Oceni objavo

Prijatelji nordijske hoje smo z vlakom obiskali Ribnico na Dolenjskem

Prijatelji nordijske hoje iz DU Dobrova smo se sprehodili po Ribnici in si ogledali Rokodelski center z muzejem.

V četrtek, 16. maja 2024, smo se prijatelji nordijske hoje Du Dobrova zbrali v Ljubljani na kolodvoru pod uro ob 9:00 in nato nas je ob 9:21 vlak "Ribnčan" odpeljal v Ribnico. 

V Ribnici sta nas pričakala prijazna domačina g. Stane in ga. Sonja, ki sta nam pomagala organizirati strokovno vodenje po Ribnici in ogled zanimivega Rokodelskega centra z muzejsko zbirko.

Sprehod po kolodvorski cesti do kavarne je hitro minil, saj nam je predstavnica Rokodelskega centra ga. Vasja že na poti na zanimiv način predstavila zgodovino Ribnice. 

V kavarni smo se osvežili s kavico, čajem in pecivom in že smo nadaljevali pot  skozi grajski park do Rokodelskega centra, kjer nas je pozdravila direktorica Tina Peček in nam predstavila poslanstvo centra, ki ni samo muzej pač pa s prireditvami, razstavami in  tudi delavnicami, spodbuja mlade k spoznavanju in  ohranjanju domače obrti.

V centru smo si v živo ogledali izdelavo košare, kar nam je predstavil mladi mojster. Za idelavo je sicer potrebno vsaj dvajset ur dela, priprava lesa za košaro pa tu ni všteta.

Nato nam je kustosinja Vasja predstavila muzejsko zbirko, za katero so lani  prejeli Valvasorjevo priznanje. 

V centru smo se nepričakovano srečali z  županom občine Ribnica. Župan  Samo Pogorevc nas je prijazno pozdravil in nam zaželel prijeten obisk Ribnice in njenih znamenitosti ter nam zaželel srečno pot.

Sledil je sprehod po lepem grajskem parku. V parku so kipi znamenitih Ribničanov in v samem gradu je muzejska zbirka in tudi muzej o zgodovini preganjanja čarovnic v naši krajih še okoli leta 1700!

Iz parka nas je pot vodila do znane gostilne Pildar, kjer smo za kosilo naročili ribnško trojko s sladico, nekateri pa ljubljanski zrezek s prilogo in solato.  

Po okusnem kosilu in po zdravici smo se zahvalili prijaznima domačinoma ga. Sonji in g. Stanetu za prijazen sprejem in za strokovno vodenje po lepi in zanimivi Ribnici, ki jo bomo še z veseljem obiskali, saj je Ribnica z okolici polna znamenitosti,  pot z vlakom pa je tako enostavna in za seniorje tudi brezplačna z "rdečo" vozovnico.

Ob 14:20 nas je vlak odpeljal v Ljubljano, kjer smo se ob 16:20 odpeljali z avtobusom na Dobrovo.

Sprehod prijateljev nordijske hoje iz DU Dobrova po Ribnici je bil prijetno doživetje, še posebej zaradi  srečanja s prijaznimi domačini.

Upamo, da nam bodo mladi po srcu iz Ribnice kmalu vrnili obisk in si bomo lahko  skupaj  ogledali tudi našo lepo Dobrovo in Blagajevo deželo. 

Besedilo: Tone G.

Slike: Stane P. in Tone


Oglejte si tudi