Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Razstava Jošta Snoja z naslovom 'Preobrazba sveta'

Ob praznovanju državnega praznika je v cerkvi sv. Jošta v Šentjoštu odprla vrata izjemna slikarska razstava z naslovom "Preobrazba sveta", ki jo je pripravil priznani akademski slikar Jošt Snoj. Razstava predstavlja vrhunec dolgoletnega umetniškega dela in raziskovanja, ki se osredotoča na tematiko Hude jame, enega najbolj bolečih poglavij slovenske zgodovine. 
Jošt Snoj, rojen leta 1967 v Ljubljani, je že od mladih nog izkazoval globoko zanimanje za umetnost, kar ga je vodilo do študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Tam je leta 1993 diplomiral s serijo slik na temo Imago Pietatis, kar je bil začetek njegovega raziskovanja sakralne umetnosti. V iskanju globljega razumevanja duhovnih tem je leta 1998 diplomiral tudi na Teološki fakulteti v Ljubljani, nato pa se je podal na Papeško univerzo Gregoriana v Rimu, kjer je med letoma 2004 in 2008 študiral krščansko umetnost vseh obdobij in kulturno dediščino Cerkve.
Pod vodstvom priznanega umetnika Marka I. Rupnika je Snoj na Gregoriani opravil formacijo za sakralno umetnost, kar je močno zaznamovalo njegov kasnejši umetniški razvoj. Študij je zaključil z magisterijem, kjer je ustvaril serijo slik na teološko-simbolične teme Efrema Sirskega. Njegovo delo, ki zajema širok spekter motivov od klasičnih portretov in pokrajin v pastozni klasično moderni tehniki do sakralnih slik z biblično tematiko, odraža globoko prepletenost umetnosti in duhovnosti.
Razstava "Preobrazba sveta" v cerkvi sv. Jošta je pomemben del njegovega opusa, saj se dotika vprašanj krivde, kazni, sočutja in odpuščanja skozi vizualni jezik, ki združuje lepoto in bolečino. Svoj cikel oljnih slik je zasnoval z namenom, da prek umetnosti osvetli preobrazbo sveta – prehod od teme k svetlobi, od nasilja k spravi.
Razstava in zgodovinske freske so pritegnile veliko pozornosti, saj je bila cerkev obiskana tudi s strani ekipe RTV Slovenija. Posneli so prispevek o razstavi ter zgodovinskemu pomenu fresk, ki so ga predvajali v oddaji Kultura. Medijska pokritost je še dodatno poudarila pomen razstave in delo Jošta Snoja, ki z globoko sporočilnostjo nagovarja občinstvo. Razstava je bila na ogled do konca julija 2024, vsak dan med 9. in 20. uro.

Manca Dolinar, 
foto ŠD in FB
 


Oglejte si tudi