Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Mineva eno leto od katastrofalnih poplav

Letošnje vroče poletje, ki je bilo popolnoma drugačno kot lansko deževno poletje, se končuje. 

V avgustu je minilo eno leto od zgodovinskih poplav v Sloveniji in tudi v naši občini. V enem letu smo, kljub vsem zahtevnim postopkom od priprave dokumentacije, pridobitve projektnih pogojev države, ureditev soglasij za zemljišča, do usklajevanja z DRSV in DRSI, uspeli izvesti in urediti več kot 75 cestnih odsekov. Izvedli smo večje posege (sanacije večjih plazov s poškodovano cestno infrastrukturo, kot so plaz ob cesti LC Žirovnik–Osredek–Topol, plaz pri OŠ Črni Vrh, plaz Črni Vrh (Sovov grič–Frjan) in plaz ob cesti Zalog–Črni Vrh) in manjše posege, v skupni vrednosti 6,5 milijona evrov.

V mesecu avgustu so potekale še zadnje priprave na pričetek sanacije posledic lanskoletnih poplav tudi v drugih predelih občine, in sicer na bolj zahtevnih cestnih odsekih (Potrebuježev graben, Jernejčkov graben, Škandrov graben, Petačev graben, cesta Polhov Gradec–Zalog (2. faza). Ponekod so se dela na terenu že pričela izvajati.

Skupna podpisana pogodbena vrednost teh del v 2. fazi sanacija znaša še 6,3 milijona evrov. Izvedba vseh omenjenih del je razdeljena v prvo fazo, ki vključuje celovito ureditev cestne infrastrukture s kamnitimi zložbami, propusti, novimi mostovi in pripravo ceste za asfaltiranje. V naslednji, drugi fazi pa bo sledilo asfaltiranje cest. Občina je tako v enem letu podpisala pogodbe za celotna pridobljena sredstva s strani države v višini 12,8 milijona evrov. Zaradi uspešnih razpisov, pogajanj in nižjih ponudb od projektantskih ocen, smo uspeli za omenjeni znesek realizirati bistveno večji obseg sanacije in več odsekov, kot je bilo po prvotni oceni predvideno!

Kmalu se bo pričela tudi sanacija mostu Hruševo, za katero je izvajalec del že izbran, pred pričetkov del pa je potrebno pridobiti še končno soglasje DRSI in odkupiti zemljišče za novo avtobusno postajališče. Z mislimi pa smo usmerjeni tudi že naprej. Pripravljamo tudi že projekte za 3. fazo sanacije, za izvedbo katere moramo pridobiti dodatna državna sredstva (sanacija plazov Rovt 5 in Črni Vrh 15-16, 2. faza sanacije Potrebuježevega in Jernejčkovega grabna, 2. faza sanacije plazu Črni Vrh (Sovov grič–Frjan), nadaljnje faze sanacije Petačevega grabna …).  

Kljub velikemu obsegu sanacijskih del pa so se pričela izvajati tudi dela za izgradnjo parkirišča P+R na Dobrovi, v pripravi in usklajevanju pa so tudi večji strateški projekti, za katere bomo kandidirali tudi za dodatna sredstva EU in ministrstev.

V poletnih mesecih se je v Občini Dobrova - Polhov Gradec izvedlo veliko družabnih dogodkov. V juniju sem se udeležil srečanja planincev PD Blagajana in PD Medvode na Grmadi, tako kot vsako leto pa sta ob koncu šolskega leta potekali tudi valeti OŠ Polhov Gradec in OŠ Dobrova ter županov sprejem najboljših učenk in učencev. Uspešno smo izvedli proslavo ob prazniku Občine in dnevu državnosti s podelitvijo priznanj zaslužnim občanom. Potekal je tudi tradicionalni dogodek Dan pod Lovrencem v organizaciji TD Briše. Konec meseca julija je bila slavnostna seja ob 40-letnici društva PGD Črni Vrh, avgusta pa ob tem jubileju tudi parada z veselico. Poleg omenjenega se je izvajalo tudi vrsto lokalnih družabnih dogodkov in gasilskih veselic.  Lokalna tržnica na Dobrovi pa se je po krajšem letnem dopustu ponudnikov v soboto, 24. 8. 2024, preselila na novo lokacijo, in sicer na območje nasproti trgovine Mercator na Dobrovi. Vsi lepo vabljeni k obisku tržnice.

V poletnih mesecih smo objavili javne razpise za sofinanciranje različnih društev, na katere se lahko prijavijo in kandidirajo za finančna sredstva vsa registrirana društva v naši občini.

Na novo pa bomo v Našem časopisu vzpostavili stalno rubriko »Vprašajte župana«, v sklopu katere bomo redno odgovarjali na zastavljena vprašanja in probleme, saj bi želeli vsem krajanov redno posredovati vse potrebne informacije v vašem kraju.

Vsem novim šolarčkom in šolarjem želim varno in srečno na poti v šolo, staršem pa čim manj stresno šolsko leto.

 

Vaš župan Jure Dolinar

Oglejte si tudi