Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Prvi zaključni koncert ob zaključku višje stopnje v Glasbeni šoli Emil Adamič

Lenart Dolinar je prvi izmed vseh učencev Glasbene šole Emil Adamič v vseh 13. letih, ki je svoje znanje izpopolnil tako dobro, da je končal višjo glasbeno šolo klarineta, ki vsebuje 8 let klarineta, 6 let nauka o glasbi ter 2 leti nadgradnje nauka – solfeggio I. in II.

V prijetnem ambientu dvorane v Grosuplju se je 27. maja v ta namen odvijal zaključni koncert klarinetista Lenarta Dolinarja ob končanju višje stopnje na Glasbeni šoli Emil Adamič. Ob spremljavi pianistke Kristine Jeke in pod mentorstvom Urbana Kneza je Lenart navdušil občinstvo s svojo igrivostjo in strastjo do glasbe. Poleg obiskovanja glasbene šole je še naprej zgleden član – klarinetist Godbe Dobrova - Polhov Gradec s posebno, dodatno funkcijo arhivarja. Ob posebnih priložnostih se rad udejstvuje tudi v orkestru klarinetov pod mentorskih vodstvom Urbana Kneza ter Janeza Benka ter rad nastopi v različnih manjših, komornih zasedbah klarinetov/pihalcev ali celo družinskem kvintetu Dolinar. V prostem času piše partiture za klarinet in tudi večje komorne zasedbe. 

Večer se je začel z izvedbo Weberjevega Concertina v Es duru za klarinet in orkester, Op. 26, ki nas je vrnil v 19. stoletje in postregel s svežo interpretacijo tega klasičnega dela. Romanza Michela Manganija, ki spada med najbolj igrane sodobne skladatelje, nas je ponesla v čustveno globino klarineta, ki jo lahko napiše samo klarinetist. Koncert je zaplul v jazzovske vode z izvedbo Pocket-Size sonate št. 2 Aleca Templetona. S svojo igrivo in energično naravo je ta skladba prikazala večplastno glasbeno občutljivost in mladostno energijo solista. Za zaključek večera smo se prepustili Baermannovi Adagio v Des duru, ki gledalce vedno znova prevzema z eleganco in lepim sozvočjem klarineta in klavirja.

Zaključni koncert Lenarta Dolinarja je bil z zahtevnim, a raznolikim in stilsko pestrim programom zagotovo lepa popestritev kulturnega dogajanja. Dolgoletni trud ob glasbeni nadarjenosti vedno prinaša spoštovanja vredne rezultate in odpira nova obzorja glasbe. Naj ga poleg bučnega aplavza pospremimo z željo po še kakšnemu koncertnemu glasbenemu doživetju.


M.D.

Foto: U.D., J.D.


Oglejte si tudi