Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Velika udeležba na občinski čistilni akciji poskrbela za lep uvod v pomlad

Občina Dobrova - Polhov Gradec je tudi letos organizirala spomladansko čistilno akcijo, ki je pod sloganom »moja občina – lepa, čista in prijazna« potekala v soboto, 1. aprila 2023, in poskrbela za lep uvod v pomlad.

Skrb za čisto okolje in pravilno ravnanje z odpadki je naša vsakodnevna obveznost. A le s skupnimi močmi lahko svojo domačo občino ohranimo lepo, čisto in prijazno do vseh bitij in narave. Tudi letos je zato potekala vseobčinska čistilna akcija, ki je povezala občane, društva, šole, organizacije, krajevne, vaške in druge skupnosti z enim ciljem – očistiti naše domače kraje.

Čistilna akcija je potekala v vseh krajih v občini, odziv pa je bil velik, kar je pokazalo, da nam nikakor ni vseeno, v kakšnem okolju živimo. Na sobotno jutro ste tako lahko opazili številne občane, kako so pridno polnili vreče za smeti in za seboj puščali čisto sled.

Nekaj udeležencev je po izvedeni čistilni akciji sporočilo svoje vtise in podatke o številu udeležencev ter očiščenih lokacijah. V Babni Gori se je čistilne akcije tako udeležilo 10 občanov, ki so očistili okolico tamkajšnjega kozolca in bližnjega potoka ter del okolice Gradaščice v spodnjem delu vasi. Na območju Butajnove in Planine je smeti pobiralo kar 32 občanov, od tega 21 otrok, kar je še posebej spodbuden podatek. Pri čistilni akciji pa je sodelovalo tudi Prostovoljno gasilsko društvo Butajnova  Planina. Kot vsako leto pa je tudi letos na območju Črnega Vrha potekalo temeljito večdnevno čiščenje okolja, za kar je poskrbelo kar 43 domačinov in članov TD Črni Vrh. Prehodili in očistili so Petačev graben, Nackov graben, pot proti Kopačiji in naprej proti Ustrž in Burjevc, vse poti in steze okrog in na Smolnik, pot izpred Doma krajanov mimo Liparja do Suhe reke, proti Snovju in nazaj do Doma krajanov, okrog cerkve, ob glavni cesti od Praprotnika do Kuzovcovega griča, vse poti in steze pod in na Pasji ravni, poti in steze od Logarja do Koširja, pa do Vekarja in na Sivko. S tem pa so izkazali izjemno spoštljiv in odgovoren odnos do narave, ki nam je lahko za zgled. Čistilne akcije na območju Zalog–Setnik, natančneje relacije od gasilskega doma do vrha Praproč, od Zaloga do Petačevega grabna in od Zaloga do Praprotna, se je udeležilo 20 oseb. V velikem številu so se zbrali tudi člani PD Blagajana; več kot 20 članov je poleg pobiranja smeti izvedlo različne aktivnosti za ureditev okoliša. Na Selu pa se je čiščenja okolja in pobiranja smeti lotilo 9 občanov. A to je le majhen vpogled v obsežno čistilno akcijo, ki so ga delili udeleženci, saj je skoraj vsaka vas v vseh štirih krajevnih skupnostih pod okriljem koordinatorjev, društev in drugih posameznikov poskrbela za temeljito spomladansko čiščenje okolja, poti, kotičkov, potokov in drugih površin – tudi tistih, ki tu niso navedeni.

»Težko je razumeti, da se kljub vsej ozaveščenosti, informiranosti in napredku še ukvarjamo s tem, da pobiramo odpadke, ki jih nekateri neodgovorno zavržejo v naravo. Kljub temu pa ob organizaciji občinske čistilne akcije veseli predvsem to, da ste se po številnih krajih s pomočjo društev in kot posamezniki odločili, da k akciji pristopite in z dobro voljo naredite nekaj lepega in prijaznega za naše okolje in naravo. Pomembno je tudi to, da so bili med udeleženci tudi mladi in najmlajši. S tem jim dajemo zgled in sporočilo, da odpadki v naravo pač ne sodijo. V imenu Občine se iskreno zahvaljujemo vsem in vsakemu posebej, ki ste akcijo podprli, sodelovali, motivirali in se je na koncu tudi udeležili. Blagajev volčin, ki je simbol letošnje čistilne akcije in prav sedaj ponosno cveti, nam je zagotovo hvaležen,« je po izvedeni čistilni akciji povedala podžupanja Ana Oblak, ki je bila s svojo pomembno vlogo pri organizaciji dogodka, koordinaciji med sodelujočimi in spodbujanju vseh udeležencev glavna ambasadorka letošnje čistilne akcije. Za spodbudo in dodatno motivacijo bo Občina nekaj udeležencem čistilne akcije v kratkem podelila tudi simbolične nagrade.

Z uspešno izvedeno čistilno akcijo je narava v letošnjo pomlad lahko vstopila čista in zdrava. Skrb za okolje in naš planet pa naj nam ostane naša vsakodnevna navada, ki jo ob čistilnih akcijah le še nadgradimo. Zato velja tudi že povabilo – se vidimo na vseobčinski čistilni akciji spomladi 2024!


l.o.

Oglejte si tudi