Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Cikel poletnih kulturnih dogodkov v Šentjoštu

V letošnjem poletju je Šentjošt postal pravo središče kulturnega dogajanja. Približno deset različnih prireditev je povezalo lokalne umetnike, glasbenike in ljubitelje kulture, ki so skupaj ustvarili nepozabno poletno vzdušje: od koncertov do kulturnih prireditev, predavanj in razstav.
Denimo eden izmed prvih dogodkov, ki sega sicer še v čas pred zaključkom šole, je bila otvoritev razstave Preobrazba sveta iz cikla Huda jama, akademskega slikarja Jošta Snoja. Serija slik je nastala po tem, ko je slikar obiskal Hudo jamo. Ogled razstave v cerkvi sv. Jošta v Šentjoštu je bil na voljo do konca julija. Še isti dan odprtja razstave, 22. junija, je potekal tudi koncert Katarine Tominec na klavirju, Jakoba Kobala na harmoniki ter vokalistov, zakonca Kavčič  Martine in Mateja, ki sta glasbene točke zaokrožila s petjem in poleg ostalih inštrumentov tudi s kitarsko spremljavo.
Le nekaj dni kasneje, 2. julija, so na obisk prišli Argentinci. Maturanti iz Argentine so v kulturnem domu pripravili koncert Rast 53  Jaz Slovenec, ti Slovenec, drugačna in tako enaka! Tri dni kasneje, v petek, 5. julija, se je odvijalo predavanje mladega upa, glasbenika Jakoba Kobala, ki je po končanem šolanju v Sloveniji odšel na prestižno glasbeno akademijo Berklee College Of Music v Bostonu. Njegovo predavanje se je odvijalo pod organizacijo domačega društva Silaq ter ASEF (American Slovenian Education Foundation). Glasbenik, univerzitetni diplomirani inženir multimedije in štipendist ASEF generacije 2022, je govoril o osnovah zvoka, njegovem študiju in življenju v Ameriki ter med drugimi tudi razpravljal o fizikalnih in matematičnih glasbenih vidikih
. Velik del njegovega predavanja je obsegal predstavitev njegove diplomske naloge, ki je vsebovala raziskavo in razvoj algoritma. Sledil je tudi nastop s harmoniko, po koncu pa pogostitev z lokalnimi dobrotami.
V soboto, 13. julija, je potekal prvi dogodek iz cikla poletnih kulturnih večerov pod zvonom cerkve sv. Jošta. Z bogatim programom sta Mojca Kavčič na klavirju in Tomaž Koritnik na kitari pričarala prijetno poletno vzdušje v ritmih Bacha, Piazzole, Mozarta, Claptona ter lastnih improvizaciji. Dodatno vrednost dogodku je dal prostor, saj je koncert potekal v mali cerkvici sv. Jošta, ki je obdana s starimi freskami in takrat še z razstavo akademskega slikarja Jošta Snoja, ki je bila na ogled do konca julija. Po prijetnem dogodku je sledilo še druženje in klepet ob hladni cerkvici.
20. julija je potekal že naslednji dogodek v cerkvi sv. Jošta, še vedno obdano z razstavo slikarja Jošta Snoja. Ta koncert so pripravljala šentjoška dekleta in mamice. Ob spremljavi klavirja Mojce Kavčič ter Katarine Tominec so zapele nekaj slovenskih in tujih najlepših skladb. Od Premrla, Gerbiča, Vodopivca ter Adamiča do narodnih pesmi in skladb tujih skladateljev. Koncertu so dodatno razgibanost dodale različne točke – dueti, zborovsko petje, štiriročno igranje klavirja Mojce in Katarine pa tudi solistični vložki. Po dogodku je sledila še manjša pogostitev in prijetno druženje.

V sklopu cikla kulturnih dogodkov je 27. julija v cerkvici sv. Jošta prvič potekal samostojni koncert nadobudnega glasbenika Jakoba Kobala, ki je v čudovitem ambientu starodavne cerkve pripravil program, ki je združeval različne glasbene žanre, a še vedno ohranjal primernost za prostor in vzdušje. Program od renesanse do sedanjosti je popestril z lastnimi improvizacijami in avtorskim deli s katerimi je navdušil občinstvo. V programu sta bili vključeni tudi dve avtorski skladbi – "Steza" in "Mogoče" – s katerima je Jakob pokazal svojo ustvarjalno moč. Koncert je zaključil z improvizacijo, ki je združevala legendarno pesem "Blackbird" s slovensko ljudsko "Kje so tiste stezice." Po nastopu je sledila pogostitev in prijetno druženje.

V okviru kulturnih dogodkov v Šentjoštu se je 3. avgusta v cerkvi sv. Jošta odvijal poseben koncert, ki je bil del 11. Glasbenih dni v Šentjoštu. Naslov koncerta Z Marijo je obljubljal glasbeno potovanje skozi različna obdobja
. Pevski in inštrumentalni sestav, v katerem so sodelovali Tina Ključevšek (cantus), Erazem Žganjar (alt kl. flavta), Martin Klančar (tenor) in Urban Klančar (bas kl. flavta), je navdušil z izjemno vokalno in inštrumentalno harmonijo in globoko čustvenostjo, ki je odražala pobožnost in melodiko obdobja. Vokalisti Martina Kavčič, Anita Klančar, Sara Grdadolnik, Nuša Klančar, Tina Ključevšek, Pia Demšar, Marija Klančar, Ana Kavčič, Vid Klančar, Matej Kavčič, Erazem Žganjar, Martin Klančar in Urban Klančar pa so poskrbeli za čustveno globino in lepoto, značilno za romantično obdobje. Koncert, ki ga je sestavil Urban Klančar, študent kljunaste flavte in baročne oboe, je skupaj z inštrumentalistoma Erazmom Žganjarjem in Evo Chemodanova ponujal bogat vpogled v razvoj evropske glasbe, s poudarkom na prepletu baročne elegance in romantične čustvenosti. 
Od 1. do 4. avgusta so se v Šentjoštu odvijali 11. glasbeni dnevi, kjer so se srečevali mladi nadobudni glasbeniki v želji, da bi skupaj pripravili koncert raznolikih glasbenih žanrov. Sodelovali so: Lana Asja Hegedüš – vokal,  Dominika Kavčič vokal, Anton Čuden – sax, Marcel Kavčič – trobenta, Tomaž Koritnik – bas, Jakob Kobal – harmonika in klavir, Mark Breznik – kitara, Gabriel Klančar – bobni, Vid Matija Klančar – bobni ter pevke: Tina Ključevšek, Nuša Klančar, Dominika Kavčič, Pavlina Košir, Marija Ana Klančar, Ana Malovrh, Pia Demšar. 
Pestra izbira skladb je pokazala moč in lepoto različnih glasbenih stilov ter prinesla širok spekter glasbenih izkušenj.
Po zaključku glasbenih dni pa se je v soboto, 17. avgusta, pod okvirom cikla dogodkov odvijal avtorski večer Ane Malovrh pod imenom Njegovo Stvarstvo. Avtorski večer je izpeljala z glasbo, svojimi fotografijami in citati. Med skladbami je z obiskovalci delila svoje fotografije, saj je nadobudna fotografinja ter pripovedovala pomenljive citate. Hkrati je poskrbela tudi za pevske točke, godalni trio, pevska dueta z inštrumentalno spremljavo violine in kitare ter drugih mešanih glasbenih zasedb.

Šentjošt je letošnje poletje ponudil veliko, dogodki pa se še nadaljujejo v naslednjih mesecih.

M. D.
foto: Š.D. in FB

 

Oglejte si tudi