Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Brezovica
JUTRI
20°C
9°C
ČET.
22°C
11°C
Oceni objavo

Otvoritev prenovljene podružnične šole Rakitna in napajalnega korita

V petek, 30. avgusta, je v Rakitni potekala dvojna otvoritev. Rakičani so se veselii novih in potrebnih posodobitev ter prenovitev. Podružnična šola je pridobila nova vrata, nove stole, nov prostor za shranjevanje, dodatno učilnico za individualne potrebe, nove garderobne omarice, prenovljeno akustiko v dvorani in prenovljene senitarne prostore. Na “Placu” pa se je uredilo okolico lipe ter prenovilo napajalno korito, ki z nežnim žuborenjem že pomirja in navdušuje vse mimoidoče.

Rakitna je bogatejša za dve novi pridobitvi, ki bodo otrokom zagon pri učenju, obiskovalcem in ustvarjalcem programov pa prijetno in primerno okolje za kulturne, športne, zabavne, ustvarjalne, družabne in druge prireditve. Prenovljena in vabljiva okolica v centru vasi bo privlačna tako za domačine kot za turiste. 

Prireditev je otvoril MePZ KD Rakitna s slovensko himno. Kot se spodobi so svojo himno dodali še šolski in predšolski otroci iz vrtca. Po uvodni besedi in pozdravu vsem navzočim je povezovalka programa ga. Alenka Kovačič predala besedo županu Občine Brezovica, Metodu Ropretu.

“V prvi vrsti gre za dobro sodelovanje vseh deležnikov v projektu. Zahvala gre ravnateljici osnovne šole Preserje, Petri Krajnc Urbanija, deležnikom Krajevne skupnosti Rakitna in vsem v lokalnem okolju”, je poudaril župan in se zahvalil za potrpežljivost in dobro sodelovanje. Rezultat je bil dobro viden in jasno je bilo, da so opravili kakovostno delo. Župan je izpostavil, da bo prenovljena šola in napalajno korito dodana vrednost za Rakitno. Občina Brezovica je v projekt obnovo šole z vključenim DDV vložila 168.000 evrov, v obnovo korita 20.000 evrov z DDV.

Navzočim je predstavil tudi projekt o prostorih nad vrtcem, kjer aktivno pripravljajo idejni projekt v sodelovanju z Vrtci Brezovica in krajevno skupnostjo. Tam bo umeščen dodaten oddelek vrtca ter večnamenski prostor, namenjen knjižnici in dejavnostim KS.

Zaključil je z besedami: “Danes je lep dan za vse, ki pa še ni končan. Drugi del slavja, ki smo mu namenili tudi velik poudarek nas čaka pri Cerkvi.”

Besedo je prevzela ravnateljica OŠ Preserje, katere del je tudi podružnična šola Rakitna. “Veselimo se novih pridobitev, saj smo pridobili prenovljene prostore. Šola ni samo zgradba, je prostor, kjer se krepi znanje, sodelovanje in druge vrednote.” Hvaležnost je izrazila županu, njegovi ekipi in krajevni skupnosti Rakitna za posluh in prepoznano potrebo po prenovi prostorov. 

Navzoče je nagovoril tudi občinski svetnik Gorazd Kovačič, ki je imel ključno vlogo pri vsebinski, programski, finančni in izvedbeni pripravi projekta. "Le kraj, ki ima šolo, je živ. In obratno – kraj, ki je živ, ima šolo," je poudaril ter se zahvalil domačim prostovoljcem za njihov prispevek pri prenovi šole, prostorov in korita. Povabil je tudi na občinski praznik, ki bo 4. oktobra na Rakitni, v prenovljeni dvorani in na igrišču.

Prireditev so polepšali najmlajši in MePZ Rakitna, ki so slavju s plesom in pesmijo dodali dušo. Prenova dvorane je bila potrebna zaradi ureditve akustike za kulturne nastope, predvsem pevske. Zborovodkinja Jelka Kovačič Beltram je v preteklih letih opravila temeljito raziskavo in pripravila načrt za akustično prenovo dvorane.

Po odpetih pesmih nas je povezovalka povabila v središče Rakitne na otvoritev napajalnega korita.

Predsednik Turističnega društva Rakitna Rok Likovič je predstavil idejo in potek prenove korita. Z novo pridobitvijo Rakitna dobiva vedno bolj urejeno podobo središča vasi, kar nakazuje prijaznost in gostoljubje domačinov. Dr. Matija Kovačič je spregovoril o pomenu prenove korita ter prepletanju tradicije in sodobnega videza Rakitne. Več podrobnosti o zgodovini korita je po ogledu in ob fotografijah predstavil v dvorani.

Župan Metod Ropret je izpostavil pomembnost ohranjanja dediščine, zato so z veseljem prispevali k prenovi korita in zanjo namenili že omenjenih 20.000 evrov z DDV. Pohvalil je tudi vse izvajalce za njihovo komunikacijo in profesionalnost pri izvedbi projekta.

Po nastopu MePZ Rakitna sta se županu ob koritu pridružila Rok Likovič in Matija Kovačič, da so skupaj slavnostno prerezali trak in otvorili novo pridobitev. Korito je blagoslovil domači župnik Gregor Rogelj.

Ker si Turistično društvo Rakitna prizadeva spodbujati krajane k urejanju vrtičkov in okolice, že nekaj let podeljujejo priznanja tistim, ki si prizadevajo za urejeno zunanjo podobo svojih domov. Na prireditvi so predstavili namen priznanj in jih podelili letošnjim prejemnikom.

Po zaključni pesmi so se krajani odpravili na predstavitev dr. Kovačiča v dvorano, nato pa je sledilo prosto druženje ob hrani in ogled novih prostorov.

 

Jakob Rus

Oglejte si tudi