Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
20°C
JUTRI
26°C
18°C
Oceni objavo

Godbeni tabor na Dobrovi

V soboto in nedeljo 22. in 23. junija je na Dobrovi potekal godbeni tabor. Namen tabora je druženje in vaja, saj se Noč godbe 2024 hitro bliža. Med počitnicami godba z vajami ne deluje, zato je godbeni tabor še toliko bolj pomemben, da godbeniki utrdijo znanje in se naučijo novih skladb. Na taboru sta se letos prvič pridružili tudi novi članici, Eva in Nina Bogataj, sestri s Hruševega, ki bosta godbo okrepili pri flavtah in tolkalih.

Tabor se je začel v soboto zjutraj, ko so v spodnjih prostorih župnijskega doma potekale sekcijske vaje posameznih inštrumentov. Godbeniki so se razdelili v 4 skupine po sekcijah: pihala, trobila, nizka trobila ter tolkala. Med vajami so potekale krajše pavze in ena večja pavza za kosilo ter nekaj prostega časa. Da se je dan do popolnosti izkoristil, so sledile še popoldanske sekcijske vaje po inštrumentih. Energični godbeniki so že komaj čakali, da se bodo lahko podali k počitku ali igranju nogometa in drugih športnih iger. Po koncu vaj je sledilo še posebno, premierno tekmovanje v Naj godbeni slaščici leta 2024. Tekmovanje je potekalo v dvorani župnijskega doma, s svojo sladico pa se je predstavilo kar 13 godbenikov! 3-članska žirija je poskušala prav vse. Od marmornih kolačev, brownijev, različnih kolačkov, piškotov, peciva, panacote s prelivom in celo profesionalnih monoporcijskih sladic! Konkurenca je bila velika, odločitev pa še težja. Vsak udeleženec je svojo jed prinesel pred sodnike, jo vsem skupaj predstavil, ji nadel ime, razložil potek priprave in jo odnesel na prostor, kjer so sladico lahko poskusili tudi ostali godbeniki. Po ocenjevanju strokovne žirije so na vrsto prišli godbeniki. Vsak je lahko poizkusil vseh 13 dobrot in ocenil katere 3 so mu najljubše. Glasovanje je bilo anonimno, rezultati pa so sledili po končanih intenzivnih vajah naslednji dan. Zvečer so se nekateri godbeniki odpravili k večerni sveti maši, nato pa so se skupinsko podali na veselico v Podsmreko in prvi godbeni dan zaključili v stilu.

V nedeljo zjutraj je bil prihod na vaje že malo težji. Misel na celodnevno vadbo ter utrujenost od veselice kar nista in nista minila. Dan so godbeniki začeli s skupno vajo, ki je zaradi odličnega programa za Noč godbe 2024 zbudila vse zaspane godbenike, sploh pri venčku navijaških pesmi! Po sveti maši na Dobrovi ob 10.30 je tudi za godbenike sledila krajša pavza, kjer so se srečali s farani ter jim podelili svoje slaščice s tekmovanja. Sledila je obilna malica ali drugače rečeno ogromna ''dila'' dobrot. Za narezek in še mnogo več so poskrbeli Škofi iz Brezij. Le-ta je godbenike nasitil skoraj za cel dan. Sledil je še drugi del skupnih vaj in že so se godbeniki odpravili na zadnje dejanje godbenega tabora – piknik pri Tehovnikovih v Brezju, Bezenici. Končanje v slogu, kot bi sami rekli. Pice, pivo, sladice in komarji. Vse v enem! Družina Tehovnik, katere godbeni člani so kar 4, je zopet poskrbela, da so glasbeniki dodobra zapolnili svoje želodčke. Vsi prisotni so bili najbolj veseli velikega bazena, pa tudi igral, ribnika, račk, gost in rabutanja najboljših malin. Več kot dovolj razlogov za zabavo in druženje. Na pikniku je potekala tudi slavnostna razglasitev rezultatov Naj slaščica leta 2024. Tretje mesto je prejela godbenica, flavtistka Manca Dolinar, ki je spekla odlične Snickers kolačke s polnilom karamele in arašidov. Drugo mesto si je priboril mladi Patrik Vidovič, tolkalec, ki je pripravil polnjene košarice z osvežilno kremo. In teh košaric je bilo res veliko – za vso godbo in z lepim okrasjem travniških rožic. Prvo mesto si je z veliko prednostjo priborila Eva Bogataj, nova godbenica, flavtistka godbe DPG. Pripravila je monoporcijske tortice v obliki srca in kupole z mussom bele čokolade, brownijem ter borovnicami. Sladica je bila okrašena z rdečo in rožnato barvo ter suhimi cvetovi vrtnice. Poleg samega izgleda je bil tudi okus fantastičen tako, da je zmaga Evi pripadla tako po mnenju strokovne žirije, kot tudi po mnenju godbenikov. Posebno priznanje pa je prejel tudi Aleš Škof, zmagovalec v skupini senior za Naj godbeno slaščico leta.

Dan se je hitro prevesil v noč in tako so se začeli tudi pogovori, usklajevanje ter predlogi na Noč godbe 2024. Šport, evropska in svetovna prvenstva, olimpijske igre ter spomin na Slovenske šampijone. Tema, s katero diha vsa Slovenija – letos pa sploh, EURO 2024 ter olimpijske igre. Zapomnite si torej 18. in 20. oktober in se godbi pridružite pri novem, še večjem in boljšem spektaklu jeseni.

M.D.

Foto: J.D.

Oglejte si tudi