Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
15°C
JUTRI
32°C
16°C
Oceni objavo

25. Krvavška konjenica z mednarodno udeležbo

Konjeniško društvo Krvavec Cerklje je v soboto, 6. julija, na prvo julijsko soboto, v lepem in sončnem vremenu organiziralo 25. Krvavško konjenico, ki se je je udeležilo rekordnih 135 konjenikov ter 14 konjskih vpreg. Med konjeniki je bilo 68 moških z različnih koncev Slovenije. Prvič pa se je udeležil Krvavške konjenice iz Hrvaške Jure Turina.

Zbor udeležencev jubilejne 25. Krvavške konjenice je bil pri Nogometnem centru Velesovo, občina Cerklje. Prvi konjeniki so prispeli v Velesovo iz Prekmurja, Primorke ter Dolenjske že okoli pol devetih. Vse je pozdravil stotnik Darko Kepic

Zahvalil se je vsem sponzorjem, ki so pomagali pri uspešni izvedbi prireditve. Prostor sta konjenikom zagotovila Občina Cerklje na Gorenjskem in Jože Bukovinski Bar Kantina, za zabavo pa je skrbel ansambel Grešni muzikantje. Že v petek,  dan prej, so člani Konjeniškega društva Krvavec Cerklje položili venec in cvetje ter prižgali sveče k spominskemu znamenju v Poženiku, kjer se je pred devetnajstimi leti tragično ponesrečil mladi udeleženec konjenice Davorin Čeh iz Spuhlje pri Ptuju.

Pred začetkom 25. pohoda Krvavške konjenice, ki jo je vodil Martin Humar, je pred Nogometnim centrom Velesovo udeležence pozdravil stotnik Darko Kepic ter vsem zaželel srečno in varno pot. Posebej se je zahvalil vsem sponzorjem, ki so pomagali pri izvedbi ene izmed najbolj obiskane konjenice do sedaj. Vsi udeleženci so pred odhodom prejeli spominske majice Konjeniškega društva Krvavec Cerklje. Trideset kilometrov dolga pot je konjenike vodila izpred Nogometnega centra Velesovo skozi Praprotno Polico do Fazanerije, kjer je bil prvi od petih postankov, nato pa mimo skozi vasi Dvorje, Grad, Šmartno, mimo Prenj, skozi Viševco, Cerkljansko Dobravo, kjer so konjeniki pokušali jedi z žara, konji pa so se odpočili, se odžejali, nato so pot nadaljevali nazaj skozi Zalog, Zgornji Brnik v Velesovo, kjer je bilo pri baru Kantina pri nogometnem centru družabno srečanje. Za dobro voljo pa sta poskrbela z igranjem na diatonično harmoniko mlada Patricija Jenko iz Pšate pri Cerkljah in Lenart Jagodic.

Konjeniško društvo Krvavec Cerklje je bilo ustanovljeno pred 36 leti, in sicer 24. julija 1998. leta. Predseduje mu dolgoletni in prizadevni predsednik Anton Gubanec.

Prvič pa se je Krvavške konjenice udeležil iz Hrvaške Jure Turina. Konja je pripeljal iz Senja.

Najstarejši letošnji udeleženec je bil z zapravljivčkom in parom konj vedno dobre volje 93-letni Janez Kalan iz Šenčurja, najmlajši udeleženec pa dvanajstletni Miha Kepic iz Dvorij z vprego ponijev. Iz Šentjerneja je pripeljal deset konj na konjenico s posebnim kamionom Bojan Lekše. Osem članska družina Jerman iz Repenj pri Vodicah je bila letos tretjič na konjenici. Konjenice s je udeležil tudi Franci Gregorič iz Šentruperta kjer bodo 24. avgusta organizirali pohod sto kočij. Konjenike je prišel pozdraviti tudi cerkljanski župan Franc Čebulj.

Pohvale organizatorjem so izrekli številni konjeniki iz Štajerske, Velikih Blok, Ribnice,  Loškega Potoka, Mislinje, Šentjerneja, Gorij, Škofje Loke, Prekmurja, Grosuplja in Primorske in Štajerske.  Za pijačo in jedačo na poti sta skrbela Jan Jerič, Tomaž Slatnar in Jaka Žagar, zagotovljena je bila zdravstvena oskrba – nad konjeniki pa je vseskozi bdel reševalec in gasilec PGD Cerklje Jaka Žagar.

 Besedilo in foto Janez Kuhar,  Cerklje, 7.7.2024

Oglejte si tudi