Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
15°C
JUTRI
32°C
16°C
Oceni objavo

Cerkljanski upokojenci planinci obiskali Vodotočno jezero

V Društvu upokojencev Cerklje na Gorenjskem uspešno deluje tudi planinska sekcija. Letos so organizirali že šest pohodov. Bili so na Smokuškem vrhu, Sabotinu, Španovem vrhu, Zelenici in Vrhu Ljubeljščice ter v Koči pri Triglavskih jezerih. Za letos načrtujejo še  pohode na Kum, na Mirno goro v Beli Krajini ter Goro Oljko nad Polzelo, nam je zaupala Jana Brankovič.

V četrtek  22. avgusta pa so se podali na pohod do Vodotočnega jezera,  to je do najviše ležečega jezera v Kamniško Savinjskih Alpah. Leži na 1850 metrov nadmorske višine in ima obliko srca in ob katerem se v poletnem času pase živina,. Ob jezeru stoji manjša pastirska koča, ki pa ni oskrbovana. 

Vzpon so začeli na parkirišču pod planino Podvežak, na višini 1500 metrov, cesta čez Kranjski rak je bila zaprta zaradi del in je bil obvoz skozi Ljubno in Luče.

Pohoda se je udeležilo 13 upokojencev. Po postanku ob jezeru so se odločili, da izkoristijo čudovit dan in naredijo krožno turo. Podali so se naprej do planine Korošica, kjer so videli pogorišče Kocbekovega doma in še eno zanimivost te planine, najvišje ležeče nogometno igrišče v Sloveniji, kjer že kar nekaj let v avgustu organizirajo nogometni turnir med planinskimi društvi. Pot so nadaljevali nazaj proti planini Podvežak na turški kavici,  pastir pa jim je postregel  tudi s kislim mlekom.

Pohod je trajal kar ves dan, same hoje je bilo za šest ur, na kateri so premagali okrog 800 metrov višine. Prijetna družba je odtehtala naporno hojo.  Za lep zaključek dneva so si pohodniki privoščili še topel obrok v Gostišču na Črnivcu, kjer so jim postregli z enolončnico.

Foto: osebni arhiv Jana Brankovič, besedilo: Janez Kuhar, Cerklje 24.8.2024

Oglejte si tudi