Oceni objavo

Maša Eržen na polovici nove sezone državnih dirk gorsko hitrostnega avtomobilizma

Za aktualno pokalno prvakinjo v gorsko hitrostnem avtomobilizmu in članico ljubljanskega AMD Slovenija avto, Mašo Eržen, so tri uspešno zaključene dirke za državno prvenstvo Republike Slovenije.

Tako kot je napovedala že ob koncu lanske, se je Maša v letošnjo sezono na dirke za DP RS podala z dirkalnikom Peugeot 306 S 16, ki med sezonama ni doživel omembe vrednih tehničnih nadgradenj. Pred sezono 2024 se je nasprotno posvetila predvsem nadgradnji svojih dirkaških sposobnosti. Sama pravi, da je v največji meri napredovala v obvladovanju hitrosti in dojemljivosti občutkov na progi ter zaupanju v dirkalnik ter njegovo obnašanje. Dodatno je med obema sezonama veliko pozornosti namenila kondicijski in psihološki pripravi, kateri tudi v avtomobilizmu pripisujejo izredno velik pomen in pozitiven doprinos k končni predstavi v tekmovalnih vožnjah. Ekipa, ki jo ima ob sebi je, tako kot dirkalnik, ostala enaka. Fant Gašper opravlja vlogo koordinatorja in tako skrbi, da je pred vsako vožnjo pripravljeno vse potrebno za optimalen štart ter da so analize preteklih voženj vedno pravočasno opravljene. Oče Matjaž, stric Jure in občasno bratranec Jurij skrbjo, da dirkalnik brezhibno deluje, da je napolnjen z ustrezno količino goriva in opremljen z gumami, ki jih je potrebno prilagajati trenutnim razmeram na progi. Dirkalnik je prav tako kot v lanski sezoni, pripravljen za konkurenco v skupini PF 5b.
Že prva dirka državnega prvenstva, ki se jo je Maša udeležila maja v  Skradinu na Hrvaškem, je prinesla obetavne rezultate in potrditev, da je čez zimo delala dobro. V skupni razvrstitvi je med dekleti zasedla 2. mesto, v skupini PF 5b v mešani konkurenci z le štirimi udeleženci za slovensko prvenstvo, pa ravno tako 2. mesto.
Na naslednji dirki, ki je potekala 8. in 9. junija na Gorjancih v Novem mestu, je Maša ponovila odlični rezultat v ženski konkurenci ter ponovno osvojila stopničke v mešani konkurenci v skupini PF 5b. Zanemarljiv zaostanek za prvo uvrščenim Žanom Cankarjem in drugo uvrščenim Nejcem Kukcem ji je prinesel končno 3. mesto. V skupini PF 5b je na Gorjancih tekmovalo osem voznikov.
6. in 7. julija je sledila tretja preizkušnja državnega prvenstva v Podnanosu. Udeležilo se je je še večje število voznikov iz Slovenije. Slednjim so se pridružili še vozniki s Hrvaške, Italije in Avstrije. Maša je tudi tokrat v ženski konkurenci dosegla odlično 2. mesto, premagala jo je samo sotekmovalka Sanja Smrdelj, kot v obeh predhodnih preizkušnjah, vendar z veliko zmogljivejšim avtomobilom Yugo Lancia Proto, ki je uvrščen v višji razred dirkalnikov - razred PF 2. V tokrat precej okrepljeni mešani konkurenci 26 tekmovalcev skupine PF 5b, je dosegla odlično 5. mesto. Zaostanek za prvo uvrščenim Žanom Cankarjem tudi tokrat ni bil velik, saj je skupno zaostala le 7,5 sekunde, za četrto uvrščenim domačinom Mitjem Bratino pa za slabe 4 sekunde. Rezultati kažejo majhne razlike v vrhu tega razreda, saj je bila razlika med najboljšimi petimi v tej skupini le sekunda na kilometer proge.
Po prvi polovici sezone Maša po treh odpeljanih dirkah tako skupno zaseda 2. mesto v ženski konkurenci pokalnega prvenstva kot tudi v mešani konkurenci skupine PF 5b. V drugi polovici sezone tekmovalce na domačih tleh  čaka še preizkušnja v Ilirski Bistrici, ki bo na sporedu konec avgusta in šteje za evropsko prvenstvo, sledita pa ji še dirki na Hrvaškem in v Italiji.
Vabljeni na ogled in spodbujanje vseh voznikov k čim boljšemu rezultatu!
Mašo in njeno dirkaško pot lahko sledite na njenem Facebook profilu Maša Eržen (sportsperson) ter Instagramu profilu @masa_erzen_racing .

Eržen Reacing Team,
foto: Modlic, RaceReport

Oglejte si tudi