Oceni objavo

Doživetje skrivnosti in lepot Plečnikove cerkve sv. Frančiška Asiškega v Šiški

Na povabilo naše članice Vide smo prijatelji nordijske hoje organizirali  sprehod skozi Tivoli do Plečnikove cerkve.

V četrtek, 8. 6. 2023 nas je  voditeljica Vida ob 11.00 pričakala pred lepo cerkvijo sv. Frančiška Asiškega na Černetovi ulici. 

V Ljubljano smo pripotovali z avtobusom LPP 51 ali pa s svojim prevozom.

Od Moderne galerije nas  je sprehajalna pot vodila skozi zeleni Tivoli do  Stare cerkve in nato do Plečnikove cerkve na Černetovi ulici v Šiški. In vmes je bilo dovolj časa za kavico ali čaj v prijetnem sončnem dopoldnevu.

Točno ob 11.00 smo vstopili in profesorica Vida nam je  z žarom in veseljem, kot v času njenega poučevanja, na zanimiv način predstavila to Plečnikovo arhitekturno umetnino, ki jo je Mojster ustvaril kot svoj poklon Ljubljani.

Po uvodni razlagi smo se povzpeli  na kor, kjer smo tudi zapeli in ob tem občutili lepo akustiko, nato smo se sprehodili v krstilnico ter v zakristijo.

Prehitro je minila ura in pol, ki nas  je napolnila z lepimi občutki in veseljem, da se lahko družimo in skupaj občudujemo naravne in kulturne lepote naše domovine.

Ob zaključku  pred odhodom smo si zaupali  željo, da bi na skupni ogled  prihodnjič popeljali tudi našo mladino in vnuke in da bi se v avgustu udeležili praznika sv. Jerneja na "komarjevo nedeljo" v Šiški pri Stari cerkvi, za katero je Plečnik narisal načrte za obnovo.


Iskreno se zahvaljujemo Župniji Šiška sv. Frančiška Asiškega za možnost vodenega ogleda in naši voditeljici Vidi!


Zapisal in fotografiral: A. Grosek in spletna stran Župnije Šiška sv. Frančiška Asiškega

Oglejte si tudi