Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Nov rekord sistema KolesCE - več kot 7.000 najemov na mesec

Število najemov javnih koles v sistemu KolesCE je poleti naraščalo iz meseca v mesec, v septembru pa je doseglo rekord. Prvič od začetka delovanja sistema smo presegli 7.000 najemov na mesec. 
Po statističnih podatkih podjetja Nomago smo v septembru zabeležili  7.217 najemov, kar znaša v povprečju 241 najemov na dan. Od vzpostavitve sistema pred tremi leti smo skupno zabeležili že  
131.860 najemov. Povprečno število najemov je bilo v septembru ponovno višje med delovnimi dnevi. V primerjavi s prejšnjimi meseci je bil opazen izrazit jutranji porast najemov, ko so občani kolesa večinoma uporabili za pot v službo, šolo in za ostale opravke. Najvišja frekvenca najemov koles je bila v jutranjih in popoldanskih konicah, kar pomeni, da tako električna kot navadna kolesa sistema KolesCE predstavljajo pomembno, okolju prijazno alternativo drugim oblikam transporta. Med vikendi je bilo povprečno število najemov v primerjavi z delovnimi dnevi višje le v nočnih urah. Maksimalno povprečno število najemov v delovnih dneh je bilo zabeleženo ob 16. uri, maksimalno povprečno število najemov ob vikendih pa je ob 20. uri.
V mesecu septembru 2021 smo sistem KolesCE nadgradili tudi z dvema tandemskima kolesoma, ki omogočata skupno vožnjo dveh uporabnikov. Uporabniki sistema KolesCE še vedno dajejo prednost električnim kolesom, vendar se skupno število najemov električnih in navadnih koles v septembru ne razlikuje tako izrazito - skupno število najemov električnih koles je znašalo 3992, skupno število najemov navadnih koles pa 3225. Električna kolesa so tako v septembru predstavljala nekaj več kot 55 % vseh najemov. 
Skladno s porastom števila najemov se je povečalo tudi število novo registriranih uporabnikov v sistemu. V mesecu septembru smo tako zabeležili 594 novih registracij, kar je po rekordu v avgustu 2021 ponovno največji mesečni prirast novih uporabnikov od vzpostavitve sistema. 
Mobilna aplikacija je tudi pri postopku registracije najbolj priljubljen uporabniški kanal. V mesecu septembru smo preko mobilne aplikacije zabeležili 336 registracij, kar znaša 56 % vseh registracij. 150 registracij je bilo opravljenih preko terminala, 100 preko spletne strani, 8 uporabnikov pa se je registriralo s klicem v klicni center. Skupaj je bilo od vzpostavitve sistema pa do konca meseca septembra 2021 zabeleženih že 10.687 registracij uporabnikov.
Skupen povprečen čas najema kolesa v celotnemu sistemu KolesCE je 15 minut, v Mestni občini Celje pa je bil v septembru nekoliko nižji in je znašal 14 minut. Nadpovprečno visok je bil v Celju  povprečen čas najema, saj je znašal skoraj 16 minut. Za konec še podatek o prevoženih kilometrih. Uporabniki sistema KolesCE so v septembru prekolesarili 9.950 kilometrov, od vzpostavitve sistema do zdaj pa že več kot 181.700 kilometrov. Bližamo se torej novemu mejniku - 200.000 prevoženih kilometrov. 
Med 32 postajami sta po prometu (številu najemov in vračil koles) izstopali postaji Na zelenici Tuš in Bolnica Celje. 

Oglejte si tudi