Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Veronikin lavreat 2024 je Denis Škofič s pesniško zbirko TUSKULUM

Celje, 27. avgust 2024 – Danes bo Celjski grad v svojem veličastnem ambientu gostil Veronikin večer poezije in glasbe. To je sklepno dejanje pesniškega natečaja Veronikina nagrada, ki ga ob podpori in sofinanciranju Mestne občine Celje organizira Hiša kulture Celje. Veronikin lavreat je Denis Škofič s pesniško zbirko Tuskulum. 
Strokovna komisija letošnje Veronikine nagrade v sestavi Veronikine nagrajenke, prevajalke, doktorice angleške in ameriške književnosti Kristine Kočan (predsednice), literarne zgodovinarke in teoretičarke Alojzije Zupan Sosič ter pisateljice, prevajalke in publicistke Pie Prezelj je izbrala pet nominiranih zbirk, ki so izšle v obdobju med lanskim junijem in letošnjim majem:

Maja Miloševič Čustić: Vidno polje (Center za slovensko književnost)
Jure Jakob: Drobne opazke (LUD Literatura)
Tonja Jelen: Od točke nič (Založba Litera)
Barbara Korun: Vnazaj (Založba Pivec)
Denis Škofič: Tuskulum (Cankarjeva založba)

Osemindvajseto Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta prejme Denis Škofič za pesniško zbirko TUSKULUM

V utemeljitvi nagrade lahko preberemo:

“V pesniški zbirki Tuskulum se razmejitev med družbenim in naravnim, med človeškim in živalskim, med posvetnim in profanim seseda sama vase, v točko, v kateri se svet razrašča iz jezika, v kateri je jezik tisto zavetje, h kateremu se znova in znova vračamo. Toda Denis Škofič bralcu ne ponuja pomiritve – prej nasprotno, ponuja mu izgon iz znanega, izgon iz udobja, in iskanje zavetja le tam, ve pesnik, kjer je prostor za premišljanje in kjer se skriva spoznanje. Tuskulum Denisa Škofiča je drzno, a hkrati do potankosti premišljeno koncipiran pesniški svet, ki nas vedno znova pretresa.”

Denis Škofič (1985) je pesnik, pisatelj in literarni kritik. Izdal je tri pesniške zbirke: Sprehajalec ptic (Beletrina, 2013) – nominacija za Jenkovo nagrado in kritiško sito; Seganje (Cankarjeva založba, 2017) – nominacija za Jenkovo nagrado; in Tuskulum (Cankarjeva založba, 2023), za katero je 2024 prejel Cankarjevo nagrado za najboljše izvirno literarno delo preteklega leta. S kratkimi zgodbami je bil uvrščen v zbornik Vrane, čečkarije in konfeti (Litera, 2017) ter antologijo Petdeset izbranih kratkih zgodb avtorjev in avtoric rojenih po 1980 (Dialogi, 2019). Leta 2019 je osvojil nagrado pesniškega turnirja in s tem postal vitez poezije. Leta 2021 je pri grški založbi Thraka izšel prevod zbirke Seganje. Njegove pesmi so prevedene v angleščino, madžarščino, hrvaščino, makedonščino, češčino, nemščino, slovaščino in grščino. 

Veronikin večer poezije in glasbe, kjer bomo razglasili lavreata ter podelili zlatnik poezije za življenjski pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika Borisu A. Novaku ter nagrado mala Veronika za najboljšo dijaško pesem Timoteju Kristijanu Kovaču za pesem KO SEM POTRKAL, bo danes ob 20. uri na Celjskem gradu. Večer pripravlja BILBI, slavnostni govornik bo pisatelj in pesnik Dušan Šarotar. Premierno bo predstavljena tudi nova skladba, ki je nastala po pesmi Borisa A. Novaka, ŽALOST.

Letos je Hiša kulture Celje skupaj z Osrednjo knjižnico Celje prvič organizirala tudi Veronikin teden poezije, in sicer na terasi kavarne Zvezda. 
Vir: moc.celje.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi