljice Medved in kralj, regijski zmagovalci ŠPFja pa so zaplesali tradicionalno hrvaško kolo. Za uspešno koreografijo in kostume sta poskrbeli Špela Valenko in Irena Forštnarič. Na stojnici se je bilo moč prepustiti tudi kulinaričnim užitkom. Prireditev se je zaključila z dvigom zastav in spustom balonov v Evroparku. 

Maja Bencek

Oglejte si tudi