Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Slovesnost ob 40. obletnici PGD Črni Vrh

V soboto, 3. avgusta, 2024 je v Črnem Vrhu potekala slovesna prireditev ob 40. obletnici ustanovitve Prostovoljnega gasilskega društva Črni Vrh. Dogodek je privabil številne domačine in goste, ki so s ponosom spremljali pestro dogajanje, posvečeno tej pomembni obletnici.

Pred štiridesetimi leti je med krajani Črnega Vrha začela nastajati ideja o ustanovitvi gasilskega društva, kar se je uresničilo leta 1984 z ustanovitvijo PGD Črni Vrh. Prva leta so bila zaznamovana z nabavo opreme in vozil, vključno s prvim vozilom iz leta 1985. Pomemben mejnik je bila gradnja Doma krajanov leta 1989, kjer so gasilci uredili svoje prostore. Vodenje društva se je večkrat menjalo, pri čemer so vodstvo pogosto prevzemale ženske. Društvo se je v zadnjih letih soočalo z izzivi, vključno s pandemijo in naravnimi nesrečami, a je kljub temu ohranilo aktivnost in podporo krajanov. 
Slavnostni del prireditve se je pričel s parado, v kateri so nastopila okoliška prostovoljna gasilska društva, kar je ponazarjalo močno povezanost gasilskih organizacij v širši regiji. Sprehodili so se gasilci in gasilke, poveljnik, praporščak, mladina ter narodne noše, ki so s svojo prisotnostjo prinesle pridih slovenske kulturne dediščine.
Glasbeno podlago je v paradi dodala domača godba Dobrova - Polhov Gradec, ki je s koračnicami skrbela za ubran postroj in ritem gasilske parade vse do prizorišča prireditve na dvorišču pred Domom krajanov Črni Vrh. Pozornost so pritegnili tudi člani Gasilske brigade, ki so ponosno predstavljali svojo avto lestev, simbol pripravljenosti gasilcev za pomoč v vsakem trenutku.
Sledila je slavnostna prireditev, ki jo je povezovala ga. Viktorija Bizjan Ogrin, sledil je nagovor predsednice domačega gasilskega društva, ga. Mihaele Kožuh. Za tem pa sta nekaj besed strnila župan občine Dobrova - Polhov Gradec g. Jure Dolinar ter g. Simon Černe, predstavnik Gasilske zveze Slovenije in poveljnik GZ regije Ljubljana, ki je v svojem govoru poudaril pomen medsebojne podpore med gasilskimi društvi ter izrazili voščilo PGD Črni Vrh za 40-letno neprekinjeno delo v skupnosti. 
Praznovanje obletnice je tudi priložnost, da se počasti tiste, ki so s svojim delom in vztrajnostjo prispevali k uspehu društva v zadnjih štirih desetletjih. Na slavnostni seji so podelili priznanja društva in Gasilske zveze Dolomiti, na uradni prireditvi 3. avgusta, pa so podelili le najvišja priznanja Gasilske zveze Slovenije, vključno z gasilskimi plamenicami in odlikovanji za izjemen trud, uspehe in prostovoljno delo v gasilstvu. Priznanja so podeljevali v treh stopnjah, od najvišje do najnižje.

Franci Sečnik – gasilska plemenica 1. stopnje
Franci Sečnik, član PGD Črni Vrh od leta 1986, je več kot 10 let predano skrbel za operativno delo društva, kjer je močno prispeval k njegovemu napredku. Bil je ključni pobudnik za menjavo gasilske avtocisterne v letu 2016. Kot član poveljstva z veseljem predaja svoje bogato znanje mlajšim članom, aktivno sodeluje v preventivnih in interventnih akcijah ter si prizadeva za povezovanje društva z drugimi organizacijami. Še vedno opravlja funkcijo predsednika nadzornega odbora, kjer zagotavlja pravilno delovanje in transparentnost društva. Za svoje zasluge je prejel priznanje – gasilsko plamenico 1. stopnje.

Jože Bizjan – gasilsko odlikovanje 1. stopnje
Jože Bizjan je svojo gasilsko pot začel v PGD Zalog in je od ustanovitve PGD Črni Vrh aktiven član, ki je kot predsednik postavil temelje za nadaljnji razvoj društva. Njegova prizadevnost vključuje številne ure prostovoljnega dela, vključno z obiski obolelih krajanov, organizacijo druženj in ekskurzij za veterane ter spodbujanje mlajših članov k sodelovanju v gasilstvu. Z aktivnim udeleževanjem na pogrebnih slovesnostih izkazuje spoštovanje do preminulih in solidarnost s skupnostjo. Zaradi njegove predanosti gasilstvu je prejel odlikovanje Gasilske zveze Slovenije 1. stopnje.

Marjan Potrebuješ – gasilsko odlikovanje 2. stopnje
Marjan Potrebuješ je že 40 let član PGD Črni Vrh, kjer je prevzel odgovornost za delo z mladino in zaradi svoje zavzetosti ter pridobljenih izkušenj služil tudi kot podpredsednik društva. Kot gasilski častnik in strojnik je ves čas aktivno prispeval tako na operativnem kot organizacijskem področju. Zvesto se udeležuje dejavnosti veteranov, vaj, izobraževanj ter gasilskih parad in prireditev. V svoji karieri je bil vključen v številne intervencije, kjer se je izkazal s svojim znanjem in predanostjo. Za svoje delo je prejel odlikovanje Gasilske zveze Slovenije 2. stopnje.

Viktorija Bizjan Ogrin – gasilsko odlikovanje 2. stopnje
Viktorija Bizjan Ogrin je članica PGD Črni Vrh od leta 1995 in je v društvu opravljala različne pomembne funkcije, kot so tajnica, vodja članic in blagajničarka. Leta 2003 je postala prva v nizu ženskih predsednic društva, funkcijo pa je opravljala dva mandata. Aktivno je sodelovala tudi na širši ravni, kjer je vodila komisijo za članice pri Gasilski zvezi Dolomiti, bila članica upravnega odbora in sveta članic pri Gasilski zvezi Slovenije. Kot gasilska častnica 1. stopnje je opravila specialnosti za uporabnika radijskih postaj, mentorja mladine in bolničarja. Njena predanost in zagnanost sta pripomogli k izvedbi številnih prireditev in projektov, pomembnih za društvo. S svojim delom je prispevala k prepoznavnosti društva na širši ravni in prejela gasilsko odlikovanje 2. stopnje.

Ob okroglem jubileju pa je domače društvo dobilo odlikovanje 3. stopnje za 40 let neprekinjenega dela.

Program je popestrila glasbena točka Dekliškega pevskega zbora KD Črni Vrh, ki je ustvarila prijetno vzdušje ob pesmi Za gasilke in gasilce, ansambla Nemir. Slavnostna prireditev ob 40. obletnici PGD Črni Vrh je bila dokaz, da tradicija, solidarnost in predanost še vedno trdno živijo v krajevni skupnosti. S slavnostno parado, govori, podelitvami priznanj in prijetnim druženjem je bil dan prežet s ponosom in občutkom pripadnosti. Po slavnostni prireditvi je sledila veselica z ansamblom Gregorja Kobala, ki je ponujala raznovrstno gostinsko ponudbo, srečelov ter panoje s kratko predstavitvijo delovanja društva v vseh 40. letih.

Manca Dolinar, 
foto: J. D. 


Oglejte si tudi