Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Dobrova-Polhov Gradec
DANES
18°C
8°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Tržnica Dobrova praznuje prvo leto uspešnega delovanja

Tržnica Dobrova, ki je svoja vrata prvič odprla 7. oktobra 2023, letos obeležuje svoje prvo leto delovanja in se že v tem kratkem času uveljavlja kot ključno središče lokalnega dogajanja. Postala je priljubljeno zbirališče lokalnih pridelovalcev in obrtnikov ter domačinov, ki cenijo kakovostne, lokalno pridelane izdelke in pridelke. Poleg bogate ponudbe je tržnica ponudila tudi pestro spremljevalno dogajanje za obiskovalce vseh generacij.

Pester izbor domačih izdelkov
Na tržnici Dobrova je obiskovalcem na voljo izjemno raznolika ponudba. Ponudniki pridelkov in izdelkov iz domačih kmetij nudijo širok nabor svežega mesa in mesnih izdelkov, kot so hrenovke, klobase, salame, čevapčiči, mleto meso, slanina in meso z nojeve farme. Prav tako so na voljo mlečni izdelki, vključno z različnimi vrstami sira (dimljeni, mladi sir, sir za žar, mozzarella), jogurt, kisla in sladka smetana ter maslo. Poleg tega so obiskovalci lahko izbirali med svežo zelenjavo, domačimi sokovi, vloženimi pridelki, domačo vegeto ter sezonskim sadjem. Na voljo so bili tudi pekovski izdelki, kot so potice in piškoti, med in medeni izdelki, pa tudi unikatni ročno izdelani predmeti, kot so šivani izdelki za otroke in odrasle, ilustracije, leseni izdelki, skodelice, otroška oblačila, voščilnice in kuhinjski dodatki.

Tržnica kot prostor druženja 
Poleg pestre ponudbe izdelkov je Tržnica Dobrova hitro postala tudi priljubljeno središče druženja in povezovanja lokalne skupnosti. Obiskovalci so lahko ne le kupovali kakovostne izdelke, ampak tudi uživali v degustacijah domačih dobrot, ki so vključevale jedi z žara, domače specialitete in jesenski kostanj. Za najmlajše so bile redno organizirane ustvarjalne delavnice, kot so izdelovanje lovilcev sanj, slikanje na kamne in ustvarjanje iz odpadnih materialov. Veliko zanimanja je pritegnila tudi velikonočna delavnica, kjer so otroci pod vodstvom Jožeta Sečnika izdelovali tradicionalne butarice. Poleg ustvarjalnih delavnic so obiskovalci lahko uživali v kulinaričnih dobrotah in nastopih lokalnih društev.

Otvoritev in selitev tržnice
Prva sezona tržnice je potekala pred Kmetijsko zadrugo Dobrova, kjer so slovesno otvoritev zaznamovali govor župana Jureta Dolinarja ter Brede Gerjolj, direktorice Kmetijske zadruge Dolomiti – Dobrova. Glasbeni in plesni program sta med drugim popestrila Godba Dobrova – Polhov Gradec ter Klub Forma. Zaradi velikega zanimanja in potrebe po večji dostopnosti se je tržnica v novi sezoni preselila na parkirišče nasproti trgovine Mercator, kar je pripomoglo k njeni večji vidnosti in boljšemu obisku.

Ponudniki 
Tržnica Dobrova je skozi leto združevala številne lokalne ponudnike, ki so s svojo raznoliko ponudbo bogatili dogajanje. Med njimi so ponudniki:

Kmetija pr' Gošavc: sezonska zelenjava in jajca.

Katja Oblak: vložena zelenjava, marmelade, sokovi in pekovski izdelki.

Ekološka kmetija Levičnik in Sirarstvo Sečnik: mesni izdelki, mlečni izdelki in sezonska zelenjava.

Twinkle: tekstilni in unikatni šivani izdelki za otroke in odrasle.

Pikapoka: tekstilni izdelki, kot so rutice, kapice in otroška oblačila.

Atelje Anita: umetniške slike, unikatni predmeti in ročno poslikane panjske končnice.

Mojmar: personalizirani leseni izdelki.

Noj Tomi: sveže meso in mesni izdelki z nojeve farme.

Čebelar Jože Rihar in Čebelarstvo Tilen Velkovrh: med, cvetni prah in medeni izdelki.

Pivovarna Kralj: butično lokalno pivo.

Agata Kokalj: ročno izdelana mila in čistilna sredstva.

Margita Vehar, Dežela zelišč: zeliščni čaji, zeliščni sirupi in začimbe.

Tržnica Dobrova ni zgolj prostor za nakupe, ampak tudi stičišče lokalne skupnosti. Na njej so se odvijali številni dogodki in delavnice, kjer so sodelovala lokalna društva in umetniki. Društvo kmečkih in podeželskih žena je denimo ponujalo domače dobrote, ilustratorka in slikarka Lidija Plestenjak pa je navduševala otroke s poslikavami na kožo. Godba Dobrova – Polhov Gradec je obogatila dogajanje s svojimi nastopi in tako prispevala k prijetnemu vzdušju na tržnici. PGD Dobrova se je predstavila s sladkimi dobrotami, ŠD Setnik pa je ob 20. obletnici delovanja predstavil svoje delo. Vse to in še več se je v tem kratkem letu predstavilo na dobrovski tržnici.

Vablejni vsako soboto med 8. in 12. uro!

Manca Dolinar

Oglejte si tudi