Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Dobrova-Polhov Gradec
DANES
29°C
17°C
JUTRI
24°C
19°C
Oceni objavo

Intervju z Manco Jelenc

Manca Jelenc prihaja iz Krope. Po izobrazbi je profesorica razrednega pouka in mamica treh punčk. V prostem času je haloterapevtka v svoji solni sobi, šiva unikatna oblačila tako za otroke kot tudi odrasle, ki jih prodaja na Tržnici na Dobrovi, ter vodi igralnico Pikapoka, kjer pripravlja tedenske delavnice. Je animatorka na rojstnih dnevih in pripravlja animacije za različne dogodke, hkrati pa je tudi članica Gorenjskega projektnega zbora.

Kako in kdaj ste začeli s šivanjem unikatnih tekstilnih izdelkov?
S šivanjem se ukvarjam že sedmo leto. Predvsem iz radovednosti po delovanju šivalnega stroja in želji, da svojim otrokom kaj unikatnega zasijem. Začelo se je z ruticami, saj je bilo takrat nemogoče dobiti lepe, nepremočljive in unikatne rutice.

Kaj vse izdelujete in kako izbirate motive, materiale in barvne kombinacije za vaše izdelke?
Večinoma izdelujem izdelke za otroke, saj me ti najbolj privlačijo. Male velikosti in otroci v njih izgledajo tako lepo, da se je temu težko upreti. Motive izbiram večinoma po lastnem navdihu, glede na letni čas in aktualne junake v otroškem svetu. Material je nekaj iz domačih tekstilnih trgovin, nekaj pa iz tujine, saj je cenejši.

Kateri izdelek iz vaše ponudbe je najbolj priljubljen med vašimi strankami?
Najbolj priljubljene so trenutno obleke - balončice za deklice in seveda naš osnovno produkt - nepremočljive rutice.

Kako to, da ste se odločili da boste svoje izdelke prodajali na Tržnici na Dobrovi in kje vse še lahko kupimo vaše izdelke?
Za sodelovanje na Tržnici Dobrova sem se odločila zaradi bližine in želje po tem, da svoje izdelke pokažem ljudem, ki živijo blizu mene. Moje izdelke lahko kupite na Tržnici vsako soboto, v spletni trgovini (trenutno v prenovi) ali na fb strani pikapoka rutice. Dosegljiva sem tudi na mail: manca.jelenc@gmail.com.

Organizirate tudi ustvarjalne delavnice za otroke in kaj vse vključujejo in kako pogosto se izvajajo?
Ustvarjalne delavnice v igralnici Pikapoka potekajo enkrat tedensko, so pa prilagojene letnemu času in aktualnim dogodkom. Delavnica običajno traja 2 uri in vključuje ustvarjalni material, otroci pa vedno dobijo prigrizek in pijačo.

Kaj vam pomeni kreativnost in kako jo spodbujate pri otrocih, ki se udeležujejo vaših delavnic?
Otroci imajo danes pogosto premalo možnosti za kreativnost. V tem hitrem tempu starši večinoma nimajo časa, da bi ustvarjali z otroki. Na naših delavnicah izhajamo predvsem iz želje otrok, tako da so izdelki všeč predvsem njim. Želimo pokazati raznolike materiale in dejavnosti, ki vsem niso na voljo doma.

Imate tudi solno sobo s solno terapijo. Bi lahko povedali kaj več o tem?
Solna terapija je vdihavanje suhega solnega aerosola. Predpisano vrsto soli stresemo v halogenerator, reguliramo čas trajanja in intenzivnost terapije in pričnemo s postopkom vpihavanja solnega aerosola v solno sobo.  Značilnost čiste soli, ki se jo uporablja za izvajanje haloterapij je odlična vpojnost, protivnetni in protibakterijski učinek. Poleg blagodejnega vpliva na naša dihala, terapija ugodno deluje tudi na kožo. Solna terapija lajša simptome mnogih respiratornih stanj in lahko pomaga pri alergijah, astmi, pljučnici, bronhitisu, rinitisu, vnetju sinusov, prehladu in gripi ...lajša težave s kozo pri aknah, luskavici, rozaceji, različnih vrstah dermatitisa, vneti kozi, suhi kozi ipd. Redne solne terapije lahko pozitivno vplivajo na nase soočanje s stresom, tesnobo in utrujenostjo. Terapije za otroke trajajo 20 minut, za odrasle 40 - 60 minut.

Idej, kot pravi sama, ima še veliko in se že veseli novih projektov, ki pridejo prav kmalu.

 

Petra Cankar, foto: Manca Jelenc

Oglejte si tudi