Oceni objavo

Občinska celostna prometna strategija Občine Cerklje na Gorenjskem - namen, cilji in postopek

Občinski svet občine Cerklje na Gorenjskem je na svoji 10. redni seji dne 19.6.2024 obravnaval in sprejel sklep, da se seznanja z nameni, cilji in postopkom priprave občinske celostne prometne strategije Občine Cerklje na Gorenjskem.

Občina Cerklje na Gorenjskem je namreč pristopila k izdelavi občinske celostne prometne strategije (OCPS) Občine Cerklje na Gorenjskem, na podlagi 21. člena Zakona o celostnem prometnem načrtovanju (Uradni list RS, št. 130/2022), Pravilnika o vsebini, obliki, načinu priprave, odstotku in višini sofinanciranja občinskih celostnih prometnih strategij, načinu spremljanja in merilih za presojo kakovosti, enotnih kazalnikih, metodologiji ter o informacijski podpori in poročanju (Uradni list RS, št. 76/2023 in 109/2023).

Občina Cerklje na Gorenjskem namerava v letu 2024 in 2025 pripraviti in potrditi dokument občinske celostne prometne strategije (v nadaljevanju OCPS) in s tem pridobiti aktualen strateški dokument v katerem bo opredeljeno trajnostno načrtovanje prometa, ki bo občini prineslo višjo kakovost življenja in boljše pogoje za razvoj.

Namen OCPS je vzpostavitev trajnostnega načrtovanja prometa v posameznih občinah s pomočjo izdelanega temeljnega strateškega dokumenta, tj. občinske celostne prometne strategije. OCPS obravnava specifične lokalne izzive prometa v podrobnem merilu kot tudi potrebe deležnikov in različnih segmentov javnosti iz lokalnega okolja. Namen OCPS je sprememba potovalnih navad v občini in izboljšanje pogojev za hojo, kolesarjenje, javni prevoz ter alternativnih oblik mobilnosti zaradi zmanjšanja obsega osebnega motornega prometa.

Financiranje izdelave OCPS je predvideno iz sredstev Javnega razpisa za sofinanciranje občinskih celostnih prometnih strategij (oznaka: JR OCPS), ki ga je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo objavilo 17. 11. 2023.

Občine, ki bodo imele v skladu s pogoji in zahtevami predmetnega javnega razpisa in v njem navedenih podlag izdelano in potrjeno OCPS, bodo lahko kandidirale za javna sredstva, ki se bodo dodeljevala za izvedbo infrastrukturnih in ne infrastrukturnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti, kot so opredeljeni v Programu evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji (PEKP 21–27) ter morebitnih drugih programskih dokumentih in drugih podlagah za črpanje evropskih ali nacionalnih sredstev.

Predstavitev si lahko ogledate v priponki spodaj.


Oglejte si tudi