Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Dobrova-Polhov Gradec
DANES
18°C
10°C
JUTRI
20°C
9°C
Oceni objavo

Nič se ne boj, le prisedi v Šentaxi

Veselje ob začetku šolskih počitnic ima malce grenak priokus, ker v Šentjošt pripelje še manj avtobusov kot sicer. Lahko pa zato na cesti opazite vse več Šentaxijev. Ste že slišali zanj?

19. april 2024

Danes mi je budilka na telefonu zazvonila nekaj minut kasneje kot po navadi. Po službi imam opravke, zato danes pač ne bo šlo brez avta. To pa tudi pomeni, da mi ni treba loviti avtobusa ob pol sedmih zjutraj. Potegnem še tistih petnajst minut, ki jih sicer odspim na busu.

Medtem ko si še vsa skuštrana z zobno ščetko v ustih pripravljam zajtrk, zacinglja telefon. Z velikimi tiskanimi črkami se na zaslonu izpiše pošiljateljŠENTAXI. "Dobro jutro, gre kdo zdaj zdaj proti Ljubljani?" Številke nimam shranjene v imeniku. »Ja, jaz,« hitro natipkam še na pol v spanju. Z A. si izmenjava nekaj sporočil, da dorečeva, kdaj in kje jo poberem, čez nekaj minut pa se mi že pridruži na sovoznikovem sedežu. Stišam radio in raje prisluhnem njej.

A. sem na videz poznala, seveda, saj sva obe Šentjoščanki. Verjetno sva se videli na kakšnem dogodku, na igrišču, na smučišču ali na sprehodu. Zagotovo sva si izmenjali kakšen dober dan, pa živijo. Nisva pa nikoli zares klepetali. Danes sva. Celo pot, ne da bi utihnili. Prikupno je bilo. 

Ravno ali pa tudi to je bila ideja Šentaxija, ki je med mladimi tlela že dlje časa. Posebej se je iskrilo ob nedeljah, ko brez avta tako rekoč ne moreš priti v Ljubljano ali pa domov, v Šentjošt. V tlečo iskrico pa moramo ljudje »fajn« pihniti, da ideja vzplamti. Še preden se jezno oglasijo starejše generacije, naj povemo, da so nekaj podobnega počeli že pred leti. Zgleda je moralo miniti par let, da je ideja spet zadihala.

Zakaj sploh gre?

Radi imamo avtobuse, ker so fajn in okolju prijazni, ampak če želiš večer kdaj podaljšat v noč, ali pa se iz Šentjošta zapeljati v Ljubljano med vikendom ali na praznik, je to skoraj nemogoče. Resnici na ljubo bi bilo brez veze uvesti dodatne avtobuse, ker bi na njih sedela le eden ali dva potnika. Med poletjem, ko je število avtobusov še manjše, je zadrega še večja. Tukaj na vrsto pride ŠENTAXI. Vsak dan se proti Ljubljani in nazaj pelje mnogo avtomobilov. Po vsej verjetnosti s praznimi sedeži. Večina bi zagotovo z veseljem odprla vrata in naredila prostor za še eno »rit«.

V Šentjoštu zalaufal Šentaxi

Mladi smo zato pred meseci zalaufali Šentaxi. Gre za Whatsapp skupino, kjer lahko ponudiš ali poiščeš prevoz. Skupini se lahko pridruži vsak, ki ima nameščeno aplikacijo Whatsapp, in sicer s klikom na naslednjo povezavo: https://chat.whatsapp.com/Cd6YLCIjuwOHaMX7VrxAQd ali pa za rokav pocukajte člana Študentskega društva Silaq, ki vam bo z veseljem pomagal.

Nič se ne bojte, kar prisedite v Šentaxi, saj smo sami domači.

Katarina Oblak

Oglejte si tudi